Station Melle (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Melle (België)
Station Melle - Foto 1.JPG
Opening 28 september 1837
Sluiting 6 december 2004 (goederen)
Telegrafische code FML
Aantal sporen 2
Lijn(en) 50 - 122
Coördinaten 51° 0′ NB, 03° 48′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2009)
768
153
111
Beheerder NMBS
Station Melle (België)
Station Melle (België)
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Melle is een spoorwegstation op spoorlijn 50 (Brussel - Gent) in de gemeente Melle. Het is nu een stopplaats. Van hier vertrekt ook spoorlijn 122 (Melle - Geraardsbergen).

Het is een van de oudste bakstenen spoorstations van de wereld, het werd gebouwd tussen 1835 en 1837 en plechtig geopend op 22 september 1837. In 2004 klasseerde men het als waardevol historisch monument. Het is evenwel in slechte staat.

De perrons zijn van grind, wat problemen oplevert als het regent. De verbindingsgang onder de sporen ligt er netjes bij maar geeft een nogal afgeleefde indruk.

Medio 2009 is voor het stationsgebouw een gloednieuw fietsenrek geplaatst (niet zichtbaar op de foto's in dit artikel). Momenteel (april 2014) wordt er een nieuw talud opgetrokken en zal de helling vernieuwd worden.

Treindienst[bewerken]

Sinds 14 december 2014

Dagelijks[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
L Gent-Sint-Pieters - Geraardsbergen 1x/u

Week[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 20 Tongeren - Brussel - Gent-Sint-Pieters 1x/u
L Mechelen - Gent-Sint-Pieters - Zeebrugge-Dorp 1x/u

Weekend[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 20 Lokeren - Brussel - Gent-Sint-Pieters 1x/u
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De bron voor de gegevens is NMBS Mobility – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld.