Station Maarssen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Maarssen   
Station Maarssen
Afkorting Mas
Opening 18 december 1843
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Stadsbus(sen) 5 | 11 | 12
Streekbus(sen) 38 & 48
U-link 73
Belbus(sen) U-flex Maarssen/Zuilen
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder U-OV
Reizigers 3224 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Maarssen
Coördinaten 52° 8′ 7″ NB, 5° 2′ 1″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Maarssen (Randstad)
Station Maarssen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Maarssen is een spoorwegstation aan de Rhijnspoorweg (spoorlijn AmsterdamUtrecht), gelegen in Maarssenbroek aan de westzijde van Maarssen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd geopend op 18 december 1843, gelijktijdig met de oplevering van de spoorlijn Amsterdam - Utrecht. Het station lag op ongeveer 400 meter van het dorp. In 1890 werd het station alweer vervangen door een nieuw gebouw van het standaardtype Harmelen. Dit had te maken met de aanleg van het Merwedekanaal (tegenwoordig het Amsterdam-Rijnkanaal), welke evenwijdig aan de spoorlijn werd aangelegd. Het Merwedekanaal scheidde het station en het dorp. Om het station bereikbaar te houden werd een draaibrug aangelegd. Om te voorkomen dat reizigers bij een geopende brug de trein misten, wachtte de stationschef met het vrijgeven van het spoor totdat de brug weer gesloten was. Ook kwam het voor dat de brugwachter de reizigers met een bootje overzette. Omstreeks 1938 werd de draaibrug vervangen door een hoge verkeersbrug.

Vanaf 1920 liepen de reizigersaantallen sterk terug, veroorzaakt door de hinder van het Merwedekanaal en de opkomst van de bus. In 1953 werd de passagiersdienst grotendeels opgeheven. Op het station stopten in de ochtendspits twee treinen naar- en in de avondspits twee treinen van Amsterdam. De bouw van Maarssenbroek nabij het station, in de jaren zeventig, betekende een nieuw belang voor het station. In 1974 werd het station weer aangedaan met een uurdienstregeling, en vanaf 1975 met een halfuurdienst.

In 1979 werd het station afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Dit stationsgebouw werd in 2004 vervangen door het huidige gebouw. Dit had te maken met de spoorverdubbeling tussen Amsterdam en Utrecht.

Spoorverdubbeling[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de spoorverdubbeling Amsterdam – Utrecht werd het stationsgebied van Maarssen gereconstrueerd. Eind 2006 moesten de werkzaamheden gereed zijn. Dit werd uitgesteld tot april 2007. Vanaf 23 april is het eilandperron volledig in gebruik. Het noodperron wordt na 23 april gesloopt. Op deze plaats worden dan de geluidsschermen bij het busstation gebouwd. Het busstation wordt tijdelijk aangepast, dit heeft gevolgen voor de parkeerplaatsen en de taxistandplaatsen. De werkzaamheden duren tot medio mei 2007. Daarna vinden nog bestratingswerkzaamheden plaats.

Geschiedenis dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1974 stopte eenmaal per uur de stoptrein Dieren-Doesburg - Amsterdam op dit station. Sinds 1975 werd op de drukste momenten tweemaal per uur gestopt en later op alle tijden door de op het andere half uur rijdende stoptrein Utrecht - Amsterdam. Inmiddels reed de stoptrein alleen nog tussen Utrecht en Amsterdam maar werd begin jaren 90 in de spitsuren verlengd naar Uitgeest. In december 1996 werd de stoptrein Utrecht – Amsterdam ook overdag doorgetrokken naar Uitgeest, waardoor er meer treinen gingen rijden op de Zaanlijn. In de dienstregeling 2004 werd de stoptrein de gehele dag gereden en werd er doorgereden naar Alkmaar. Een jaar later verviel die verlenging weer, maar er werd nog steeds de gehele dag doorgereden naar Uitgeest. Verder kwam de trein voortaan in de sprinterformule te vallen.

