Station Maarssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Maarssen   
NS station Maarssen.jpg
Plaats Maarssen
Afkorting Mas
Opening 18 december 1843
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Lijn(en) Rhijnspoorweg
Stadsbus 5 | 10 | 11
Streekbus 13 | 32 | 37 | 38 | 48
Nachtbus 428
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder U-OV
Reizigers 4508 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 8′ NB, 5° 2′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Maarssen (Randstad (gebied))
Station Maarssen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Maarssen is een spoorwegstation aan de Rhijnspoorweg (spoorlijn AmsterdamUtrecht), gelegen aan de westzijde van Maarssen.

Geschiedenis[bewerken]

Het station werd geopend op 18 december 1843, gelijktijdig met de oplevering van de spoorlijn Amsterdam - Utrecht. Het station lag op ongeveer 400 meter van het dorp. In 1890 werd het station alweer vervangen door een nieuw gebouw van het standaardtype Harmelen. Dit had te maken met de aanleg van het Merwedekanaal (tegenwoordig het Amsterdam-Rijnkanaal), welke evenwijdig aan de spoorlijn werd aangelegd. Het Merwedekanaal scheidde het station en het dorp. Om het station bereikbaar te houden werd een draaibrug aangelegd. Om te voorkomen dat reizigers bij een geopende brug de trein misten, wachtte de stationschef met het vrijgeven van het spoor totdat de brug weer gesloten was. Ook kwam het voor dat de brugwachter de reizigers met een bootje overzette. Omstreeks 1938 werd de draaibrug vervangen door een hoge verkeersbrug.

Vanaf 1920 liepen de reizigersaantallen sterk terug, veroorzaakt door de hinder van het Merwedekanaal en de opkomst van de bus. In 1953 werd de passagiersdienst grotendeels opgeheven. Op het station stopten in de ochtendspits twee treinen naar- en in de avondspits twee treinen van Amsterdam. De bouw van Maarssenbroek nabij het station, in de jaren zeventig, betekende een nieuw belang voor het station. In 1974 werd het station weer aangedaan met een uurdienstregeling, en vanaf 1975 met een halfuurdienst.

In 1979 werd het station afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Dit stationgebouw werd in 2004 vervangen door het huidige gebouw. Dit had te maken met de spoorverdubbeling tussen Amsterdam en Utrecht.

Spoorverdubbeling[bewerken]

Vanwege de spoorverdubbeling Amsterdam – Utrecht werd het stationsgebied van Maarssen gereconstrueerd. Eind 2006 moesten de werkzaamheden gereed zijn. Dit werd uitgesteld tot april 2007. Vanaf 23 april is het eilandperron volledig in gebruik. Het noodperron wordt na 23 april gesloopt. Op deze plaats worden dan de geluidsschermen bij het busstation gebouwd. Het busstation wordt tijdelijk aangepast, dit heeft gevolgen voor de parkeerplaatsen en de taxistandplaatsen. De werkzaamheden duren tot medio mei 2007. Daarna vinden nog bestratingswerkzaamheden plaats.

Geschiedenis dienstregeling[bewerken]

Sinds 1974 stopte eenmaal per uur de stoptrein Dieren-Doesburg - Amsterdam op dit station. Sinds 1975 werd op de drukste momenten tweemaal per uur gestopt en later op alle tijden door de op het andere half uur rijdende stoptrein Utrecht - Amsterdam. Inmiddels reed de stoptrein alleen nog tussen Utrecht en Amsterdam maar werd begin jaren 90 in de spitsuren verlengd naar Uitgeest. In december 1996 werd de stoptrein Utrecht – Amsterdam ook overdag doorgetrokken naar Uitgeest, waardoor er meer treinen gingen rijden op de Zaanlijn. In de dienstregeling 2004 werd de stoptrein de gehele dag gereden en werd er doorgereden naar Alkmaar. Een jaar later verviel die verlenging weer, maar er werd nog steeds de gehele dag doorgereden naar Uitgeest. Verder kwam de trein voortaan in de sprinterformule te vallen.

Verder hebben er in de loop van de jaren ook nog andere treinseries gestopt op Maarssen aan het begin of eind van de dag. Zo heeft er jarenlang een buurlandtrein naar Duitsland gestopt op Maarssen aan het begin van de dag. Aan het eind van de dag kwam deze trein weer terug en stopte toen ook weer op Maarssen. Later kreeg Maarssen aan het eind van de dag een intercitystop van de intercity uit Nijmegen naar Amsterdam. Tussen Utrecht en Amsterdam reed deze laatste trein als stoptrein. Deze trein werd in het kader van de spoorverdubbeling Utrecht – Amsterdam in het weekend vervangen door een NS-bus die stops maakte op Utrecht Centraal, Maarssen, Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal. Ook vanuit Amsterdam naar Utrecht werd zo'n rit uitgevoerd in plaats van de laatste stoptrein. Begin jaren 90 heeft er verder nog in de ochtend een stoptrein naar Eindhoven gestopt en een intercity naar Heerlen.

Sinds 11 maart 2006 stopte één maal per uur de stoptrein van Utrecht via de Utrechtboog naar Amsterdam Zuid in Maarssen en sinds 25 maart 2007 tweemaal per uur. Met de dienstregeling van 2009 verviel deze stoptrein en werd de huidige dienstregeling ingevoerd. Behalve enkele vroege en late ritten bestaat er alleen in de spits een rechtstreekse verbinding tussen Maarssen, Abcoude, Duivendrecht en Amsterdam. Buiten deze tijden dient men in Breukelen over te stappen.

Bediening[bewerken]

Trein[bewerken]

In de dienstregeling 2019 stoppen de volgende treinseries op station Maarssen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7300 Sprinter BreukelenMaarssenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen Rijdt alleen in de spits, 's avonds en in het weekend. 's Avonds en in het weekend van/naar Rhenen en vervangt dan serie 7400.
7400 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenMaarssenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen Rijdt alleen op werkdagen overdag, op de overige tijden vervangen door serie 7300.

Bus[bewerken]

Het station van Maarssen wordt bediend door de buslijnen van het U-OV. De volgende buslijnen doen het station aan:

Lijn Route Vervoerder Opmerkingen
5 Cartesiusweg - Oog in Al - Utrecht Centraal - Centrum - Zuilen - Maarssen Dorp - Maarssen NS U-OV
10 Utrecht Lunetten - Kanaleneiland - Transwijk - Papendorp - Leidsche Rijn - De Wetering - Maarssen NS U-OV
11 Maarssen NS - Vleuten - Leidsche Rijn - Zuilen - Overvecht U-OV
13 Maarssen NS - Maarssen Dorp - Maarsseveen - Utrecht Overvecht U-OV
32 Maarssen NS - Zuilen - Rijnsweerd - De Uithof U-OV Spitslijn
37 Utrecht Centraal - Lage Weide - Maarssenbroek - Maarssen NS U-OV
38 Utrecht Centraal - Lage Weide - Maarssen NS U-OV
48 Maarssen NS - Lage Weide - Nieuwegein - Houten U-OV
428 Utrecht → De Meern → Vleuten → Maarssenbroek U-OV Nachtbus
532 Maarssen NS - Maarssenbroek - Utrecht Galgenwaard U-OV Alleen tijdens thuiswedstrijden van FC Utrecht

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Grootste, kleinste en snelst groeiende stations 2018. NS (4 juli 2019). Geraadpleegd op 4 juli 2019.