Station Nijmegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Nijmegen   
Station Nijmegen
Afkorting Nm
Opening 9 augustus 1865
Perrons 2
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Brabantse Lijn
Maaslijn
Arnhem - Nijmegen
Stadsbus(sen) Breng: 2 | 3 | 5 | 6 | 8 | 10 | 11 | 15
Streekbus(sen) Breng: 9 | 12 | 14 | 33 | 80 | 82 | 89 | 300 | 331
Arriva x Breng: 83 | 85 | 99
NIAG: SB58
Vervoerders
- Treinvervoerder NS & Arriva (Maaslijn)
- Busvervoerder Arriva, Hermes (Breng) & NIAG
Reizigers 45.403 (2018)[1] per dag (NS)
Ligging
Plaats Nijmegen
Coördinaten 51° 50′ 36″ NB, 5° 51′ 9″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Nijmegen (Nederlands spoorwegstation)
Station Nijmegen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Nijmegen; circa 1905. Collectie van het Utrechts Archief.
Het stationsplein van Nijmegen in de jaren twintig, met een groep infanteristen op weg naar de Vierdaagse.
Luchtfoto van Station Nijmegen en omgeving; circa 1930.
Gezicht door de Arcade richting het hoofdgebouw; 26 mei 2003.

Station Nijmegen is het belangrijkste spoorwegstation van de stad Nijmegen in Gelderland. De stad heeft daarnaast nog vier andere stations, namelijk Nijmegen Lent, Nijmegen Heyendaal, Nijmegen Dukenburg en Nijmegen Goffert.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste station Nijmegen werd geopend op 9 augustus 1865. Het lag niet op de plaats van het huidige station, maar op de plaats waar tegenwoordig Concertgebouw de Vereeniging gelegen is (aan het tegenwoordige Keizer Karelplein). Vanaf deze locatie werd met ingang van 1865 een spoorverbinding onderhouden met het Pruisische Kleef.

Op 15 juni 1879 werd Nijmegen, als laatste stad met meer dan 20.000 inwoners, aangesloten op het (binnenlandse) nationale spoorwegnet. De reden waarom dit zo lang geduurd had, had vooral te maken met de kosten van bruggen en het feit dat het gemeentebestuur moeilijk te overtuigen was van het nut van een spoorverbinding. Er kwam een verbinding met Arnhem waarvoor een spoorbrug over de Waal werd gebouwd. Het station werd toen verplaatst naar de huidige locatie. Ook kwamen er verbindingen tot stand naar 's-HertogenboschTilburg (geopend 1881) en Venlo (geopend 1883).

In 1894 werd een stationsgebouw in neorenaissancestijl gebouwd naar ontwerp van architect C.H. Peters. De hal was uitgevoerd met op zuilen rustende bogen die deden denken aan een Moors paleis.

Bombardement[bewerken | brontekst bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog werd het stationsgebouw zwaar beschadigd tijdens het bombardement op 22 februari 1944 (waarbij onbedoeld ook veel burgerdoden vielen); het was vanwege zijn strategische functie voor Duits wapentransport uitgekozen als gelegenheidsdoel nadat een aanval op de Gothaer Waggonfabrik was afgeblazen.[2] Hoewel het te herstellen was, werd het gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De oorspronkelijke overkapping en een deel van de muur aan de perronzijde bleven behouden.

Het huidige station[bewerken | brontekst bewerken]

Het tegenwoordige stationsgebouw dateert uit 1954 en is ontworpen door Sybold van Ravesteyn. Enkele delen van het oude stationsgebouw zijn in het nieuwe gebouw geïntegreerd. Het ontwerp is geïnspireerd op Italiaanse pleinen. Het station heeft een lange lage gevel met bogen en pilasters en een 'campanile' van 39 meter hoogte.[3] Het stationsgebouw werd nadien diverse malen verbouwd, voor de laatste keer tussen 2002 en 2004. In deze periode werd ook het stationsplein heringericht.

Dit station heeft het hoogst voorkomende spoornummer aan een perron van Nederland, namelijk spoor 35 (naast spoor 1, dus als een alternatief voor de naam 'spoor 0'). Dit spoor werd tot 1 juni 1991 gebruikt voor de buurlandtrein van en naar Kleef (Kleve) in Duitsland.

Er kwam aan de noordkant van het stationsgebouw een modern busstation met dynamische haltetoewijzing.

Onder het station loopt sinds 1965 een auto- en fietstunnel die het stadsdeel Oud-West verbindt met het centrum genaamd Tunnelweg.

Treindiensten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Nijmegen

Station Nijmegen ligt aan de spoorlijn Arnhem - Nijmegen die verder doorgaat naar Venlo (de spoorlijn Nijmegen - Venlo) en aan de lijn Tilburg – Nijmegen (de spoorlijn Tilburg - Nijmegen). De verbinding naar Kleef (spoorlijn Nijmegen - Kleef) is in 1991 opgeheven. Er zijn plannen om deze lijn opnieuw in gebruik te nemen.

Ook de in september 2011 opgebroken Stamlijn Nijmegen liep vanaf station Nijmegen. Deze lijn, een goederenspoorlijn naar de industriegebieden Noord- en Oost-Kanaalhaven, is deels verbouwd tot fietspad.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3000 Intercity (NS) NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht CentraalAmsterdam CentraalZaandamAlkmaarDen Helder Veenendaal-De Klomp wordt alleen na 20:00 en in het weekend bediend door deze serie.
3100 Intercity (NS) Schiphol AirportUtrecht CentraalVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 20:00 uur en in het weekend. Tussen de spitsen wordt er niet tussen Arnhem Centraal en Nijmegen gereden.
3600 Intercity (NS) RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalZutphenDeventerZwolle
6600 Sprinter (NS) DordrechtBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem Centraal Rijdt alleen tijdens de spits tussen Nijmegen en Arnhem Centraal v.v.
7600 Sprinter (NS) WijchenNijmegenArnhem CentraalZutphen 's Avonds na 20:00 en op zondag wordt er niet tussen Nijmegen en Wijchen v.v. gereden en wordt 1x per uur gereden tussen Arnhem Centraal en Zutphen v.v.
23400 Intercity (NS) Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Stopt richting Utrecht Centraal niet in Veenendaal-De Klomp en Driebergen-Zeist.
32200 RS 11 Stoptrein (Arriva) NijmegenVenrayVenloRoermond
32300 RS 11 Stoptrein (Arriva) NijmegenVenrayVenlo Rijdt niet 's avonds en in het weekend. De laatste drie ritten vanaf Nijmegen gaan tot Venlo.
Zie de categorie Station Nijmegen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.