Station Highbury & Islington

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Underground.svg British Rail - Flame Red logo.svg London Overground logo.svg
Highbury & Islington
Het station voorafgaand aan het overground tijdperk
in 2007 gezien uit het westen.
Algemeen
Beheerd door London Underground[1]
1872
1904
1968
1975
1976
2010
Opening (NLR)
Opening (GN&CR)
Opening (Victoria Line)
Sluiting(Northern City Line)
Opening (British Rail City Line)
Geplande opening (East London Railway)
Vroegere naam
Naam tot
Islington 1 juli 1872
National Rail
Stationscode HHY
Opening 26 september 1850
Type Doorgangsstation
Constructie Uitgraving
Perrons bovengronds 2
ondergronds 2
Perronsporen bovengronds 4
ondergronds 2
Treinvervoer
Website Vertrektijden
Faciliteiten en plattegrond
Transport for London
Zone 2
Opening 28 juni 1904
Type Richtingstation
Constructie Dubbelgewelfdstation
Perrons 2
Metrosporen 2
Diepte 18 meter
Underground
LijnRichtingVolgend station
Overground
Lijn / Richting Volgend station
Overground roundel (no text)
Richmond
Stratford
North London Line
Caledonian Road & Barnsbury
Canonbury
Overground roundel (no text)
Highbury & Islington
West Croydon
New Cross
Crystal Palace
East London Line
Eindpunt

Canonbury
Canonbury
Canonbury
Overig openbaarvervoer
Buslijn(en)  4 , 19 , 30 , 43 , 271 en 393 en 's nachts routes N19 en N41 
Ligging
Coördinaten 51° 33' NB, 0° 6' WL
Plaats Highbury & Islington
District (borough) London Borough of Islington
Station Highbury & Islington (metro van Londen)
Station Highbury & Islington
Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M
N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Highbury & Islington is een station van National Rail, van London Overground aan de North London Line en de East London Line en van London Underground aan de Victoria Line.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aanleg[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is in 1968 voortgekomen uit twee stations die in 1850 respectievelijk 1904 zijn geopend. De North London Railway (NLR) opende op 26 september 1850 een Victoriaans-gotisch gebouw aan de westkant van Holloway Road boven de spoorlijn onder de naam Islington. Na een verbouwing werd het op 1 juli 1872 omgedoopt tot 'Highbury & Islington'. In 1904 volgde de Great Northern & City Railway (GN&CR) met een ondergrondse lijn tussen Finsbury Park en Moorgate die op 28 juni werd geopend en een stationsgebouw kreeg aan de oostkant van Holloway Road. De GN&CR werd vanaf 1913 tot 1933 geëxploiteerd door de Metropolitan Railway en daarna tot 1975 door London Transport. Op 20 juli 1922 werd het ondergrondse station ook Highbury & Islington genoemd.

London Transport[bewerken | brontekst bewerken]

In 1933 werd het OV in Londen genationaliseerd in de London Passenger Transport Board, kortweg London Transport, die de metrolijnen hernoemde met de uniforme uitgang Line. De GN&CR werd Northern City Line en bleef tot 4 oktober 1975 onderdeel van de Undergound. In het kader van het Northern Heights project werd de lijn in 1933 onderdeel van de Northern Line en het was destijds de bedoeling om de lijn te koppelen aan de voorstadslijn van LNER die ten noorden van Finsbury Park naar Alexandra Palace en High Barnet liep. Zodoende zou er ook een fysieke verbinding zijn met de Northern Line, maar de Tweede Wereldoorlog zette een streep door het plan. Op 27 juni 1944 werd het station van de NLR beschadigd door een V1, maar het bleef in gebruik tot de sloop en herbouw tussen 1962-1968 tijdens de aanleg van de Victoria Line. Van het oorspronkelijke station zijn alleen het zuidelijke perron en het deel van het stationsgebouw boven dat perron behouden. De treindiensten op de voorstadslijn van LNER werden na afloop van de oorlog hervat, maar in 1954 werden de toen nog niet geëlektrificeerde delen gesloten zodat de Northern City Line een eilandbedrijf werd. Op 4 oktober 1975 werd de lijn door de Underground van de hand gedaan en is sindsdien onderdeel van het nationale spoorwegnet.

Plattegrond van het station met de wijzigingen ten behoeve van de Victoria Line (Het noorden ligt rechts)
Het voormalige kasteel High Bury langs de Victoria Line

Victoria Line[bewerken | brontekst bewerken]

Het tracébesluit voor de Victoria Line werd in 1955 genomen en de aanleg begon in 1962. De lijn werd zo gepland dat op vrijwel alle stations een overstap, bij voorkeur met een overstap op hetzelfde perron, op trein of een andere metrolijn mogelijk is. Ondergronds werden naast de perrons op 18 meter diepte aan de westkant twee nieuwe gebouwd waar de beide lijnen in noordelijke richting zouden stoppen. De perrons uit 1904 zijn vervolgens gebruikt voor de diensten naar het zuiden.

Toen de Victoria line werd gepland werd een overstap tussen de nieuwe lijn en het geïsoleerde traject voorzien. Hiervoor werden twee nieuwe perrons aan de westkant van het station gebouwd en de zuidwaarts rijdende treinen van de Victoria Line langs het perron geleid dat tot dan toe voor de Noordwaarts rijdende treinen van de Northern Line werd gebruikt. In verband met de gewenste overstap mogelijkheden tussen de Victoria Line en de Northern Line bij Euston kruisen de buizen van de Victoria Line elkaar ten zuiden van het station. Hierdoor rijdt de Victoria Line tussen Highbury & Islington en Oxford Circus rechts in plaats van links. De ondergrondse uitbreiding ging gepaard met de plaatsing van roltrappen russen de perrons en het stationsgebouw aan de westkant van Holloway Road. Het nieuwe stationsgebouw werd samen met de Victoria Line op 1 september 1968 geopend. Hierdoor was het GN&CR gebouw overbodig voor reizigers en werd het hergebruikt om de seinapparatuur van de Victoria Line te huisvesten, de gevel werd in 2006 opgeknapt. Zoals gebruikelijk langs de Victoria Line hebben de bankjes langs het perron een uniek tegelmotief, in dit geval het gesloopte kasteel High Bury.

