Station Mortsel-Oude-God

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(NMBS) Naambord Mortsel Oude God.png
Mortsel oude god station.JPG
Opening 16 juni 1836
Telegrafische code GMOG
Aantal perrons 2
Lijn(en) 25
Coördinaten 51° 10′ NB, 4° 27′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
642
426
251
Beheerder NMBS
Station Mortsel-Oude-God
Station Mortsel-Oude-God
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Mortsel-Oude-God is een spoorwegstation langs spoorlijn 25 (Brussel - Antwerpen) in de stad Mortsel. Het station ligt tegenover het stadhuis gedeeltelijk in de tunnel van Mortsel onder het stationsplein tussen de Statielei en de Liersesteenweg.

Op deze plaats was oorspronkelijk geen station gepland. De NMBS bouwde in 1933 een nieuw station Mortsel-Oude-God langs spoorlijn 27. Onder luid protest van treinreizigers en handelaars van de nabijgelegen Statielei bouwde de NMBS in 1939 een bescheiden station langs lijn 25. Het vorige station langs lijn 27 kreeg dan de naam Mortsel-Liersesteenweg.

Stationsgebouw[bewerken]

Het oorspronkelijke stationsgebouw werd gebouwd in modernistische stijl in gele baksteen met in de gevel een in beton gestileerd B-logo. De architect is niet bekend, maar invloeden van Henry Van de Velde waren duidelijk aanwezig.

Het huidige stationsgebouw werd in 1974 gebouwd volgens het parapluconcept (een grote luifel bedekt het hele stationsgebouw). Architecten Dirk Servaes en Johan Beyne tekenden de plannen.

Sinds 28 juni 2013 zijn de loketten van dit station gesloten en is het een stopplaats geworden. Voor de aankoop van allerlei vervoerbewijzen kan men bij voorkeur terecht aan de biljettenautomaat die ter beschikking staat, of via andere verkoopskanalen.

Windtunnel[bewerken]

De perrons bevinden zich in de sleuf, deels onder het stationsgebouw, deels in open lucht. IC-treinen tussen Brussel en Antwerpen rijden in volle vaart door het station. Om te vermijden dat de luchtstromingen, die deze voortrazende treinen veroorzaken, via de perrontoegang het stationsgebouw inwaaien, werd een ingenieus systeem bedacht. Aan de ene zijde houdt een draaideur de wind tegen, aan de andere zijde zit een automatische schuifdeur die zich sluit als er een trein passeert (via een sensor onder de sporen).

Omgeving[bewerken]

Met de komst van de verlengde tramlijn 15 naar Boechout werd het bovengrondse plein heringericht met een beschutting en een ondergrondse parkeergarage aangelegd.[2] De voormalige bovengrondse parkeerplaatsen verdwenen hierbij.

Treindienst[bewerken]

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 22 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid 1x/u
IC 31 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid 1x/u

Weekend

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 22 Binche - Brussel - Antwerpen-Centraal 1x/u
IC 31 Charleroi-Zuid - Brussel - Antwerpen-Centraal 1x/u
S1 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid 1x/u op zondag