Station Heerhugowaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Station Heerhugowaard   
Station Heerhugowaard.jpg
Afkorting Hwd
Opening 20 december 1865
Perrons 2
Perronsporen 3
Lijn(en) Staatslijn K
Alkmaar - Hoorn
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 7357 (2016)[1] per dag
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Heerhugowaard is een spoorwegstation in Heerhugowaard aan lijn K (Den HelderAmsterdam). Het huidige station heeft 3 perronsporen, ten noorden van het station ligt de aansluiting met de lijn Heerhugowaard – Hoorn.

Geschiedenis[bewerken]

  • SS vijfde klasse, 1862-1967 (gesloopt)
  • Standaardstation van architect Cees Douma, 1967-1989 (anno 2006 in gebruik als snackbar).
  • Nieuw station met ronde wachtkamer aan de zijde met de meeste bebouwing. De artchitect van dit station is Rob Steenhuis.

Het station heette tussen 1948 en 1976 Heerhugowaard-Broek op Langedijk.

Treinen[bewerken]

Heerhugowaard heeft zeer goede verbindingen binnen de provincie Noord-Holland. Zowel in de richting Hoorn, als in de richtingen Alkmaar, Castricum, Zaandam, Amsterdam en Haarlem. Provincie-overschrijdende steden waar Heerhugowaard verbindingen mee heeft zijn onder andere Utrecht, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven en Maastricht.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity MaastrichtSittardRoermondEindhoven's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarHeerhugowaardSchagenDen Helder Rijdt niet 's avonds. Rijdt alleen in de spits van en naar Schagen. In de spitsrichting van/naar Den Helder.
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarHeerhugowaardDen Helder Stopt na 20.00 uur ook op Driebergen-Zeist.
4800 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemAlkmaarHeerhugowaardHoorn

Overig Openbaar Vervoer[bewerken]

Bij station Heerhugowaard bevindt zich twee bushaltes: Heerhugowaard, Station en Heerhugowaard, Nijverheidsstraat/Station. Heerhugowaard, Station is een klein busstation aan de zuidzijde van het station en Heerhugowaard, Nijverheidsstraat/Station is een bushalte aan de noordzijde van het station. De buslijnen horen bij de concessie Noord-Holland Noord, welke in handen is van Connexxion.

lijn route bijzonderheden
6 (Bergen aan Zee, Busstation -) Bergen, Plein – Alkmaar, Hogeschool Alkmaar – Alkmaar, StationHeerhugowaard, Station - Heerhugowaard, Reigersdaal Streekdienst, in de zomer verder naar/vanaf Bergen aan Zee
10 Alkmaar - Oudorp - Sint Pancras - Broek op Langedijk - Zuid-Scharwoude - Broek op Langedijk - Heerhugowaard, Station Streekdienst
150 Station AlkmaarHeerhugowaard, Nijverheidsstraat/StationNieuwe Niedorp - Winkel - 't Veld - Zijdewind - Schagen Streekdienst
409 Heerhugowaard, Station - Rustenburg - Ursem - Hensbroek - Obdam Buurtbus

Externe links[bewerken]

  1. Aantal in- en uitstappers per station: 2013-2016. treinreiziger.nl (4 juli 2017). Geraadpleegd op 4 februari 2018