Station Moerbeke-Waas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Moerbeke-Waas
Station Moerbeke 1.jpg
Opening 25 maart 1867
Sluiting 1960 (personen)
Telegrafische code FMK
Lijn(en) 77 - 77A
Coördinaten 51° 10′ NB, 3° 56′ OL
Beheerder NMBS
Station Moerbeke-Waas (Belgisch spoorwegstation)
Station Moerbeke-Waas
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het Station Moerbeke-Waas is een voormalig vorkstation langs spoorlijn 77 (Sint-Gillis-Waas - Zelzate) in de gemeente Moerbeke.

Ook spoorlijn 77A vanuit Lokeren kwam tot in Moerbeke-Waas. In 1960 werd het station gesloten voor reizigersverkeer en tot 2007 was nog jaarlijks goederenvervoer van suikerbieten vanuit West-Vlaanderen naar de suikerfabriek in Moerbeke-Waas. Deze treinen reden over spoorlijn 77 tot in Moerbeke-Waas. Op 21 december 2007 reed de laatste trein beladen met suikerbieten. Enkele dagen later maakte Iscal Sugar bekend de vestiging te willen sluiten. Spoorlijn 77 is sinds begin mei 2008 officieel buiten dienst gesteld en opgebroken in 2013.

Renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het gerenoveerd stationsgebouw anno 2014

Het stationsgebouw werd gerenoveerd na jarenlange leegstand en verval. Het gebouw zelf is omgevormd tot tentoonstellingsruimte. De lokettenzaal werd hierbij in de oorspronkelijke toestand hersteld. Naast het station werd een nieuwbouw opgetrokken, die de gemeentelijke bibliotheek en een ontmoetingsruimte huisvest. Op 2 december 2011 werd het geheel officieel geopend.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]