Naar inhoud springen

Station Nijmegen Heyendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
   Nijmegen Heyendaal   
Station Nijmegen Heyendaal met rechts Technovium
Afkorting Nmh
Opening 28 mei 1972
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en) Nijmegen - Venlo (Maaslijn)
Nijmegen - Kleef (geen halte)
Stadsbus(sen) Breng: 10 & 15
Streekbus(sen) Breng: 9 | 12 | 300
NIAG: SB58
Vervoerders
- Treinvervoerder NS (1972-2006)
Veolia (2006-2016)
Arriva (2016-heden)
- Busvervoerder Hermes (Breng) en NIAG
Reizigers 3246 (2009)[1] per dag
Ligging
Plaats Nijmegen
Coördinaten 51° 49′ 36″ NB, 5° 52′ 6″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Nijmegen Heyendaal (Nederlands spoorwegstation)
Station Nijmegen Heyendaal
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Nijmegen Heyendaal is een station in Nijmegen. Het station ligt in de spoorkuil aan de Spoorlijn Nijmegen - Venlo (de Maaslijn) en wordt bediend door stoptreinen van Arriva. De perrons zijn bereikbaar met een loopbrug. Het station ligt op de scheidslijn tussen de wijken Groenewoud en Heijendaal.

Het bevindt zich in het noorden van de wijk Heijendaal, niet ver van de gebouwen van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en enkele faculteiten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Het station werd geopend op 28 mei 1972. Van 1979 tot 2000 stond er een stationsgebouw van het type Sextant. Sindsdien is er geen stationsgebouw meer. Oorspronkelijk had het station drie sporen. De sporen 1 en 2 waren in gebruik voor de spoorlijn Nijmegen - Venlo. Spoor 3 was voor de lijn naar Kleef, die hier nooit een halte heeft gekend. Deze lijn is sinds 1991 buiten gebruik en in 2006 is het derde spoor verwijderd voor de aanleg van een busbaan. Deze busbaan loopt omhoog naar de Heyendaalseweg. Ter hoogte van het station is een bushalte aangelegd.

Het voormalige station 't Heilig Land (1918-1925), een halte aan de lijn naar Kleef (en niet aan de lijn naar Venlo), lag ruim een kilometer verder in zuidelijke richting, ter hoogte van de Sionsweg op het grondgebied van de gemeente Heumen. Er zijn plannen geweest om het spoor tussen Nijmegen en Nijmegen Heyendaal van een bovenleiding te voorzien, zodat de stoptrein uit Zutphen door zou kunnen rijden naar Nijmegen Heyendaal. Toen de bediening van station Nijmegen Heyendaal in 2006 is overgegaan van de NS naar Veolia, hebben deze plannen plaats moeten maken voor een volledige elektrificatie tussen Nijmegen en Roermond.

ProRail streeft ernaar dat in 2020 90% van de stations toegankelijk is voor elke reiziger. In 2011 heeft het station liften gekregen zodat mindervaliden ook kunnen in- en uitstappen op dit station.[2]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
32200 RS 11 Stoptrein (Arriva) NijmegenNijmegen HeyendaalVenrayVenloRoermond
32300 RS 11 Stoptrein (Arriva) NijmegenNijmegen HeyendaalVenrayVenlo Rijdt niet 's avonds en in het weekend. De laatste drie ritten vanaf Nijmegen gaan tot Venlo.

Alle bussen die station Nijmegen Heyendaal aandoen worden geëxploiteerd door Hermes onder de naam Breng (met uitzondering van de Duitse lijn SB58, geëxploiteerd door NIAG).

Lijn Route Soort bus
9 Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heijendaal - Grootstal - Hatert - Weezenhof - Overasselt - Nederasselt - Grave Streekbus
10 Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heijendaal - Station Heyendaal - Nijmegen CS Stadsbus (Heyendaal-shuttle)
12 Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heijendaal - Station Goffert - Druten Streekbus
15 Lent Thermion - Centrum - Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heijendaal - CWZ - Winkelsteeg - Station Dukenburg - Wijchen West Stadsbus
300 Arnhem CS - Huissen - Bemmel - Lent - Centrum - Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heijendaal Snelbus/Breng direct (RijnWaalSprinter)
SB58 Emmerich - Warbeyen - Kleve - Donsbrüggen - Nütterden - Kranenburg - Wyler - Beek - Nijmegen CS - Station Heyendaal Streekbus
Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Nijmegen