Station Lokeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Lokeren.png
Station Lokeren
Opening 9 augustus 1847
Telegrafische code FLK
Lijn(en) 57 - 59 - 77A
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
5.249
2.318
1.381
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal sporen 5 (4 doorgaande sporen + 1 kopspoor)
Aantal perrons 3 (3 eilandperrons)
Ligging
Coördinaten 51° 6′ NB, 3° 59′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Lokeren (Belgisch spoorwegstation)
Station Lokeren
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Lokeren is een spoorwegstation langs spoorlijn 59 (Antwerpen - Gent) in de stad Lokeren. In 1856 volgde via spoorlijn 57 de verbinding met Aalst en in 1867 werd spoorlijn 77A geopend naar Moerbeke. In 1971 werd spoorlijn 77A gesloten en opgebroken en op 29 mei 1976 werd de spoorlijn 57 onderbroken maar op 28 april 1981 weer hersteld, enkel tot Dendermonde.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1897 had spoorlijn 59 (Gent – Antwerpen) in plaats van normaalspoor een spoorbreedte van 1151 mm. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het oude stationsgebouw van het station Lokeren gebombardeerd en dus vernield. In de plaats kwam het huidige stationsgebouw.

Oorspronkelijk lagen de sporen bij het station gelijkvloers en de vlakbij gelegen rivier de Durme werd overgestoken met een beweegbare brug. Bij de elektrificatie van de spoorlijn Antwerpen - Gent in 1973 werden de sporen verhoogd en op een viaduct gelegd.[2] De spoorlijn 57 naar Dendermonde bleef echter gelijkvloers zonder verbinding met hoger gelegen sporen, treinen uit en naar Dendermonde moesten nu stoppen in het station Dender & Waas, dat vlak naast het station lag. Bij de elektrificatie en herindienstelling van de spoorlijn naar Dendermonde in 1981 werd deze ook deze spoorlijn verhoogd[3] en aangesloten op de hoofdlijn Gent - Antwerpen.

Stationscomplex[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige stationsgebouw bestaat uit één bouwlaag. Het gevelvlak van de lokethal langs straat- en perronzijde worden uitspringend geprojecteerd. De uitspringende vensterpartij in een arduinen lijst geeft de ingang aan. Het bouwwerk dateert van net na de Tweede Wereldoorlog en verving een eerder station dat tijdens die oorlog vernield werd.

De lokethal bevindt zich op de begane grond terwijl de sporen en perrons in de hoogte liggen. Onder de sporen loopt een tunnel (gezien de afmetingen eigenlijk meer een hal) alwaar de perrons bereikt kunnen worden. Naast de reguliere trappen is Lokeren ook uitgerust met roltrappen. Het station beschikt over 5 sporen, hiervan zijn 4 doorgaand (genummerd van 1 tot 4) en 1 doodlopend (een zogenaamd kopspoor, "genummerd" A).

De perronoverkapping lijkt sterk op diegene die men kan terugvinden in Gent-Dampoort en tot voor kort in Sint-Niklaas. Het ene verschil is de kleur waarin het metaal geverfd is; in Lokeren was dat bruin/oranje tot 2015, vanaf 2015 is het metaal grijs geverfd, in Gent-Dampoort is dat blauw-groen en in Sint-Niklaas was dit tot 2012/2013 ook blauw-groen. Ze dateren allen uit dezelfde periode (jaren '70 van 20e eeuw).

Zowel aan de voorzijde als de achterzijde van het station kan men fietsenstallingen terugvinden. Waar het fietsenrek er aan de voorkant echter nogal ongeorganiseerd uitziet (fietsen kriskras door elkaar gesmeten/ niet overdekt) is de fietsenopbergplaats aan de achterkant zeer ruim en overdekt. Eveneens aan de achterzijde is een ruime parking voorzien (102 plaatsen). Beiden zijn voorzien van uitvoerige camerabewaking. Vroeger was daar het oefenterrein van de brandweer.

Naast het stationsplein ligt de busterminal. Van hieruit kunnen met streekbussen (of de belbus) alle windstreken bereikt worden.

Renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2017 doen verschillende actiegroepen beroep op de NMBS en het lokale stadsbestuur, om het stationsgebouw en omgeving te renoveren en heraan te leggen. Eén van die actiegroepen, ABLLO genaamd, maakte hierbij ook een spoorwegdossier, dat uiteindelijk voorgesteld werd aan het Lokerse stadsbestuur[4][5]. De herinrichting van de stationsbuurt is al deels begonnen met werken onder de spoorwegbrug bij de Groendreef[6].

Sporen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Lokeren heeft vijf sporen: Spoor A, 1, 2, 3 en 4. Het oude spoor 5 is buiten dienst en heeft geen rails meer.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Treindienst[bewerken | brontekst bewerken]

Dagelijks[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 02 Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas - Gent-Sint-Pieters - Brugge - Oostende 1x/u
IC 04 Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas - Gent-Sint-Pieters - Kortrijk - Poperinge / Rijsel (F) 1x/u
ICT Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas - Gent-Sint-Pieters - Brugge - Blankenberge Tijdens het toeristisch seizoen in de zomervakantie

Week[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 26 Sint-Niklaas - Lokeren - Dendermonde - Brussel - Aat - Doornik - Kortrijk 1x/u
IC 28 Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas - Gent-Sint-Pieters - Lichtervelde - De Panne 1x/u
S 34 (Dendermonde -) Lokeren - Sint-Niklaas - Antwerpen-Centraal 1x/u, rijdt in de spits verder naar Dendermonde
S 53 Lokeren - Gent-Sint-Pieters 1x/u
P Verscheidene diensten Tijdens de piekuren

Weekend[bewerken | brontekst bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 20 Lokeren - Brussel - Aalst - Gent-Sint-Pieters 1x/u
S 53 Gent-Sint-Pieters - Lokeren - Antwerpen-Centraal 1x/u

Reizigerstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[7]