Station Koog aan de Zaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Koog aan de Zaan   
Station Koog Bloemwijk.jpg
Plaats Koog aan de Zaan
Afkorting Kz
Opening 1 november 1869
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Lijn(en) Staatslijn K
Streekbus 64 & 69
Nachtbus N94
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 3069 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 27′ NB, 4° 48′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Koog aan de Zaan (Randstad (gebied))
Station Koog aan de Zaan
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Koog aan de Zaan (voorheen station Koog Bloemwijk van 1 november 1869 tot 10 december 2016) is een spoorwegstation aan de Zaanlijn, tussen Zaandam en Uitgeest.

Dit station is bedoeld voor de mensen uit het dorp Koog aan de Zaan (gemeente Zaanstad). Het heeft een stationsgebouw in de vorm van 2 halve manen, geïnspireerd op de Maagdenburger halve bollen. In het gebouw bevinden zich een loket en een wachtruimte, die echter in maart 2005 buiten gebruik zijn gesteld. Sinds september 2008 is er een Surinaams afhaalrestaurant gevestigd.

Geschiedenis[bewerken]

Vanaf 1956 tot en met 1986 had Koog aan de Zaan een stationsgebouw van het type Vierlingsbeek. Dat was een standaard haltegebouwtje met loketfunctie. Daarnaast bestond er in het gebouw een kleine wachtruimte en was het gebouw gemaakt van gele persstenen. Aan de zijkant waren er grote ramen. In eerste instantie (1956) was het station bedoeld voor het deel van Koog aan de Zaan dat tegenwoordig "Oud-Koog" heet, het station was in de Bloemenwijk van Koog aan de Zaan gebouwd. In de jaren 70 werd een wijk aan de andere kant van het station gerealiseerd, namelijk Westerkoog. In 1986 werd er het huidige station gebouwd, inclusief fietsenstallingen, loket, wachtruimtes en een kioskje.

Naamswijziging[bewerken]

In 2010 verzocht Gemeente Zaanstad de NS om de naam van de stations "Koog-Zaandijk" en "Koog Bloemwijk" te veranderen. Deze namen zouden verwarrend zijn voor toeristen en reizigers die niet bekend zijn met de regio. Toeristen die de Zaanse Schans willen bezoeken zouden zich makkelijk in de twee stations kunnen vergissen. Dit verzoek werd destijds afgewezen. In 2014 deed de gemeente opnieuw een verzoek. Uiteindelijk stemde de NS in juli 2016 in, en voert vanaf de 2017-dienstregeling de nieuwe namen.[2][3]

Treinen[bewerken]

In de dienstregeling 2019 stoppen de volgende treinseries op dit station:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter UitgeestKoog aan de ZaanZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
7400 Sprinter UitgeestKoog aan de ZaanZaandamAmsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden tussen Breukelen en Rhenen vervangen door serie 7300.

's Avonds stoppen enkele treinen uit andere treinseries op dit station.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Station Koog aan de Zaan heeft geen bushalte met gelijke naam, maar aan de kant van de Provinciale Weg, zo'n 150 meter richting Zaandam, is een overstap naar buslijn 69 mogelijk met behulp van halte "Koog aan de Zaan, Leliestraat". Voorheen was er wel een bushalte aan de Westerkoogkant, maar deze is vervallen. De parkeerhaven en keerlus, waarvan de bus gebruik maakte, bestaat nog wel. De functie van deze voormalige bushalte wordt de facto overgenomen door halte "Koog aan de Zaan, Glazenmaker", zo'n 230 meter richting het westen. Daar kan op buslijn 64 worden gestapt. Het busvervoer in de regio Zaanstad wordt in opdracht van de Stadsregio Amsterdam uitgevoerd door Connexxion. Koog aan de Zaan valt onder het concessiegebied "Zaanstreek". De volgende buslijnen stoppen bij station Koog aan de Zaan:

Lijn Route Materieel Via halte Bijzonderheden
64 Zaandijk, Oud Heinstraat - Zaandam Station - Zaandam, Fonteinkruidweg (Kogerveld) VDL Berkhof Ambassador Glazenmaker
69 Assendelft Station - Zaandam Station - Zaandam Voorsterbeek VDL Berkhof Ambassador Leliestraat Via Provinciale Weg N203 / s152 en s155 bereikt deze lijn alle Zaanse treinstations.
N94 (Amsterdam, Leidseplein -) Zaandam, Gedempte Gracht - Zaandam Station - Wormerveer - Assendelft - Westzaan VDL Berkhof Ambassador Leliestraat Nachtbus. Donderdag t/m zaterdagnacht. Donderdags gekoppeld aan N92 en vanaf halte Zaandam, Gedempte Gracht omgenummerd.