Station Lyon-Saint-Exupéry TGV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Lyon-Saint Exupéry TGV
Deux TGV en unité multiple en direction du sud, passant sous le "Tube 300" de Saint-Exupéry.jpg
Plaats Colombier-Saugnieu
Opening 1994/(tijdelijk in 1992)
Perrons 2
Sporen 4
Lijn(en) LGV Rhône-Alpes
Eigendom RFF / SNCF
Vervoerder SNCF
Coördinaten 45° 43' NB, 5° 5' OL
Station Lyon-Saint-Exupéry TGV (Frankrijk (hoofdbetekenis))
Station Lyon-Saint-Exupéry TGV
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Station Lyon-Saint Exupéry TGV is een spoorwegstation in de Franse gemeente Colombier-Saugnieu bij de Luchthaven Lyon-Saint Exupéry. Het stationsgebouw, in gebruik sinds 1994, is een ontwerp van Santiago Calatrava. De vroegere naam van dit station was "Lyon-Satolas". Sinds 9 augustus 2010 heeft dit station een rechtstreekse verbinding met de stad Lyon met de Rhônexpress tram.

De meeste treinen stoppen niet in het station maar rijden door op de perronvrije middensporen. Bijna alle interregio TGV's (niet van of naar Parijs) stoppen in Lyon stad, om daar de talrijke regionale spooraansluitingen te verzekeren. Dit station wordt enkel bediend door hogesnelheidstreinen en geeft hierdoor geen aansluiting op het regionaal TER spoornet.

Voor de Olympische Winterspelen 1992 in Albertville was de dit station tijdelijk geopend samen met de aantakking van de hogesnelheidslijn op de Lyon - Chambéry spoorlijn. Hierdoor konden de bezoekers met het vliegtuig aankomen en met de trein vervoerd worden naar Albertville voor de spelen.