Station Lelystad Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Lelystad Zuid   
Station Lelystad Zuid
Afkorting Llsz
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Flevolijn
Vervoerder(s) NS
Ligging
Coördinaten 52° 29′ 11″ NB, 5° 28′ 5″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Lelystad Zuid (Nederlands spoorwegstation)
Station Lelystad Zuid
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Lelystad Zuid is een beoogd station in Lelystad dat bij de aanleg van de Flevolijn in 1988 in ruwbouw is aangelegd. Opening van het station wordt niet voorzien vóór 2025. Dat heeft te maken met de groei van Lelystad die minder krachtig is gebleken dan men bij aanleg van de Flevolijn had gedacht. Het station ligt nu nog in een onbebouwd gebied ten zuiden van de rand van de stad en is afgesloten met hekken om onbevoegden buiten het terrein te houden.

Het station is in ruwbouw gelijk aan de Almeerse stations Muziekwijk, Parkwijk en Buiten, die allen onder meer werden ontworpen door Peter Kilsdonk.

Plannen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 mei 2006 heeft Staatsbosbeheer de mogelijkheid van een eerdere opening geopperd als tussen het station en het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen een kabelbaan zou worden aangelegd. Ook is er wel gekeken of het station vervroegd geopend kon worden voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Er zou dan een pendelbus tussen het vliegveld en het station gaan rijden.

Warande/Lelystad Zuid[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 is begonnen met de bouw van Warande. Dit wordt een woongebied in de buurt Lelystad-Zuid met ruimte voor ongeveer 8500 huizen. Warande wordt gestaag uitgebreid in de richting van het casco van station Lelystad Zuid, waarvan ingebruikname nog niet in zicht is.[1] Door de kredietcrisis die begon in 2008 kwam de bouw van De Warande stil te liggen.

Sloop van toegang naar perron[bewerken | brontekst bewerken]

Om de veiligheid op en rond het spoor te waarborgen heeft ProRail besloten om de trappen en de hellingbanen te verwijderen. Een aannemer is op 21 november 2016 begonnen met de werkzaamheden.[2]