Station Hoogkarspel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Hoogkarspel   
Station Hoogkarspel
Afkorting Hks
Opening 6 juni 1885
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen
Buurtbus(sen) 412
Vervoerders
- Treinvervoerder Nederlandse Spoorwegen
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 2236 (2019)[1] per dag
Ligging
Plaats Hoogkarspel
Coördinaten 52° 41′ 26″ NB, 5° 11′ 2″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Hoogkarspel (Nederlands spoorwegstation)
Station Hoogkarspel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Hoogkarspel is het station van de plaats Hoogkarspel en is gelegen in de provincie Noord-Holland aan de spoorlijn van Enkhuizen naar Hoorn. Het station wordt bediend door NS. Het eerste stationsgebouw was van de hand van Marinus van Wadenoyen. Dit gebouw is in 1965 gesloopt en werd vervangen door een ontwerp van Willem Kloos.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2900 Intercity (NS) EnkhuizenHoogkarspelHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardMaastricht Rijdt alleen 's avonds laat en op zondagochtend. Stopt niet in Zaandam.
3900 Intercity (NS) EnkhuizenHoogkarspelHoornAmsterdam Centraal – (Utrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardHeerlen) Stopt niet in Zaandam. Rijdt op vrijdag t/m zondag tot 18:00 niet tussen Amsterdam Centraal en Heerlen gereden. Tussen Eindhoven Centraal en Heerlen rijdt dan de 13900. Wordt in de avonduren vervangen door serie 2900.
4500 Intercity (NS) Amsterdam CentraalHoornHoogkarspelEnkhuizen Stopt niet in Zaandam. Rijdt alleen in de spitsrichting.
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalLeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn(Hoorn Kersenboogerd) 's Avonds na 20:00 uur en in het weekend wordt er niet gereden tussen Hoofddorp en Den Haag Centraal v.v. en tussen Hoorn en Hoorn Kersenboogerd

Rijdt enkele keren per dag van/naar Enkhuizen

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het station ligt een bushalte. De buslijn die de halte bedient hoort bij de concessie Noord-Holland Noord, welke in handen is van Connexxion.

Lijn Route Soort Bijzonderheden
412 Hoorn, Station - Schellinkhout - Wijdenes - Hem - Venhuizen - Hoogkarspel, Station - Lutjebroek - Grootebroek, Station Buurtbus Rijdt niet op zon- en feestdagen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]