Station Marrum-Westernijkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Marrum-Westernijkerk in 2012

Station Marrum-Westernijkerk is een voormalig spoorwegstation bij Marrum en Westernijkerk. De halte lag aan de spoorlijn Leeuwarden-Dokkum (Dokkumer lokaaltje) van de NFLS. De halte, met als afkorting Mrm, werd geopend op 22 april 1901 en werd op 1 december 1940 opgeheven. Het stationsgebouw bestaat nog steeds. Het is in 2003 in opdracht van de gemeente Ferwerderadeel ingrijpend gerestaureerd, waarbij het exterieur is teruggebracht in de oorspronkelijke Jugendstil-stijl. De restauratie is medegefinancierd door het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw.

Dit station is gebouwd naar het stationsontwerp met de naam Standaardtype NFLS, die voornamelijk werd gebruikt voor verschillende spoorwegstations in Friesland. Het station in Marrum-Westernijkerk viel binnen het type NFLS 2e klasse.

In 2015 werd op het voormalige station pannenkoekenrestaurant De Pannekoektrein geopend. Hiervoor werden enkele rijtuigen en een stoomlokomotief op de heraangelegde sporen en aan de perrons geplaatst waarin de de pannenkoeken worden geserveerd.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]