Station Hoogezand-Sappemeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Hoogezand-Sappemeer   
Station - Hoogezand - 20114846 - RCE.jpg
Plaats Hoogezand
Afkorting Hgz
Opening 1 mei 1868
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn B
Buurtbus 515
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
- Busvervoerder Taxi De Grooth
Reizigers 968 (2009)[1] per dag
Coördinaten 53° 10′ NB, 6° 46′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Hoogezand-Sappemeer (Nederlands spoorwegstation)
Station Hoogezand-Sappemeer
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hoogezand-Sappemeer is een spoorwegstation aan de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans. Het station ligt enigszins ten oosten van het huidige centrum van Hoogezand. Er bestaan daarom plannen om dit station op te heffen en een nieuw station Hoogezand Centrum te openen ter hoogte van de Kerkstraat. Het station wordt bediend door Arriva. Tegenwoordig rijdt de trein door naar Leer (Duitsland). In de toekomst wil men verder rijden naar Bremen met een sneltrein vanuit Groningen. De lijn naar Leer wordt gepromoot onder de naam 'Wiederline' en is een samenwerkingsverband tussen Arriva als exploitant, de provincie Groningen en het LNVG.

Geschiedenis[bewerken]

De spoorlijn Groningen – Nieuweschans is aangelegd in 1868 als onderdeel van Lijn B van de Staatsspoorwegen van Harlingen richting Duitsland.

In Hoogezand-Sappemeer werd een Standaardstation van de vernieuwde uitvoering derde klas gebouwd, dat als typeaanduiding Hoogezand kreeg. Het was vergelijkbaar met het station in Zuidbroek, dat nog wel bestaat (met Station Meppel als enige uit de serie). Het oorspronkelijke stationsgebouw in Hoogezand heeft dienstgedaan tot 1989, toen het ondanks plaatselijk protest door NS werd gesloopt. In de plaats daarvan kwam een modern, nieuw gebouw. Na sluiting van het loket is dit gebouwtje enige tijd verhuurd aan bedrijven. Tegenwoordig staat het leeg en is het ten prooi gevallen aan vandalisme.

Het seinhuis van Hoogezand-Sappemeer, dat stond bij de spoorwegovergang Kees de Haanstraat (Post T) even verderop, is in 1988 overgebracht naar Het Spoorwegmuseum in Utrecht, waar het nog te bewonderen is.[2]

Verbindingen[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
20100 RB 57 Stoptrein (Arriva) GroningenHoogezand-SappemeerZuidbroekBad NieuweschansWeenerSinnbild Kraftomnibus.svgLeer (Ostfriesl) Ook wel Wiederline genoemd. Langdurig geen treinverkeer mogelijk tussen Weener en Leer maar lijnbus 620 door Weser-Ems Bus. Er rijden ook vervangende bussen tussen Groningen en Leer.
37500 Stoptrein (Arriva) GroningenHoogezand-SappemeerZuidbroekWinschotenBad Nieuweschans Enkele treinen van/naar Bad Nieuweschans
37800 Stoptrein (Arriva) GroningenHoogezand-SappemeerVeendam

Noten[bewerken]

  1. Aantal in- en uitstappers (2006) - alfabetische volgorde Treinreiziger.nl
  2. Een afbeelding van het seinhuis is te vinden op http://www.nicospilt.com/seinhuizen.htm.