Station Heerhugowaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Station Heerhugowaard   
Station Heerhugowaard.jpg
Afkorting Hwd
Opening 20 december 1865
Perrons 2
Perronsporen 3
Lijn(en) Staatslijn K
Alkmaar - Hoorn
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Heerhugowaard is een spoorwegstation in Heerhugowaard aan lijn K (Den HelderAmsterdam). Het huidige station heeft 3 perronsporen, ten noorden van het station ligt de aansluiting met de lijn Heerhugowaard – Hoorn.

Geschiedenis[bewerken]

  • SS vijfde klasse, 1862-1967 (gesloopt)
  • Standaardstation van architect Cees Douma, 1967-1989 (anno 2006 in gebruik als snackbar).
  • Nieuw station met ronde wachtkamer aan de zijde met de meeste bebouwing. De artchitect van dit station is Rob Steenhuis.

Het station heette tussen 1948 en 1976 Heerhugowaard-Broek op Langedijk.

Treinen[bewerken]

Heerhugowaard heeft zeer goede verbindingen binnen de provincie Noord-Holland. Zowel in de richting Hoorn, als in de richtingen Alkmaar, Castricum, Zaandam, Amsterdam en Haarlem. Provincie-overschrijdende steden waar Heerhugowaard verbindingen mee heeft zijn onder andere Utrecht, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven en Maastricht.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarHeerhugowaardSchagen 's Avonds en op zondag tot Amsterdam Centraal. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen.
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarHeerhugowaardDen Helder Stopt na 21.00 uur ook op Driebergen-Zeist. Stopt alleen 's avonds en op zondag in Heiloo
3400 Intercity HaarlemAlkmaarHeerhugowaardHoorn Rijdt niet na 20.00 uur. Na 20.00 uur wordt deze route gereden met de 14800.
14800 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemBeverwijkUitgeestCastricumAlkmaarHeerhugowaardHoorn Rijdt alleen 's avonds. Rijdt tussen Alkmaar en Hoorn één keer per uur.

Overig Openbaar Vervoer[bewerken]

Bij station Heerhugowaard bevindt zich twee bushaltes: Heerhugowaard, Station en Heerhugowaard, Nijverheidsstraat/Station. Heerhugowaard, Station is een kleine busstation aan de zuidzijde van het station en Heerhugowaard, Nijverheidsstraat/Station is een bushalte aan de noordzijde van het station. De buslijnen horen bij de concessie Noord-Holland Noord, welke in handen is van Connexxion.

lijn route bijzonderheden
6 (Bergen aan Zee, Busstation -) Bergen, Plein – Alkmaar, Hogeschool Alkmaar – Alkmaar, StationHeerhugowaard, Station - Heerhugowaard, Reigersdaal Streekdienst, in de zomer verder naar/vanaf Bergen aan Zee
130 Alkmaar, Station – Heerhugowaard, Nijverheidsstraat/StationNieuwe Niedorp - Aartswoud - Middenmeer - Slootdorp - Wieringerwerf, Badweg Spitsbus

Externe links[bewerken]