Hoek van Holland Haven (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Hoek van Holland Haven)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoek van Holland Haven RET Metro
Station Hoek van Holland Haven; 1907.
Station Hoek van Holland Haven; 1907.
Plaats Hoek van Holland
Afkorting Hhh
Opening 1 juni 1893
Sluiting 1 april 2017 (Bij NS)
Heropening begin 2019
Perrons 2
Perronsporen 2 (kopsporen)
2 (doorgaande sporen, opgebroken)
Metrolijn  B 
Streekbus 35
Vervoerder RET
Reizigers 1744 (2016)[1]
Coördinaten 51° 59′ NB, 4° 8′ OL
Hoek van Holland Haven (metrostation)
Hoek van Holland Haven (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Hoek van Holland Haven; 8 september 1991.
D-trein naar Berlijn in 1991
Station Hoek van Holland Haven in 2008.
Station Hoek van Holland Haven anno 2017 met de kopsporen waar vroeger de internationale treinen aankwamen.

Station Hoek van Holland Haven was tot 1 april 2017 spoorwegstation en wordt naar verwachting begin 2019 metrostation. Het station in Hoek van Holland ligt aan de spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland (de Hoekse Lijn) en werd geopend op 1 juni 1893. Het bestaat uit een hoog middengebouw, geflankeerd door twee lagere zijvleugels. In 1950 werd een tweede stationsgebouw naast het oudere geplaatst naar een ontwerp van Sybold van Ravesteyn, dat een Italiaanse indruk maakt met een lange gevel en een veelvuldig herhaalde verticale geleding. Het station is verbonden met de ferryterminal van de Stena Line.

Vroeger was dit station een belangrijk begin- en eindpunt van internationale treinen naar Duitsland, Scandinavië en Moskou met namen als Britannia Expres, Rhein Express, Nord-West Expres, Scandinavië-Holland Express en Warszawa-Hoek Expres.

Tot 10 december 2006 reed er tweemaal daags een intercity als boottrein van en naar Amsterdam Centraal, aansluitend op de veerdienst van en naar het Engelse Harwich. Met ingang van de dienstregeling 2007 verdwenen deze twee treinen, omdat de snelle bootverbinding naar Engeland werd vervangen door een dag- en een nachtboot. Sindsdien stopte er alleen elk half uur een Sprinter van Rotterdam Centraal naar Hoek van Holland Strand v.v.

Het station heeft één kopspoor en twee doorgaande sporen. De sporen zijn in omgekeerde richting genummerd; spoor 1 ligt niet langs het stationsgebouw. De perrons voor de doorgaande sporen 1 en 2 liggen iets verder van het stationsgebouw vandaan, in de bocht waar de spoorlijn afbuigt naar Hoek van Holland Strand. Het station had voorheen 4 kopsporen, maar 3 van deze kopsporen werden in 2016 gesaneerd, inclusief verwijdering van de bovenleiding. Spoor 3, het resterende kopspoor, wordt in eind 2018 weer volledig in gebruik genomen als tijdelijk keerspoor. De huidige twee zijperrons bij de doorgaande sporen, worden verbouwd naar een eilandperron, die samen geopend zal worden bij de latere verlenging naar Hoek van Holland Strand.

Faciliteiten[bewerken]

Er is een uitgebreide terminal voor de veerbootreizigers, met loketten, toiletten en grenscontrolefaciliteiten. De voetpassagiers worden via een uitgebreid net van gangen met looptrappen van en naar de boot geleid. Er is geen loket meer voor de treinreizigers, maar op de boot werden treinkaarten verkocht totdat de papieren treinkaarten op 9 juli 2014 in heel Nederland werden afgeschaft. Sinds 1 april 2017 bestaat voor Stenaline passagiers een gecombineerd NS/RET ticket voor alle NS stations van en naar Hoek van Holland. In het stationsgebouw is nu een Japanse bar/restaurant gevestigd.[2]

Treinen[bewerken]

Per 1 april 2017 heeft NS de treindienst op de lijn beëindigd.

Buslijnen[bewerken]

De volgende buslijnen van Connexxion en RET stoppen op station Hoek van Holland Haven, daarnaast stopt er ook een RET nachtlijn.

Lijn Bestemming Via Opmerkingen
35 Den Haag, Leyenburg 's-Gravenzande, Monster, Poeldijk
711 Hoek van Holland Zeeplein Hoek van Holland Strand Sneldienst Vervangend Vervoer Hoekse Lijn
Station Schiedam Centrum
713 Hoek van Holland Zeeplein Hoek van Holland Strand Stopdienst Vervangend Vervoer Hoekse Lijn
Station Schiedam Centrum Maassluis West, Maassluis Centrum, Vlaardingen West,

Vlaardingen Centrum, Vlaardingen Oost, Schiedam Nieuwland

B19 Centraal Station - Centraal Station Naaldwijk, Heenweg, 's-Gravenzande, Hoek van Holland, Maasdijk Alleen nacht zaterdag op zondag

Fast Ferry[bewerken]

Veerboot RET Bestemming Maasvlakte Bij de Maeslantkering, de Pistoolhaven en aan de Rozenburgse landtong zijn stops, maar deze worden onregelmatig gebruikt.

Veerboten Stena Line[bewerken]

Veerboot Stena Line Bestemming Station Harwich International

Ombouw tot metrostation[bewerken]

Per 1 april 2017 is de Hoekse Lijn overgenomen door de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, die de Hoekse Lijn laat ombouwen tot een metrolijn, die geëxploiteerd zal door de RET.[3] Op station Hoek van Holland Haven zal dan de Rotterdamse Metrolijn B stoppen. Van 1 april 2017 tot en met eind januari 2019 is er in verband met de ombouw geen treinverkeer. De reizigers worden per RET-bus vervoerd.[4]

Externe link[bewerken]