Station Nijmegen Heyendaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Nijmegen Heyendaal   
Station Nijmegen Heyendaal. Aan de rechterkant lag vroeger de spoorlijn naar Kleef.
Station Nijmegen Heyendaal. Aan de rechterkant lag vroeger de spoorlijn naar Kleef.
Plaats Nijmegen
Afkorting Nmh
Opening 28 mei 1972
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn(en) Nijmegen - Venlo (Maaslijn)
Nijmegen - Kleef (geen halte)
Stadsbus 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
Streekbus 300
Vervoerders
- Treinvervoerder NS (1972-2006)
Veolia Transport (2006-2016)
Arriva (2016-heden)
- Busvervoerder Breng
Reizigers 3246 (2009) [1] per dag
Coördinaten 51° 50′ NB, 5° 52′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Nijmegen Heyendaal
Station Nijmegen Heyendaal
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Nijmegen Heyendaal is een station in Nijmegen. Het station ligt in de spoorkuil aan de Spoorlijn Nijmegen - Venlo (de Maaslijn) en wordt bediend door stoptreinen van Arriva. De perrons zijn bereikbaar met een loopbrug. Het station ligt op de scheidslijn tussen de wijken Groenewoud en Heijendaal.

Voorplein van het station met bushalte langs de nieuwe busbaan.
Station Heyendaal met daarnaast de busbaan die station Heyendaal verbindt met het centraal station van Nijmegen

Het bevindt zich in het noorden van de wijk Heijendaal, niet ver van de gebouwen van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Universitair Medisch Centrum St Radboud en enkele faculteiten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Het station werd geopend op 28 mei 1972. Van 1979 tot 2000 stond er een stationsgebouw van het type Sextant. Sindsdien is er geen stationsgebouw meer. Oorspronkelijk had het station drie sporen. De sporen 1 en 2 waren in gebruik voor de spoorlijn Nijmegen - Venlo. Spoor 3 was voor de lijn naar Kleef, die hier nooit een halte heeft gekend. Deze lijn is sinds 1991 buiten gebruik en in 2006 is het derde spoor verwijderd voor de aanleg van een busbaan. Deze busbaan loopt omhoog naar de Heyendaalseweg. Ter hoogte van het station is een bushalte aangelegd.

Het voormalige station 't Heilig Land (1918-1925), een halte aan de lijn naar Kleef (en niet aan de lijn naar Venlo), lag ruim een kilometer verder in zuidelijke richting, ter hoogte van de Sionsweg op het grondgebied van de gemeente Heumen.

Er zijn plannen geweest om het spoor tussen Nijmegen en Nijmegen Heyendaal van een bovenleiding te voorzien, zodat de stoptrein uit Zutphen door zou kunnen rijden naar Nijmegen Heyendaal. Toen de bediening van station Nijmegen Heyendaal in 2006 is overgegaan van de NS naar Veolia, zijn deze plannen vrijwel verdwenen.

ProRail streeft ernaar dat in 2020 90% van de stations toegankelijk is voor elke reiziger. In 2011 heeft het station liften gekregen zodat mindervaliden ook kunnen in- en uitstappen op dit station[2].

Verbindingen[bewerken]

Trein[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
32200


S1

Stoptrein (Arriva) NijmegenNijmegen HeyendaalVenrayVenloRoermond
32300


S1

Stoptrein (Arriva) NijmegenNijmegen HeyendaalVenrayVenlo Rijdt niet 's avonds en in het weekend. De laatste drie ritten vanaf Nijmegen gaan tot Venlo.

Bus[bewerken]

Alle bussen die station Nijmegen Heyendaal aandoen worden geëxploiteerd door Hermes onder de naam Breng.

Lijn Route Soort bus
9 Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heyendaal - Grootstal - Hatert - Weezenhof - Overasselt - Nederasselt - Grave Streekbus
10 Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heyendaal - Station Heyendaal - Nijmegen CS Stadsbus (Heyendaal-shuttle)
11 Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heyendaal - Station Goffert - Station Dukenburg - Lindenholt-Oost - Beuningen Stadsbus
12 Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heyendaal - Station Goffert - Druten Streeksbus
13 Lent Thermion - Centrum - Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heyendaal - CWZ - Winkelsteeg - Station Dukenburg - Bijsterhuizen - Wijchen-Noord Stadsbus
15 Lent Thermion - Centrum - Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heyendaal - CWZ - Winkelsteeg - Station Dukenburg - Wijchen-Zuid Stadsbus
300 Arnhem CS - Huissen - Bemmel - Lent - Centrum - Nijmegen CS - Station Heyendaal - Heyendaal Snelbus; Breng direct (RijnWaalSprinter)
1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Nijmegen
Station Heyendaal met op de achtergrond SSHN-flat De Gouverneur