Hoek van Holland Haven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Hoek van Holland Haven)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RET metro logo.svg
Hoek van Holland Haven
Metrostation Hoek van Holland Haven in 2019.
Plaats Hoek van Holland
Afkorting Hhh
Opening 1 juni 1893
Sluiting 1 april 2017 (NS)
Heropening 30 september 2019 (RET)
Reizigers 1745 (2016)[1]
Metrostation
Metrovervoerder RET
Perrons 1
Perronsporen 1 (kopspoor)
Metro
Lijn richting Volgend station
 B  Hoek van Holland Strand Hoek van Holland Strand (vanaf 2022)
 B  Nesselande Steendijkpolder
Tram en bus
Busvervoerder EBS & RET
Streekbus 31 & 611
Nachtbus BOB-bus: B19
Ligging
Coördinaten 51° 59′ NB, 4° 8′ OL
Hoek van Holland Haven (Randstad)
Hoek van Holland Haven
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Rotterdam
Station Hoek van Holland Haven; circa 1907.
Hoek van Holland Haven; 8 september 1991.
D-trein naar Berlijn in 1991. Op de achtergrond de veerboot naar Harwich.
Station Hoek van Holland Haven in 2008.
Station Hoek van Holland Haven anno 2017 met de kopsporen waar vroeger de internationale treinen aankwamen.

Hoek van Holland Haven is sinds 30 september 2019 een metrostation in Hoek van Holland. Het station werd geopend op 1 juni 1893 en gesloten voor de treindienst per 1 april 2017. Het is gelegen aan de spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland (de Hoekse Lijn). Vervolgens werd de spoorlijn verbouwd voor metroverkeer en het station werd heropend op 30 september 2019 als onderdeel van de Rotterdamse metro, waar metrolijn B haar (voorlopige) eindpunt heeft.

Het oorspronkelijke stationsgebouw werd gebouwd in 1893 en bestaat uit een hoog middengebouw, geflankeerd door twee lagere zijvleugels. In 1950 werd een tweede stationsgebouw naast het oude geplaatst naar een ontwerp van Sybold van Ravesteyn, dat een Italiaanse indruk maakt met een lange gevel en een veelvuldig herhaalde verticale geleding. Het station is verbonden met de ferryterminal van de Stena Line.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Eerder was het station een belangrijk begin- en eindpunt van treinen naar Duitsland, Scandinavië, Warschau en Moskou met namen als Britannia Expres, Rhein Express, Nord-West Expres, Scandinavië-Holland Express en Warszawa-Hoek Expres. Deze sloten aan op de bootdienst naar het Engelse Harwich, die zijn aanlegplaats naast het spoorwegstation had. Sinds de opening van de Kanaaltunnel in 1994 verdwenen de internationale treinen.

Tot 10 december 2006 reed er tweemaal daags een intercity als boottrein van en naar Amsterdam Centraal, aansluitend op de veerdienst van en naar Harwich. Met ingang van de dienstregeling 2007 verdwenen deze twee treinen, omdat de snelle bootverbinding naar Engeland werd vervangen door een dag- en een nachtboot. Sindsdien stopte er alleen elk half uur een sprinter van Rotterdam Centraal naar Hoek van Holland Strand v.v.

Het station had één kopspoor en twee doorgaande sporen. De sporen waren in omgekeerde richting genummerd; spoor 1 lag niet langs het stationsgebouw. De perrons voor de doorgaande sporen 1 en 2 lagen iets verder van het stationsgebouw vandaan, in de bocht waar de spoorlijn afboog naar Hoek van Holland Strand. Het station had voorheen vier kopsporen, maar drie van deze kopsporen werden in 2016 gesaneerd, inclusief verwijdering van de bovenleiding. Spoor 3, het resterende kopspoor, is op 30 september 2019 weer volledig in gebruik genomen als tijdelijk keerspoor voor de metro. De twee zijperrons en de doorgaande sporen zijn verdwenen maar zijn opnieuw aangelegd in combinatie met een eilandperron, dat geopend zal worden bij de latere verlenging naar Hoek van Holland Strand in 2022.