Overground[bewerken | brontekst bewerken]

Bovengronds onderhield Anglia Railways van 2000 t/m 2002 een treindienst tussen Norwich en Basingstoke via Stratford en Highbury & Islington onder de naam London Crosslink. In 2007 werd de North London Line gekocht door Transport for London, die de lijn opnam in het Overground net. Om nieuwe vierbaks treinstellen op het London Overground-netwerk te laten rijden, werd de North London Line tussen Gospel Oak en Stratford tussen februari en mei 2010 gesloten, terwijl een nieuw seinstelsel werd geïnstalleerd en 30 perrons werden verlengd. Tijdens deze sluiting werd de stationshal van Highbury & Islington vergroot en werden de bovengrondse perrons rolstoeltoegankelijk gemaakt. De North London Line heropend op 1 juni 2010; de perrons voor de East London Line gingen echter pas in maart 2011 open nadat de Western Curve was hersteld die het station met Dalston Junction en de rest van de East London Line verbindt.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan de Victoria Line tussen Finsbury Park en King's Cross St. Pancras. Aan de North London Line ligt het aan de lijn tussen Richmond en Stratford. Het is ook het noordelijke eindpunt van de East London Line. Daarnaast exploiteert First Capital Connect de Northern City Line van Moorgate richting de East Coast Main Line. Highbury & Islington heeft in totaal acht sporen, waarvan vier bovengronds en vier ondergronds:

De sporen van de Victoria Line zijn onderdeel van de metro, de andere sporen behoren tot het nationale spoorwegnet.

Bovengronds[bewerken | brontekst bewerken]

De North London Line (NLL) en East London Line (ELL) zijn onderdeel van de London Overground. Op 1 juni 2010, na de tijdelijke sluiting van de route van februari 2010 tot mei 2010, werden NLL-diensten omgeleid naar de nieuw gebouwde sporen 7 en 8 voor de lijnen met 25 kV ~ bovenleiding, die het oude spoor voor “bijzonder gebruik” vervingen. Spoor 1 en 2, die voorheen door de NLL met derde rail werden gebruikt, werden op februari 2010 gesloten voor de ombouw ten behoeve van de ELL die sinds 2011 het station aandoet. Door de ombouw kunnen de treinen van de ELL conflictvrij van de NLL het station bereiken/verlaten. De sporen 1 en 8 liggen langs de bovengrondse zijperrons, de sporen 2 en 7 hebben een gemeenschappelijk eilandperron.

Ondergronds[bewerken | brontekst bewerken]

De sporen 3 t/m 6 liggen op 18 meter diepte onder de zuidpunt van Highbury Fields op 3,6 km ten noorden van Moorgate. Door de beoogde overstapfunctie van de Victoria Line zijn ze per rijrichting paarsgewijs verbonden met een verdeelhal tussen de perrons van het dubbelgewelfdstation. De diensten op de Northern City Line worden verzorgd door Great Northern. De verdeelhallen zijn met vaste trappen verbonden met reizigerstunnels boven de sporen. Door de twee parallelle tunnels zijn instappers en uitstappers tussen perron en roltrap gescheiden. De roltrapgroep tussen de reizigerstunnel en de stationshal ligt schuin onder Holloway Road.

Reizigersdiensten[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt in travelcard zone 2 van London. Volgens een telling van het Office of Rail and Road stond het station op de 13e plaats in het Verenigd Koninkrijk gemeten naar het aantal reizigers in 2018/19.

East-Londen Line[bewerken | brontekst bewerken]

Van maandag tot en met zaterdag is er de hele dag een dienst om de 6–9 minuten, en op zondag vóór 13.00 uur is er om de 15 minuten een dienst, daarna om de 7–8 minuten tot het einde van de dienst.

North London Line[bewerken | brontekst bewerken]

Van maandag tot en met vrijdag is er ongeveer elke 7-8 minuten een dienst gedurende de ochtend- en avondspits, die overgaat op ongeveer elke 10 minuten daluren. Op zaterdag en zondag rijdt ongeveer elke 10 minuten een trein. 

Great Northern[bewerken | brontekst bewerken]

  • Van maandag tot en met vrijdag is er ongeveer elke 4-15 minuten een dienst voor 10:00 uur, daarna wordt tot 16:00 uur om de tien minuten, waarna de frequentie weer verandert in elke 4-15 minuten tot het einde van de dienst.
  • Vóór december 2015 werden weekend- en avonddiensten omgeleid naar Kings Cross vanuit Finsbury Park en deden die Highbury & Islington niet aan. 
  • Treinen in noordelijke richting rijden afwisselend naar Welwyn Garden City en naar Hertford North, met eens per uur diensten naar Letchworth op weekdagen en Stevenage in het weekeinde.

Victoria Line[bewerken | brontekst bewerken]

In westelijke richting is er de hele dag, de hele week een dienst om de 2-5 minuten. In oostelijke richting rijdt de metro de hele dag, de hele week om de 2-8 minuten.

Fotoarchief[bewerken | brontekst bewerken]