Station Koksijde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Koksijde.png
Station Koksijde - Foto 1 (2010).png
Opening 5 februari 1870
Telegrafische code MX
Aantal sporen 1
Lijn(en) 73
Coördinaten 51° 5′ NB, 2° 31′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
251
189
233
Beheerder NMBS
Station Koksijde (Belgisch spoorwegstation)
Station Koksijde
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Koksijde is een spoorwegstation langs spoorlijn 73 (Deinze - De Panne) in Veurne, nabij de grens met de gemeente Koksijde.

Het station ligt midden op een kort stuk enkelspoor, dat begint na station Diksmuide, waarbij in Veurne een uitwijkspoor aangelegd is, en eindigt tussen de stations Koksijde en De Panne. Aangezien de doorkomsten in de beide richtingen elkaar kort opvolgen (in station Koksijde zijn er slechts zes minuten tussen beide doorkomsten) gebeurt het vaak dat de trein richting De Panne al bij een vertraging van een paar minuten enige tijd moet wachten in station Veurne.

Opmerkelijk is dat dit station niet in de gemeente Koksijde ligt maar in de gemeente Veurne. Het station wordt dan ook voor een groot deel gebruikt door inwoners van de omliggende wijken in Veurne. Reizigers van en naar Koksijde zelf kunnen gebruikmaken van de buslijnen 68 of 69 van De Lijn, al kan het voor Koksijde-Bad en Sint-Idesbald meer de moeite lonen om door te rijden tot het eindstation De Panne en vervolgens de Kusttram te nemen.

Er zijn plannen om een uitbreiding van het kusttramspoor van Koksijde naar Veurne langs dit station te laten rijden en het van een halte te voorzien.

Sinds 1 oktober 2015 zijn de loketten van dit station gesloten en is het een stopplaats geworden. Voor de aankoop van allerlei vervoerbewijzen kan men bij voorkeur terecht aan de biljettenautomaat die ter beschikking staat, of via andere verkoopkanalen.

Geschiedenis[bewerken]

Het oorspronkelijke station dateerde uit 1952 en is eigendom van de gemeente Koksijde (hoewel het zoals gezegd op het grondgebied van Veurne ligt). Er was een café in het stationsgebouw gevestigd. Dit café nam eigenlijk het merendeel van het gebouw in.

Gemeente Koksijde heeft het verouderde gebouw in 2011 vervangen door een modern station met een horecazaak voor de reizigers. Alles moest klaar zijn tegen het WK cyclocross dat eind januari 2012 plaatsvond in Koksijde. Bij de heraanleg werd rekening gehouden met een mogelijke ringweg tussen Veurne en Koksijde en met de doortrekking van de tram naar Veurne.

Het station zelf bestaat uit een inkomdeel waar diverse automaten geplaatst worden, een wachtruimte, stationsbuffet, loket en sanitaire voorzieningen. Daarnaast is er eveneens een locatie waar een fietsverhuurpunt kan ingericht worden. Het stationsgebouw staat via een luifel in verbinding met een overdekte fietsenstalling. Deze luifel is tevens de overkapping aan het perron.[2][3]

Treindienst[bewerken]

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 28 De Panne - Gent - Antwerpen-Centraal
P Schaarbeek - Gent-Sint-Pieters - De Panne 's Morgens twee ritten naar Schaarbeek en 1 naar Gent 's avonds drie ritten naar De Panne.
ICT De Panne - Brussel-Noord Enkel tijdens de zomer

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 29 De Panne - Aalst - Brussel - Landen Zaterdag: 1x/u
Zondag: 1x/om de 2u
IC 29 De Panne - Aalst - Brussel - Leuven Zondag: 1x/om de 2u
ICT De Panne - Zone Brussel Enkel tijdens de zomer
P De Panne - Leuven Studententrein op zondag

Galerij[bewerken]