Station Hoek van Holland Haven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Hoek van Holland Haven   
Hoek van Holland Haven in 2006,op spoor 3 staat de boottrein naar Amsterdam
Hoek van Holland Haven in 2006,
op spoor 3 staat de boottrein naar Amsterdam
Plaats Hoek van Holland
Afkorting Hld
Opening 1 juni 1893
Sluiting 1 april 2017 (Bij NS)
Perrons 3
Perronsporen 1 (kopsporen)
2 (doorgaande sporen)
Spoorlijn Hoekse Lijn
Streekbus 35
Vervoerder(s) NS
Connexxion
Reizigers 1.665 (2015)[1] per dag
Coördinaten 51° 59′ NB, 4° 8′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Hoek van Holland Haven
Station Hoek van Holland Haven
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hoek van Holland Haven is een spoorwegstation in Hoek van Holland aan de spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland (de "Hoekse Lijn"). Het station werd geopend op 1 juni 1893 en wordt met enige aarzeling toegeschreven aan de architect M.A. van Wadenoijen.[bron?] Het bestaat uit een hoog middengebouw, geflankeerd door twee lagere zijvleugels. In 1950 werd een tweede stationsgebouw naast het oudere geplaatst naar een ontwerp van Sybold van Ravesteyn, dat een Italiaanse indruk maakt met een lange gevel en een veelvuldig herhaalde verticale geleding. Het station is verbonden met de ferryterminal van de Stena Line.

D-trein naar Berlijn (1991)

Vroeger was dit station een belangrijk begin- en eindpunt van internationale treinen naar Duitsland, Scandinavië en Moskou met namen als "Britannia Expres", "Rhein Express", "Nord-West Expres", "Scandinavië-Holland Express" en "Warszawa-Hoek Expres". Tot 10 december 2006 reed twee maal per dag een boottrein (intercity) van en naar Amsterdam Centraal, in aansluiting op de veerdienst naar het Engelse Harwich. Op 25 december werd niet gereden [2] omdat er geen afvaarten waren. Met ingang van de dienstregeling 2007 verdwenen deze twee treinen, omdat de snelle bootverbinding naar Engeland werd vervangen door een dag- en een nachtboot.

Sindsdien stopt er alleen nog elk half uur de Sprinter van Rotterdam Centraal naar Hoek van Holland Strand v.v.

Het station heeft één kopspoor en twee doorgaande sporen. Opmerkelijk is dat de sporen in omgekeerde richting genummerd zijn: spoor 1 ligt niet langs het stationsgebouw. De perrons voor de doorgaande sporen 1 en 2 liggen iets verder van het stationsgebouw vandaan, in de bocht waar de spoorlijn afbuigt naar Hoek van Holland Strand. Het station had voorheen 4 kopsporen, maar 3 van deze kopsporen werden in 2016 gesaneerd, inclusief verwijdering van de bovenleiding. Spoor 3, het resterende kopspoor, wordt in september 2017 weer volledig in gebruik genomen als tijdelijk keerspoor.

Faciliteiten[bewerken]

Er is een uitgebreide terminal voor de veerbootreizigers, met loketten, toiletten en grenscontrolefaciliteiten. De voetpassagiers worden via een uitgebreid net van gangen met looptrappen van en naar de boot geleid. Er is geen loket meer voor de treinreizigers, maar op de boot werden treinkaarten verkocht totdat de papieren treinkaarten op 9 juli 2014 in heel Nederland werden afgeschaft. In het stationsgebouw is nu een Japanse bar/restaurant gevestigd.

Treinen[bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2017 door de volgende treinserie bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4100 Sprinter Rotterdam CentraalMaassluisHoek van Holland Haven Hoek van Holland Strand Rijdt tussen Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand slechts 6x per dag (tussen 10:30 en 15:30, 1x/uur)
4200 Sprinter Rotterdam CentraalMaassluisMaassluis WestHoek van Holland Haven Rijdt niet na 20.00 uur en op zondag. Op vrijdagavond rijdt deze treinserie tot 22:00 uur. In de ochtendspits enkele treinen van/naar Hoek van Holland Haven

Buslijnen[bewerken]

De volgende buslijn van Connexxion stopt op station Hoek van Holland Haven, daarnaast stopt er ook een RET nachtlijn.

Lijn Bestemming Via Opmerkingen
35 Den Haag, Leyenburg 's-Gravenzande, Monster, Poeldijk
B19 Centraal Station - Centraal Station Naaldwijk, Heenweg, 's-Gravenzande, Hoek van Holland, Maasdijk Alleen nacht zaterdag op zondag

Fast Ferry[bewerken]

Veerboot RET Bestemming Maasvlakte Bij de Maeslantkering, de Pistoolhaven en aan de Rozenburgse landtong zijn stops, maar deze worden onregelmatig gebruikt.

Veerboten Stena Line[bewerken]

Veerboot Stena Line Bestemming Station Harwich International

Toekomst[bewerken]

Op 1 april 2017[3] wordt de Hoekse Lijn overgenomen door de Rotterdamse metro, die gereden wordt door de RET[4]. Op station Hoek van Holland Haven zal dan de Rotterdamse Metrolijn B, in de zomer ook A, gaan stoppen. Van 1 april tot en met 31 augustus 2017 zal er in verband met de ombouw tijdelijk busvervoer zijn.

Externe link[bewerken]