Verbouwing tot metrostation[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 april 2017 is de Hoekse Lijn overgenomen door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, die de spoorlijn liet verbouwen tot een metrolijn, die geëxploiteerd wordt door de RET.[2] Op station Hoek van Holland Haven stopt sinds 30 september 2019 de Rotterdamse Metrolijn B.

Van 1 april 2017 tot 29 september 2019 was er in verband met de verbouwing geen railverkeer. De reizigers werden per bus vervoerd. Na de definitieve indienststelling van de metro per 1 november 2019 heeft de RET buslijn 611 ingesteld, die vanaf metrostation Hoek van Holland Haven via de Strandweg naar het strand pendelt ter hoogte van het nieuwe metrostation Hoek van Holland Strand. De dienstregeling van deze pendelbus sluit (behalve tijdens de vakantieperiodes met aangepaste dienstregelingen) aan op de aankomst- en vertrektijden van de verlengde metrolijn B: doordeweeks tot ca. 14:00 uur sluiten de tijden van de bus aan op de vertrektijden van de metro richting metrostation Nesselande in Rotterdam, na ca. 14:00 uur sluit deze bus aan op de aankomsttijden van de metro uit Rotterdam. In het weekend sluit de dienstregeling van de bus aan op zowel de aankomst- als vertrektijden van de metro.

Inmiddels is sinds eind 2021 het nieuwe metrostation Hoek van Holland Haven zo goed als gereed, maar nog niet in gebruik [3]. Dit station bedient de reizigers van en naar de plaats Hoek van Holland en de veerdienst naar Harwich van een iets westelijker gelegen locatie dan het oude spoorwegstation dat thans nog als eindpunt fungeert van de Hoekse Lijn.

Zodra het geplande metrostation Hoek van Holland Strand in 2022 opent, is Hoek van Holland Haven niet langer het eindpunt van de metrolijn en verdwijnt de tijdelijke pendeldienst.[4]

Faciliteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een uitgebreide terminal voor de veerbootreizigers, met loketten, toiletten en grenscontrolefaciliteiten. De voetpassagiers worden via een uitgebreid net van gangen met looptrappen van en naar de boot geleid. Er is geen loket meer voor de treinreizigers, maar op de boot werden treinkaarten verkocht totdat de papieren treinkaarten op 9 juli 2014 in heel Nederland werden afgeschaft. Sinds 1 april 2017 bestaat voor Stenaline-passagiers een gecombineerd NS/RET-ticket voor alle stations van en naar Hoek van Holland. In het stationsgebouw is een Japanse bar/restaurant gevestigd.[5]

VVV kantoor

Bij het metrostation is een VVV-kantoor Hoek van Holland ingericht, met een kleine souvenirwinkel.

Buslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende buslijnen van EBS en RET stoppen op station Hoek van Holland Haven, daarnaast stopt er ook een BOB-bus.

Lijn Bestemming Via Vervoerder Opmerkingen
31 Den Haag, Leyenburg 's-Gravenzande, Monster EBS Niet alle bussen van deze lijn rijden door naar Hoek van Holland
611 Hoek van Holland Strand Strandweg RET Pendelbus vervangend vervoer Hoekse Lijn
B19 Centraal Station - Centraal Station Naaldwijk, Heenweg, 's-Gravenzande, Hoek van Holland, Maasdijk RET Alleen in de nacht van zaterdag op zondag

Veerboten[bewerken | brontekst bewerken]

Veerboot Bestemming Opmerkingen
Hoeksveer FutureLand (Tweede Maasvlakte) Vaart ieder jaar van 1 april tot 1 oktober.
Stena Line Station Harwich International

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Hoek van Holland Haven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.