Station Naarden-Bussum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Naarden-Bussum   
Station Naarden-Bussum.JPG
Plaats Bussum
Afkorting Ndb
Opening 10 juni 1874
Perrons 2
Perronsporen 3 [1]
Spoorlijn Oosterspoorweg
Streekbus 100, 101, 105, 109, 110, 210
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 9295 (2017)[2] per dag
Coördinaten 52° 17′ NB, 5° 9′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Naarden-Bussum (Randstad (gebied))
Station Naarden-Bussum
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Topografische kaart van Naarden en Bussum, sept. 2014

Naarden-Bussum is een spoorwegstation tussen Amsterdam en Hilversum. Het ligt in de gemeente Gooise Meren, aan de Bussumse zijde van de grens van de voormalige gemeenten Bussum en Naarden.

Het station[bewerken]

Het station werd op 10 juni 1874 tegelijk met de Oosterspoorweg geopend. Oorspronkelijk was dit een standaard HSM-station (vergelijkbaar met het oude stationsgebouw in Hilversum).

De ingebruikname van de spoorlijn naar het Gooi was een sterke stimulans in de groei van het forensenverkeer, waardoor de aanliggende gemeenten uitgroeiden tot forensenplaatsen. Zo ontstond ten westen van de spoorlijn de villawijk Het Spiegel.

Het huidige stationsgebouw, een ontwerp van ir. H.G.J. Schelling, werd in 1926 geopend door de toenmalige locoburgemeester van Bussum, Paul Brand. Tussen 1914 en 1925 stond er vanwege materieelschaarste na de Eerste Wereldoorlog een hulpstation. Het huidige eilandperron dateert uit 1917.

Het huidige gebouw heeft geen enkele gebogen lijn; alleen rechte vormen zijn gebruikt. De bouwstijl kan worden aangeduid als kubistisch expressionisme. De vorm is asymmetrisch en de hal domineert het geheel, zowel van de buitenzijde gezien als van binnenuit. Schelling ontleende bij dit ontwerp zijn inspiratie vooral uit het werk van Frank Lloyd Wright. In de hal bevinden zich glas-in-loodramen die in 1947 door de Algemene Bond van Forensen aan de Nederlandse Spoorwegen geschonken zijn uit dank voor de elektrificatie van de Gooilijn in 1946. Deze zijn ontworpen door de Haagse kunstenaar Pieter A.H. Hofman. Onder andere zijn er de wapens van Naarden en Bussum in te zien. Het stationsgebouw is een provinciaal monument.

Het station fungeerde tot 1 augustus 1958 ook als kopstation voor de tramlijn naar Huizen; aanvankelijk (vanaf 8 november 1883) geëxploiteerd door de Stoomtramweg Maatschappij Bussum - Huizen en vanaf 1917 door de Gooische Stoomtram/Gooische Tramweg Maatschappij.

Aan het noordelijke uiteinde, op de grens tussen Naarden en Bussum, komt het eilandperron uit op een van de twee overwegen met elektrisch bediende overwegbomen in Nederland. De bediening geschiedt vanuit de verkeersleidingspost in Amersfoort. Aan het zuidelijke uiteinde leidt het perron naar een voetgangerstunnel die uitkomt aan weerszijden van een overweg van het type AHOB, ondanks het grote aantal sporen, namelijk vijf. Trage voetgangers die hiervan gebruikmaken kunnen desnoods in het verlengde van het eilandperron, waar geen sporen zijn (en waar daarom geen wit kruis op het wegdek staat), tussentijds wachten. Voetgangers hebben ook de genoemde tunnel als alternatief, wanneer deze open is: de tunnel is afsluitbaar met hekken. Het midden van het eilandperron is aangesloten op een andere voetgangerstunnel, die uitkomt bij de stationshal en de uitgang aan de oostzijde. Het zijperron, dat zich aan de oostzijde bevindt, heeft alleen in het midden een uitgang; deze komt ook uit bij de stationshal en de uitgang aan de oostzijde.

Treinverbindingen[bewerken]

Op station Naarden-Bussum stoppen de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4900 Sprinter Utrecht CentraalHilversumNaarden-BussumAlmere Centrum Stopt niet in Hollandsche Rading, Hilversum Media Park en Bussum Zuid. Stopt in Utrecht Overvecht alleen in de richting van Utrecht C.. Rijdt niet 's avonds.
14900 Sprinter Almere CentrumNaarden-BussumHilversumUtrecht Centraal Rijdt alleen 's avonds. Stopt niet in Bussum Zuid en Hilversum Media Park.
5700 Sprinter Utrecht CentraalHilversumNaarden-BussumWeespAmsterdam ZuidSchiphol AirportHoofddorp Rijdt niet na 20:00 uur.
15800 Sprinter Amersfoort VathorstAmersfoortHilversumNaarden-BussumWeespAmsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 5800 van/naar Hoofddorp

Busverbindingen[bewerken]

Aan de voorzijde van station Naarden-Bussum bevindt zich een klein busstation, genaamd Bussum, Station. Het vervoer rond Naarden-Bussum wordt uitgevoerd door Connexxion in opdracht van de provincie Noord-Holland (concessiegebied "Gooi en Vechtstreek").

Lijn Route Bijzonderheden
100 Bussum - Naarden - Huizen - Bijvanck - Blaricum (- Hilversum, Station) In de spits verder naar Hilversum
101 Bussum - Naarden - Huizen
105 Hilversum - 's-Graveland - Kortenhoef - Hilversumse Meent - Bussum
109 Hilversum - Eemnes - Laren - Blaricum Tergooi - Bussum, Station
110 Weesp - Muiden - Muiderberg - Naarden - Bussum
210 Weesp - Muiden - Muiderberg - Naarden - Bussum Rijdt alleen in de spits

Toekomst[bewerken]

ProRail heeft een voorstel voor wijziging van de sporen bij het station in voorbereiding, waarbij er slechts twee zijperrons aan twee doorgaande sporen zijn. Aanleidingen zijn het streven naar een robuuster spoor (betere betrouwbaarheid en lagere onderhoudskosten), verkorten rijtijd en een betere overwegsituatie (verhogen veiligheid, minder hinder voor kruisend verkeer door kortere dichtligtijden van met name de overwegen aan beide zijden van het station).[3]

Externe link[bewerken]