Station Hamburg Wandsbeker Chaussee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  
Wandsbeker Chaussee
Perron van de S-Bahn (2006)
Algemeen
Vervoerder(s) DB Regio
Hamburger Hochbahn
Stationscode 6530
DS100-code AWCH
Categorie 4
Type Hp
Geschiedenis
Gebeurtenis datum
Opening S-Bahn 1906
Opening metro 28 oktober 1962
Constructie
Type Maaiveld
Perrons 1 (S-Bahn)
Perronsporen 2 (S-Bahn)
Spoorvervoer
Spoorlijn(en) DB 1241 Hamburg Hbf - HH-Poppenbüttel
Metro van Hamburg
S-Bahn
Lijn Richting Volgend station
Wedel Hasselbrook
Poppenbüttel Friedrichsberg
Flughafen Friedrichsberg
Blankenese Hasselbrook
Poppenbüttel Friedrichsberg
Constructie metrostation
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 1
Perronsporen 2
U-Bahn
Lijn Richting Volgend station
Norderstedt Mitte Ritterstraße
Großhansdorf Wandsbek Markt
Ohlstedt Wandsbek Markt
Ligging
Deelstaat Vlag van de Vrije Hanzestad Hamburg Hamburg
Plaats Hamburg
Stadsdeel Eilbek
Adres Wandsbeker Chaussee 280
Coördinaten 53° 34′ NB, 10° 4′ OL
Station Hamburg Wandsbeker Chaussee (Hamburg)
Station Hamburg Wandsbeker Chaussee
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Hamburg Wandsbeker Chaussee (Haltepunkt Hamburg Wandsbeker Chaussee, kort: Haltepunkt Wandsbeker Chaussee) is een spoorweg- en metrostation op de grens van de stadsdelen Eilbek en Wandsbek van de Duitse stad Hamburg. Het station is onderdeel van de S-Bahn van Hamburg aan de spoorlijn Hamburg Hauptbahnhof - Hamburg-Poppenbüttel en heeft een halte in de metro van Hamburg (U-Bahn).

S-Bahn[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige S-Bahnstation werd in 1906 met de verlenging van de Verbindingsbaan naar Ohlsdorf als halte van de Hamburg-Altonaer Stadt- und Vorortbahn geopend. Rond 1934 werd voor het eerst de naam S-Bahn gebruikt.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De S-Bahnstation is een eenvoudige halte met een eilandperron. De sporen van de S-Bahn liggen naast het spoor van de Goederenomleidingsspoor Hamburg in een open bak onder straatniveau. Deze kruisen ten noorden van het perron de straat Wandsbeker Chaussee, waar ook de toegang naar het perron is. Aan het zuidelijke einde kruist de straat Pappelallee via een brug het station, hier is geen toegang tot het station mogelijk.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende S-Bahnlijnen doen het station Wandsbeker Chaussee aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S-Bahn (DB Regio) Hamburg Airport – /PoppenbüttelOhlsdorfBarmbekWandsbeker ChausseeBerliner TorHauptbahnhofAltonaBlankeneseWedel
S-Bahn (DB Regio) PoppenbüttelOhlsdorfBarmbekWandsbeker ChausseeBerliner TorHauptbahnhofDammtorAltonaBlankenese Alleen tijdens de spits

Metro (U-Bahn)[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Metrostation Wandsbeker Chaussee in 2011

In 1962 werd het metrostation met de opening van het de metrolijn naar Wandsbek in gebruik genomen. De tussenverdieping met het stationshal werd meerdere malen verbouwd, die loketten werden gesloten en afgebroken, de kaartenautomaten meerdere malen veranderd en de bunkerfaciliteiten afgebouwd. Het perron bevond zich tot 2008 nog in oorspronkelijke toestand. In het jaar 2009 werden de wanden achter de sporen voorzien van een compleet opnieuw ontwerp. De tegels aan de wand hebben verschillende tonen blauw, vergelijkbaar met het metrostation Wartenau die verschillende tonen rood heeft.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het metrostation ligt met een eilandperron in een tunnel onder de straat Wandsbeker Chaussee, ongeveer tussen de straten Seumestraße en Menckesallee. Het tunneltraject ligt hier relatief diep, omdat het ook onder de S-Bahnsporen moet doorlopen. Aan beide perronuiteinden zijn er trappen, die naar de tussenverdieping met servicewinkels (loket) loopt, welke diverse uitgangen heeft naar straatniveau.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende metrolijn doet het station Wandsbeker Chaussee aan:

Lijn Route
Ohlstedt/Großhansdorf – Volksdorf – Farmsen – Wandsbek-Gartenstadt – Wandsbek Markt – Wandsbeker Chaussee – Lübecker Straße – Berliner TorHauptbahnhof SüdJungfernstieg – Kellinghusenstraße – Ohlsdorf – Fuhlsbüttel Nord – Norderstedt Mitte

Overstapmogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

Een directe en niveaugelijke verbinding tussen de S-Bahn- en metroperron is hier niet mogelijk, overstappers moeten via de straat van het ene station naar het andere lopen. Op het straatniveau liggen tussen de uitgangen van beide stations een bushalte voor diverse stad- en snelbuslijnen van de Hamburger Verkehrsverbundes.

Zie de categorie Bahnhof Wandsbeker Chaussee van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.