Station Meppel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Meppel   
Station Meppel in 2017
Afkorting Mp
Opening 1 oktober 1867
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn A
Staatslijn C
Stadsbus(sen) TCZ: Blauw & Paars
Streekbus(sen) Qbuzz: 20 | 28 | 32 | 34 | 134
EBS: 40
Buurtbus(sen) EBS: 592
Schoolbus(sen) EBS: 640
OV Regio IJsselmond: 679
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder EBS, Qbuzz, OV Regio IJsselmond & TCZ
Reizigers 6342 (2018)[1] per dag
Ligging
Plaats Meppel
Coördinaten 52° 41′ 29″ NB, 6° 11′ 51″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Meppel (Nederlands spoorwegstation)
Station Meppel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Meppel is het spoorwegstation in de Nederlandse stad Meppel. Het werd in gebruik genomen op 1 oktober 1867 met de opening van de spoorlijn Zwolle – Meppel. Dit was een deel van de in 1865-1868 door de Staat der Nederlanden aangelegde staatslijn A, van Arnhem naar Leeuwarden.

In 1868 kwam ook de verbinding Meppel – HeerenveenLeeuwarden gereed, waarmee de Friese hoofdstad een rechtstreekse spoorverbinding met de rest van het land kreeg. In 1870 kwam ook de verbinding Meppel – HoogeveenAssenGroningen gereed, waarmee zowel Drenthe, Groningen als Friesland via Meppel met Zwolle waren verbonden. Sindsdien zijn deze verbindingen de belangrijkste schakels geweest in het treinverkeer van en naar het noorden van Nederland. Aan het station van Meppel is in de loop der jaren weinig gewijzigd, zodat het nog grotendeels in oorspronkelijke staat verkeert.

Het spoorwegstation van Meppel, gebouwd in 1865, is een van de Standaardstations van de Staatsspoorwegen. Het is van de vernieuwde uitvoering derde klasse, waartoe ook station Zuidbroek (uit hetzelfde jaar) behoort.

Het station heeft een aantal voorzieningen, zoals vijf kaartjesautomaten, een kiosk (sinds 2011 zonder loketfunctie), een fietsenwinkel (met mogelijkheid tot bewaakte stalling) en een grote onbewaakte fietsenstalling (opgeleverd april 2011). De perronsporen zijn overdekt en voorzien van een overdekte wachtruimte met versnaperingenautomatiek. Direct naast het station bevindt zich het busstation.

De reguliere treinenloop, ook van treinen die Meppel voorbijrijden, speelt zich af langs het eilandperron (spoor 2 en 3). Sinds 29 april 2013 rijdt op weekdagen overdag sprinters tussen Meppel en Leeuwarden. Deze maken gebruik van spoor 1 op het zijperron, dat hiervoor verhoogd is.[2][3]

In 2016 werd het stationsgebouw in de originele geelbruine kleurstelling hersteld, na jarenlang volledig wit te zijn geweest.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Meppel stoppen in de dienstregeling 2023 de volgende treinen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
600 Intercity (NS) LeeuwardenMeppelZwolleAmersfoort CentraalUtrecht CentraalRotterdam Centraal Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuurdienst met serie 500. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuurdienst met serie 1800. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations. Enkele treinen stoppen niet in Meppel.
1800 Intercity (NS) Den Haag CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidAlmere CentrumLelystad CentrumZwolleMeppelLeeuwarden Vormt een halfuurdienst tussen Den Haag Centraal en Zwolle met serie 700 en tussen Zwolle en Leeuwarden met serie 600.
8100 Sprinter (NS) ZwolleMeppelAssenGroningen
9000 Sprinter (NS) LeeuwardenMeppelZwolle Rijdt ’s avonds en in het weekend alleen tussen Leeuwarden en Meppel (1x per uur).
12600 Intercity (NS) GroningenAssenMeppelZwolleLelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam Centraal Een trein op vrijdag- en zaterdagnacht in de richting van Amsterdam Centraal.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Station Meppel.