Naar inhoud springen

Station Meppel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
   Meppel   
Station Meppel in 2017
Afkorting Mp
Opening 1 oktober 1867
Perrons 2
Perronsporen 3 (Sporenschema)
Spoorlijn Staatslijn A
Staatslijn C
Stadsbus(sen) TCZ: Blauw & Paars
Streekbus(sen) Qbuzz: 26 | 28 | 32 | 34 | 134
EBS: 40
Buurtbus(sen) EBS: 592
Schoolbus(sen) EBS: 679
Nachtbus(sen) Qbuzz: 428 & 432
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder EBS, Qbuzz & TCZ
Reizigers 6.211 (2023)[1] per dag
Ligging
Plaats Meppel
Coördinaten 52° 41′ 29″ NB, 6° 11′ 51″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Meppel (Nederlands spoorwegstation)
Station Meppel
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Gezicht op het station Meppel; circa 1930.
Luchtfoto van het station Meppel; 1 oktober 1947.
De beide perrons te Meppel.

Station Meppel is het spoorwegstation in de Nederlandse stad Meppel. Het werd in gebruik genomen op 1 oktober 1867 met de opening van de spoorlijn Zwolle – Meppel. Dit was een deel van de in 1865-1868 door de Staat der Nederlanden aangelegde staatslijn A, van Arnhem naar Leeuwarden.

In 1868 kwam ook de verbinding Meppel – HeerenveenLeeuwarden gereed, waarmee de Friese hoofdstad een rechtstreekse spoorverbinding met de rest van het land kreeg. In 1870 kwam ook de verbinding Meppel – HoogeveenAssenGroningen gereed (staatslijn C), waarmee zowel Drenthe, Groningen als Friesland via Meppel met Zwolle waren verbonden. Sindsdien zijn deze verbindingen de belangrijkste schakels geweest in het treinverkeer van en naar het noorden van Nederland.

Het spoorwegstation van Meppel, gebouwd in 1865, is een van de Standaardstations van de Staatsspoorwegen. Het is van de vernieuwde uitvoering derde klasse, waartoe ook station Zuidbroek (uit hetzelfde jaar) behoort. Aan het station van Meppel is in de loop der jaren weinig gewijzigd, zodat het nog grotendeels in oorspronkelijke staat verkeert. In 2016 werd het gebouw in de originele geelbruine kleurstelling hersteld, na jarenlang volledig wit te zijn geweest.

Het station heeft een aantal voorzieningen, zoals vijf kaartjesautomaten, een kiosk (sinds 2011 zonder loketfunctie), een fietsenwinkel (met mogelijkheid tot bewaakte stalling) en een grote onbewaakte fietsenstalling (opgeleverd april 2011). De perronsporen zijn overdekt en voorzien van een overdekte wachtruimte met versnaperingenautomatiek. Direct naast het station bevindt zich het busstation.

De reguliere treinenloop, ook van de treinen die Meppel voorbijrijden, speelt zich af langs het eilandperron (spoor 2 en 3). Sinds 29 april 2013 rijden er op weekdagen overdag sprinters tussen Meppel en Leeuwarden. Deze maken gebruik van spoor 1 langs het zijperron, dat hiervoor is verhoogd.[2][3]

Knelpunt Meppel – Zwolle[bewerken | brontekst bewerken]

De spoorlijn tussen Meppel en Zwolle is door het toegenomen treinverkeer van en naar Groningen en Leeuwarden een knelpunt geworden. De beide ten noorden van Meppel gelegen dubbelsporige baanvakken komen in Meppel samen in een dubbelsporig baanvak naar Zwolle, waarover de (meeste) treinen van zowel Groningen als Leeuwarden van en naar Zwolle rijden. Deze lijn wordt tevens gekenmerkt door veertien overwegen en meerdere bruggen en is daardoor zeer storingsgevoelig.

Voorts is het emplacement van Meppel een knelpunt. Hier liggen twee perrons met drie perronsporen waarover al het reizigersverkeer wordt afgehandeld. Ook hier kan een kleine verstoring grote invloed hebben op het treinverkeer van en naar Groningen en Leeuwarden. Er is geen andere mogelijkheid om met de trein tussen het noorden en midden van het land te reizen dan via dit traject. Tussen september en eind 2023 waren ruim zeventig storingen op het traject, gemiddeld negen uur per week. Dat maakt de gevolgen voor reizigers groot.

Op 23 januari 2024 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om voldoende geld beschikbaar te stellen om dit knelpunt 'eindelijk' op te lossen. Hiervoor is een bedrag begroot van 40 miljoen euro voor onder andere de aanleg van een extra perron en extra wissels te Meppel.[4] Een alternatief voor het oplossen van dit knelpunt is het aanleggen van de Lelylijn tussen Lelystad en Groningen, echter is dit geen kortetermijnoplossing.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Meppel stoppen in de dienstregeling 2024 de volgende treinen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
600 Intercity (NS) LeeuwardenMeppelZwolleAmersfoort CentraalUtrecht CentraalRotterdam Centraal Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuurdienst met serie 500. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuurdienst met serie 1800. Sommige treinen tussen Zwolle en Leeuwarden stoppen op alle stations. (alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat).
1800 Intercity (NS) Den Haag CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidAlmere CentrumLelystad CentrumZwolleMeppelLeeuwarden Vormt een halfuurdienst tussen Den Haag Centraal en Zwolle met serie 700 en tussen Zwolle en Leeuwarden met serie 600. Sommige treinen tussen Zwolle en Leeuwarden stoppen op alle stations. (alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat).
8100 Sprinter (NS) ZwolleMeppelAssenGroningen
9000 Sprinter (NS) LeeuwardenMeppelZwolleLelystad Centrum Rijdt na 20:00 uur en in het weekend 1x/uur tussen Leeuwarden en Zwolle. Rijdt na 21:00 uur 1x/uur op het hele traject.
12600 Intercity (NS) GroningenAssenMeppelZwolleLelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam Centraal Een trein op vrijdag- en zaterdagnacht in de richting van Amsterdam Centraal.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 7.729
2020 3.788
2021 4.308
2022 5.965
2023 6.211

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft media­bestanden in de categorie Station Meppel.