Station Nijmegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Nijmegen   
Nijmegen Centraal Station.jpg
Afkorting Nm
Perrons 2
Perronsporen 4
Spoorlijn(en) Brabantse Lijn,
Maaslijn,
Arnhem - Nijmegen
Stadsbus 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
Streekbus 33, 57, 80, 82, 83, 85, 89, 99, 300, 331, SB58
Nachtbus 810, 830, 831, 833, 880, 883, 885, 899
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
Arriva (Maaslijn)
- Busvervoerder Arriva
Hermes (onder merknaam Bravo)
Breng
NIAG
Reizigers 44.044 (2016)[1] per dag (NS)
Coördinaten 51° 51′ NB, 5° 51′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Nijmegen
Station Nijmegen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Nijmegen is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Nijmegen in Gelderland. De stad heeft daarnaast vier spoorweghaltes, namelijk Nijmegen Lent, Nijmegen Heyendaal, Nijmegen Dukenburg en Nijmegen Goffert .

Geschiedenis[bewerken]

Het stationsplein van Nijmegen in de jaren 20, met een groep infanteristen op weg naar de Vierdaagse.
Binnenzijde station Nijmegen
Reliëf in Station Nijmegen

Het eerste station Nijmegen werd geopend op 9 augustus 1865. Het lag niet op de plaats van het huidige station, maar op de plaats waar tegenwoordig Concertgebouw de Vereeniging gelegen is (aan het tegenwoordige Keizer Karelplein). Vanaf deze locatie werd met ingang van 1865 een spoorverbinding onderhouden met het Pruisische Kleef.

Op 15 juni 1879 werd Nijmegen, als laatste stad met meer dan 20.000 inwoners, aangesloten op het (binnenlandse) nationale spoorwegnet. De reden waarom dit zo lang geduurd had, had vooral te maken met de kosten van bruggen en het feit dat het gemeentebestuur moeilijk te overtuigen was van het nut van een spoorverbinding. Er kwam een verbinding met Arnhem waarvoor een spoorbrug over de Waal werd gebouwd. Het station werd toen verplaatst naar de huidige locatie. Ook kwamen er verbindingen tot stand naar 's-HertogenboschTilburg (geopend 1881) en Venlo (geopend 1883).

In 1894 werd een stationsgebouw in neorenaissancestijl gebouwd naar ontwerp van architect C.H. Peters. De hal was uitgevoerd met op zuilen rustende bogen die deden denken aan een Moors paleis.

In de Tweede Wereldoorlog werd het stationsgebouw zwaar beschadigd tijdens het bombardement op 22 februari 1944 (waarbij onbedoeld ook veel burgerdoden vielen); het was vanwege zijn strategische functie voor Duits wapentransport uitgekozen als gelegenheidsdoel nadat een aanval op de Gothaer Waggonfabrik was afgeblazen.[2] Hoewel het te herstellen was, werd het gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De oorspronkelijke overkapping en een deel van de muur aan de perronzijde bleven behouden.

Het huidige station[bewerken]

Het tegenwoordige stationsgebouw dateert uit 1954 en is ontworpen door Sybold van Ravesteyn. Enkele delen van het oude stationsgebouw zijn in het nieuwe gebouw geïntegreerd. Het ontwerp is geïnspireerd op Italiaanse pleinen. Het station heeft een lange lage gevel met bogen en pilasters en een 'campanile' van 30 meter hoogte. Het stationsgebouw werd nadien diverse malen verbouwd, voor de laatste keer tussen 2002 en 2004. In deze periode werd ook het stationsplein heringericht.

Dit station heeft het hoogst voorkomende spoornummer aan een perron van Nederland, namelijk spoor 35 (naast spoor 1, dus als een alternatief voor de naam 'spoor 0').

Er kwam aan de noordkant van het stationsgebouw een modern busstation met dynamische haltetoewijzing.

Onder het station loopt sinds 1965 een auto- en fietstunnel die het stadsdeel Oud-West verbindt met het centrum.

Treindiensten[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Nijmegen

Station Nijmegen ligt aan de spoorlijn Arnhem - Nijmegen die verder doorgaat naar Venlo (de Spoorlijn Nijmegen - Venlo) en aan de lijn Tilburg – Nijmegen (de Spoorlijn Tilburg - Nijmegen). De verbinding naar Kleef (Spoorlijn Nijmegen - Kleef) is in 1991 opgeheven. Er zijn plannen om deze lijn opnieuw in gebruik te nemen. Ook de in september 2011 opgebroken Stamlijn Nijmegen, een goederenspoorlijn naar industriegebied Noord- en Oost Kanaalhaven, liep vanaf station Nijmegen. Deze lijn is deels omgebouwd tot fietspad.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam CentraalAlkmaarDen Helder Stopt na 20.00 uur ook op Driebergen-Zeist.
3100 Intercity Schiphol AirportUtrecht CentraalEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 22:00 uur
3600 Intercity RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalZutphenDeventerZwolle
4400 Sprinter 's-HertogenboschNijmegenArnhem Centraal Rijdt niet ’s avonds tussen Nijmegen en Arnhem Centraal. In ’s-Hertogenbosch gekoppeld aan serie 6600 van/naar Dordrecht.
7600 Sprinter WijchenNijmegenArnhem CentraalZutphen 's Avonds en op zondag alleen tussen Nijmegen en Zutphen
23400 Intercity Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag in de richting van Nijmegen.
32200


S1

Stoptrein (Arriva) NijmegenVenrayVenloRoermond
32300


S1

Stoptrein (Arriva) NijmegenVenrayVenlo Rijdt niet 's avonds en in het weekend. De eerste drie ritten richting Nijmegen beginnen vanaf Venlo en de laatste drie ritten vanaf Nijmegen gaan tot Venlo.