Naar inhoud springen

Station Lichtenvoorde-Groenlo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Lichtenvoorde-Groenlo   
Station Lichtenvoorde-Groenlo
Afkorting Ltv
Opening 24 juni 1878
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Zutphen - Winterswijk
Streekbus(sen) 72 & 74
Vervoerder(s) Arriva
Ligging
Plaats Lievelde
Coördinaten 52° 0′ 43″ NB, 6° 35′ 45″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Lichtenvoorde-Groenlo (Nederlands spoorwegstation)
Station Lichtenvoorde-Groenlo
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Stationsgebouw (1966)

Station Lichtenvoorde-Groenlo is een spoorwegstation, gelegen tussen Groenlo en Lichtenvoorde in het dorp Lievelde aan de spoorlijn Zutphen - Winterswijk. Het station werd geopend op 24 juni 1878. Zowel Groenlo als Lichtenvoorde hebben getracht het station te verkrijgen. Beide plaatsen grepen echter naast een treinstation bij de eigen kern. De spoorlijn is van Ruurlo naar Winterswijk via de kortste route aangelegd, met een station bij Lievelde tussen Lichtenvoorde en Groenlo in. Met de tram van de Stoomtramweg-Maatschappij Lichtenvoorde-Groenlo kreeg Groenlo in 1883 een spoorverbinding met het station in Lievelde. In 1907 werd het station hernoemd naar Station Lichtenvoorde, omdat de naam verwarring gaf met Station Groenlo. De verwarring leidde er soms toe dat goederen op de verkeerde plaats werden bezorgd.[1] Later is deze naamsverandering teruggedraaid. In 1908 werd ook Lichtenvoorde met de tram van de Geldersch-Westfaalsche Stoomtram Maatschappij met het station verbonden.

Het stationsgebouw is gesloopt in 1990. Sindsdien is hier geen stationsgebouw meer.

Tot 1999 reed de NS op deze lijn. Daarna nam Syntus de exploitatie over en sinds december 2012 exploiteert Arriva de lijn.

In 2013 is het plein voor het station verbouwd en kregen de bussen een betere aansluiting op het spoor. Ook zijn de parkeerplaatsen voor de auto's en fietsen groter gemaakt. Er zijn plannen om in de toekomst tegenover het station een kiosk te plaatsen.[(sinds) wanneer?]

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
30400 RE 30 Sneltrein (Arriva) ApeldoornZutphenLichtenvoorde-GroenloWinterswijk Rijdt 's avonds van Zutphen naar Apeldoorn en van Apeldoorn naar Winterswijk. Rijdt in het weekend de gehele dag tussen Winterswijk en Apeldoorn. Stopt tussen Zutphen en Winterswijk op alle tussengelegen stations.
30800 RS 31 Stoptrein (Arriva) WinterswijkLichtenvoorde-GroenloZutphen enkele treinen rijden van/naar Apeldoorn

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Op dit station stoppen bussen van de volgende lijnen:

  • Lijn 72: Neede - Eibergen - Groenlo - Station Lichtenvoorde-Groenlo - Lichtenvoorde
  • Lijn 74: Enschede - Eibergen - Groenlo - (Station Lichtenvoorde-Groenlo -) Lichtenvoorde - Harreveld - Varsseveld - Westendorp - Doetinchem
Perrons van het station