Verder hebben er in de loop van de jaren ook nog andere treinseries gestopt op Maarssen aan het begin of eind van de dag. Zo heeft er jarenlang een buurlandtrein naar Duitsland gestopt op Maarssen aan het begin van de dag. Aan het eind van de dag kwam deze trein weer terug en stopte toen ook weer op Maarssen. Later kreeg Maarssen aan het eind van de dag een intercitystop van de intercity uit Nijmegen naar Amsterdam. Tussen Utrecht en Amsterdam reed deze laatste trein als stoptrein. Deze trein werd in het kader van de spoorverdubbeling Utrecht – Amsterdam in het weekend vervangen door een NS-bus die stops maakte op Utrecht Centraal, Maarssen, Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal. Ook vanuit Amsterdam naar Utrecht werd zo'n rit uitgevoerd in plaats van de laatste stoptrein. Begin jaren 90 heeft er verder nog in de ochtend een stoptrein naar Eindhoven gestopt en een intercity naar Heerlen.

Sinds 11 maart 2006 stopte eenmaal per uur de stoptrein van Utrecht via de Utrechtboog naar Amsterdam Zuid in Maarssen en sinds 25 maart 2007 tweemaal per uur. Met de dienstregeling van 2009 verviel deze stoptrein, behalve tijdens de spits. De stoptreindienst Amsterdam Zuid - Rhenen was namelijk ingekort tot Breukelen - Rhenen, waardoor er geen directe stoptreinverbinding meer was tussen Utrecht en de voorstadhaltes in Amsterdam. Tussen Breukelen en Utrecht waren twee extra sprinters per uur ingevoegd, zodat daar toen een kwartierdienst reed. In de spits werd deze taak overgenomen door de spitsdienst (sprinter) tussen Amsterdam Centraal en Veenendaal Centrum via Utrecht, zodat er dan toch een verbinding Utrecht-Amsterdam was maar deze stopte niet op Muiderpoort en Amstel in de richting Utrecht. De kwartierdienst in de daluren tussen Utrecht en Breukelen gaf niet de gewenste reizigersgroei en verdween weer snel. Sinds de dienstregeling 2017 is er echter wel weer een rechtstreekse halfuur sprinterdienst tussen Utrecht en Amsterdam, maar niet in de stille uren wanneer dan in Breukelen dient te worden overgestapt.

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

Trein[bewerken | brontekst bewerken]

In de dienstregeling 2023 stoppen de volgende treinseries op station Maarssen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7300 Sprinter (NS) BreukelenMaarssenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal CentrumRhenen
7400 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenMaarssenUtrecht CentraalDriebergen-Zeist Rijdt alleen tijdens de brede spitsuren, waarbij net na de ochtendspits en net vóór de middagspits enkel tussen Uitgeest en Utrecht Centraal v.v. wordt gereden.

Bus[bewerken | brontekst bewerken]

Het station van Maarssen wordt bediend door de buslijnen van het U-OV, inclusief flexibel vervoer (U-flex). De volgende buslijnen doen het station aan:

Lijn Route Via Soort Opmerkingen
5 Utrecht Centraal - Maarssen Station Oog in Al, Leidsche Rijn, Terwijde Stadsbus
11 Maarssen Station - Utrecht Overvecht Vleuten, Leidsche Rijn, Zuilen Stadsbus
12 Utrecht Centraal - Maarssen Station Zuilen, Maarssen Dorp Stadsbus
38 Utrecht Centraal - Maarssen Station Lage Weide Streekbus
48 Maarssen Station - Houten Station Lage Weide, Nieuwegein Streekbus
73 Zeist Busstation - Maarssen Station De Bilt, Utrecht Centraal, Lage Weide, Maarssenbroek U-link
Flex Bus rijdt een speciale route Stopt overal in Zuilen en Maarssen bij de gereserveerde plekken van de reizigers U-flex Reserveren verplicht

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 4.695
2020 1.975
2021 1.951
2022 3.224

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Bron: NS Dashboard, Reizigersgedrag 2022 Maarssen, Aantal instappers, uitstappers en overstappers van NS-trein op NS-trein (per gemiddelde werkdag). NB: dit cijfer betreft de reizigers van NS, dus exclusief reizigers van andere vervoerders.