Station Heerlen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Heerlen   
Sporen op treinstation Heerlen.
Plaats Heerlen
Afkorting Hrl
Opening 1 mei 1896
Perrons 2
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Heuvellandlijn (Heerlen - Schin op Geul)
Sittard - Herzogenrath
Vervoerders
- Treinvervoerder NS & Arriva
- Busvervoerder Arriva & ASEAG
Reizigers 4864 (2018)[1] per dag (NS)
Coördinaten 50° 53′ 27″ NB, 5° 58′ 29″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Heerlen (Nederlands spoorwegstation)
Station Heerlen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Heerlen is sinds 1 januari 1896 het spoorwegstation van Heerlen. Op die dag werd de door Henri Sarolea gebouwde spoorlijn HerzogenrathSittard officieel in gebruik genomen. Lang was het het enige station binnen de gemeentegrenzen, maar sinds 1982 valt door een gemeentelijke herindeling ook het station van Hoensbroek binnen de grenzen van Heerlen. In 2007 werd aan de lijn richting Landgraaf het inmiddels gesloten station de Kissel in gebruik genomen, in 2010 gevolgd door station Heerlen Woonboulevard aan de lijn naar Maastricht. Hierdoor kent de gemeente sinds de sluiting van station Heerlen de Kissel nu drie stations.

Station Heerlen was tot de sluiting van de mijn Oranje-Nassau I een belangrijk vervoersknooppunt in de Oostelijke Mijnstreek. Het oude station van Heerlen lag direct naast deze steenkolenmijn. In 1985 is het oude stationsgebouw gesloopt en is er een nieuw stationsgebouw voor in de plaats gekomen. Inmiddels is dat gebouw ook alweer gesloopt om plaats te maken voor het nieuwbouwproject Maankwartier. Dit project omvat de herinrichting van het voormalige mijnterrein, CBS-terrein en stationsomgeving. Aan de oostzijde bevindt zich het over de sporen gebouwde Spoorplein, dat via trappen naar beneden toegang geeft tot het stadscentrum aan de zuidzijde, en tot de noordzijde.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2021 te Heerlen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3900 Intercity EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalSittardHeerlen Stopt niet in Zaandam. Stopt tussen Hoorn en Enkhuizen op alle tussengelegen stations. Rijdt in de vroege ochtend en 's avonds alleen 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
19800 RE 18 Sneltrein (Arriva) MaastrichtHeerlen Rijdt 1x per uur. Vormt samen met treinserie 20300 een halfuursdienst tussen Maastricht en Heerlen. Rijdt in de vroege ochtend en 's avonds niet.
20300 RE 18 Sneltrein / Regional-Express (Arriva) MaastrichtHeerlenLandgraafHerzogenrathAachen Hauptbahnhof Drielandentrein (LIMAX). Rijdt 1x per uur. Vormt samen met treinserie 19800 een halfuursdienst tussen Maastricht en Heerlen.
32000 RS 18 Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtHeerlen
32500 RS 15 Stoptrein (Arriva) SittardHeerlenKerkrade Centrum

Aansluitend vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de achterzijde van het station bevindt zich het busstation van vervoersbedrijf Arriva Limburg. Hier vertrekken bussen naar diverse bestemmingen in Limburg en naar Aachen. Deze dienst wordt om en om gereden door Arriva en ASEAG. Arriva verzorgt sinds december 2016 ook het treinvervoer tussen Kerkrade, Sittard, Heerlen en Maastricht.

Zie de categorie Station Heerlen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.