Station Hendaye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Hendaye
Gare d'Hendaye (64).JPG
Plaats Hendaye
Perrons 4
Perronsporen 6
Eigendom RFF / SNCF
Vervoerder SNCF / Renfe
Coördinaten 43° 21' NB, 1° 47' WL
Station Hendaye (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Station Hendaye
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Station Hendaye is een spoorwegstation in de Franse gemeente Hendaye.

Het is het Franse grensstation aan de grens met Spanje. Doordat de Spaanse spoorwegen een afwijkende spoorwijdte hebben, moeten de internationale reizigers er meestal overstappen. Dat geldt vooral voor de reizigers van Spanje naar Frankrijk - reizigers van Frankrijk naar Spanje stappen in Irún over. Deze twee stations bevinden zich op een paar honderd meter afstand, gescheiden door een tweesporige brug (Frans normaalspoor en Spaans breedspoor) over de grensrivier Bidasoa. Daarnaast ligt nog de enkelsporige brug (smalspoor) van EuskoTren.

Langs het tweede en derde perron kunnen Spaanse en Franse treinen aan weerszijden stoppen. Om te vermijden dat passagiers op hetzelfde perron zouden kunnen overstappen, verhinderde vroeger een hek in de lengterichting van het perron dat passagiers zonder paspoortcontrole konden instappen in een trein die verder reed naar bestemmingen in een van beide landen. Na de invoering van de Schengenzone werd dit hek verwijderd.

Er was tot 1994 een installatie in Hendaye waarmee treinen op andere draaistellen kunnen worden gezet, zodat overstappen niet nodig is. Deze installatie is inmiddels afgebroken.

Er is nog een derde spoorwijdte in Hendaye, want het meterspoor van EuskoTren komt er ook. Dit spoor eindigt op het voorplein van het station.