Station Houten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Houten   
Het vernieuwde station Houten
Het vernieuwde station Houten
Afkorting Htn
Opening 1 november 1868
Sluiting 1935
Heropening 1982
Perrons 1
Perronsporen 2
Lijn(en) Staatslijn H
Houten - Houten Castellum (Bijgevoegd in Staatslijn H)
Vervoerder(s) NS
U-OV
Connexxion
Reizigers 7.473 (2014)[1] per dag
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 10′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Houten
Station Houten
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Houten is een treinstation aan de spoorlijn Utrecht's-Hertogenbosch, gelegen in het centrum van Houten.

Het oude station[bewerken]

Het eerste station in Houten werd geopend op 1 november 1868. Dit was een standaardtype dat in meerdere plaatsen langs de spoorlijn Utrecht – 's-Hertogenbosch werd gebouwd. Dit station werd gesloten in 1935, het gebouw bleef bewaard en heet nu Het Oude Station.

Verplaatsing[bewerken]

Omdat voor dit gebouw bij de spoorverdubbeling geen plaats was, maar het cultuurhistorische waarde heeft (het is het enige van dit type dat nog bestaat), is dit stationsgebouw in 2007 verplaatst naar een locatie 150 meter zuidelijker langs het spoor, waar het een nieuwe functie kreeg als dagbestedingscentrum voor mensen met een verstandelijke beperking.

Eerst werd het station opgevijzeld naar 2,8 meter. Het opvijzelen begon op 8 augustus 2007. Op 24 augustus 2007 werd het gebouw naar de nieuwe locatie gereden. Na een restauratie werd het in april 2009 in gebruik genomen.

Het tweede station[bewerken]

In verband met de groeitaak die Houten in de jaren 1970 werd toegewezen werd op een nieuwe locatie een volledig nieuw stadscentrum gebouwd, rond een nieuw station. Dit station werd geopend in 1982, en is gebouwd op een viaduct over het Onderdoor. De loketten bevonden zich in de hal van het naastgelegen postkantoor. Sinds 1 oktober 2007 zijn de loketten niet meer in gebruik.

Houten had tussen januari 2001 en december 2008 de kortste tramlijn van Europa (zie Tramlijn Houten - Houten Castellum). De 1,9 km lange lijn liep parallel aan de spoorlijn en verbond station Houten met station Houten Castellum. Omdat een extra stop van de stoptrein niet in te leggen was op dit drukke baanvak werd besloten op een extra spoortje een tram te laten pendelen. De lijn was echter van tijdelijke aard en een voorschot op de geplande spoorverdubbeling.

Spoorverdubbeling en nieuw station[bewerken]

In het kader van Randstadspoor werd de spoorlijn verdubbeld en werd in het centrum van Houten in fasen een geheel nieuw station gebouwd. Om de barrièrewerking van de spoorlijn te verminderen zijn de sporen met 1,80 meter verhoogd, zodat de kuil onder het viaduct verdween. Het nieuwe station heeft een eilandperron met een centrale toegang onder het viaduct, en een fietstransferium onder de sporen. Het nieuwe station heeft een overkapping die alleen het perron, maar niet de sporen overdekt. De overkapping is architectonisch geïntegreerd met de geluidsschermen en de bovenleidingsportalen.

De werkzaamheden hiervoor waren begin 2007 van start gegaan. Op 14 mei 2007 werd een tijdelijk perron in gebruik genomen aan de westzijde van het spoor, voor de stoptreinen richting Geldermalsen, zodat tijdens de werkzaamheden het station geopend kon blijven. Hierna is het westelijke perron gesloopt, en werd op dezelfde plaats de eerste helft van het nieuwe spoorviaduct gebouwd.

In het najaar van 2008 werd het eerste van de nieuwe sporen in gebruik genomen. De tramlijn is in december 2008 opgeheven en vervangen door een busdienst, die tot de opening van station Houten Castellum op 12 december 2010 de tramdienst verving. Daarna stopten de reguliere stoptreinen op dat station, de tramdienst zal daarom niet terugkeren.

In maart 2009 werd het tweede nieuwe spoor in gebruik genomen, waardoor al het spoorverkeer over het nieuwe viaduct geleid kan worden. De stoptreinen richting Utrecht stopten daarna langs het eerste deel van het toekomstige eilandperron, op de plaats waar in de uiteindelijke situatie de treinen in de richting Geldermalsen stoppen. Tegelijk met de ingebruikname van dit nieuwe spoor is het laatste deel van het oude viaduct gesloopt, waarna aangevangen werd met de bouw van de tweede helft van het nieuwe viaduct.

Op maandag 15 november 2010 was de spoorverdubbeling gereed zodat het nieuwe eilandperron volledig in gebruik kon worden genomen. Het tijdelijke perron aan de westzijde werd gesloopt, delen ervan worden hergebruikt voor de verbouwing van station Utrecht Lunetten.[2] De officiële opening vond plaats op 16 april 2011.

Treinseries die in Houten stoppen[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6000 Sprinter Utrecht CentraalHoutenGeldermalsenTiel In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6100 naar Woerden.
6900 Sprinter Utrecht CentraalHouten's-Hertogenbosch In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 7800 naar Den Haag Centraal.

Externe links[bewerken]