Station Noorderkempen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Noorderkempen.png
Station Noorderkempen - Foto 10 (2009).png
Opening 15 juni 2009
Telegrafische code NDKMP / NDK / NOKMP
Aantal sporen 4 (2 doorgaand + 2 zijsporen)
Aantal perrons 2
Lijn(en) 4
Coördinaten 51° 21′ NB, 4° 38′ OL
Beheerder NMBS
Station Noorderkempen (Belgisch spoorwegstation)
Station Noorderkempen
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Noorderkempen is een spoorwegstation in Brecht gelegen aan de hogesnelheidslijn Schiphol - Antwerpen. Het station werd ingehuldigd op 29 mei 2009, de eerste treinen tussen Noorderkempen en Antwerpen-Centraal reden op 15 juni 2009.[1]

Met de opening van dit station is het noordelijk deel van de Kempen vanuit Antwerpen beter bereikbaar per trein. Reizigers kunnen in Brecht overstappen op de bussen van De Lijn.

Geschiedenis[bewerken]

Vanaf september 2007 zouden er shuttletreinen gaan rijden tussen Noorderkempen en Antwerpen-Centraal. Deze datum werd, evenals latere deadlines, niet gehaald. Eén daarvan werd genoemd door minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven Inge Vervotte, die zich sterk hield dat eind juni 2008 de juridische toelating afgerond zou zijn geweest en dus zomer 2008 de pendeldienst zou kunnen starten.[2] Deze datum werd reeds in januari door de spoorwegen zelf in twijfel getrokken.[3]

De oorzaak van de vertraging lag bij de juridische toelating van de Europese beveiligingssoftware ETCS, die geïnstalleerd moest worden op de door de NMBS bestelde locomotieven. "De NMBS heeft al het mogelijke gedaan om tot een tussentijdse oplossing zonder ETCS te komen, maar dat bleek niet haalbaar", aldus staatssecretaris Bruno Tuybens. Uiteindelijk werd ETCS in M6-stuurrijtuigen ingebouwd en toegelaten. Het resultaat is een unieke samenstelling van Type 13-locomotieven die steeds omkaderd moeten zijn door dergelijke stuurrijtuigen. Later zijn de Belgische MS08 treinstellen gaan rijden die wel geschikt voor ETCS niveau 1. (Deze treinstellen kunnen niet doorrijden naar Breda, daar op het Nederlandse deel van de hogesnelheidslijn, alleen treinen met ETCS niveau 2 kunnen rijden, naast andere technische problemen)

Ook aan Nederlandse kant was men niet klaar om de HSL in gebruik te nemen. Op 1 april 2008 gaf minister Camiel Eurlings in een brief aan de Tweede Kamer aan dat hij in oktober 2008 de HSL-Zuid in gebruik wilde nemen, door te starten met commercieel vervoer tussen Amsterdam en Rotterdam, en dat internationaal vervoer vanaf mei 2009 mogelijk zou zijn. Wanneer dit internationaal vervoer van start gaat zouden er ook treinen gaan rijden tussen Brussel, Antwerpen, Breda en Den Haag, met halte Noorderkempen. De latere minister Melanie Schultz van Haegen had dat zelfs als voorwaarde gesteld voor de goedkeuring die zij moest geven voor de rechtstreekse treindienst Amsterdam - Brussel. Binnenlands vervoer tussen Noorderkempen en Antwerpen is gestart op 15 juni 2009. Sinds 13 december 2009 rijden doorgaande Thalys-treinen door het station Noorderkempen heen.

In december 2012[4] kwam de Nederlandse staatssecretaris voor Spoor, Wilma Mansveld, samen met de NMBS en NS Hispeed overeen dat er vanaf 8 april 2013 dagelijks acht Fyra's - zonder toeslag en reserveringsplicht - zouden gaan rijden tussen Breda en Antwerpen-Centraal met een stop in station Noorderkempen. Dit was een voorwaarde die gesteld werd voor de start van de Fyra-treindienst tussen Amsterdam Centraal en Brussel-Zuid. Sinds het stopzetten van de internationale Fyra, naar aanleiding van de problemen met de V250-treinstellen, was er nog geen verbinding tussen station Noorderkempen en Nederland.

Sinds 9 april 2018 rijdt de vernieuwde Beneluxtrein via de HSL-zuid met een stop op station Noorderkempen. Hierdoor heeft station Noorderkempen een directe doorgaande verbinding gekregen met Breda en Antwerpen-Centraal zoals eerder het plan was.

Stationscomplex[bewerken]

Het station bestaat uit twee perrons, overvleugeld door een metalen constructie. Oorspronkelijk was deze overkapping niet voorzien, maar door druk uitgeoefend door lokale politici om van Brecht een volwaardig treinstation te maken, is uiteindelijk "een dak" boven op het reeds afgewerkte station gebouwd. Om de wind geen vrij spel te geven zijn op bepaalde plaatsen windschermen opgetrokken. De twee perrons zijn met elkaar verbonden door een tunnel. De onderdoorgang is, naast de reguliere trap, eveneens toegankelijk met behulp van "een zachte helling". Dit maakt onder meer mogelijk dat ook rolstoelgebruikers er gebruik van kunnen maken.

Het loketgebouw bevindt zich onder de vergrote luifel van perron 1. Het is een soort container bestaande uit loket (met bijhorende wachtruimte) en dienstlokalen. Net voor het loket bevindt zich de busterminal. Het bestaat uit 5 "kaaien" met elk een bushokje. Tevens is een dienstgebouwtje voorzien voor het personeel van "De Lijn".

Beide vleugels huizen een ruime fietsenstalling (ongeveer 110 plaatsen aan elke kant). Naast de halte is ook een ruime parking voorzien (ongeveer 300 plaatsen).

Er is sprake het huidige complex in de toekomst te vervangen door een nieuw stationsgebouw met winkels, als onderdeel van een plan om de algehele ontwikkeling van de stationsomgeving op te krikken.

Spoorindeling[bewerken]

Omdat slechts een deel van de treinen in dit station stopt, terwijl de rest van de treinen op volle snelheid passeren, liggen de perrons niet direct aan de doorgaande sporen, maar aan twee zijsporen.

spoor spoorlijn richting
1 perronspoor HSL 4 Richting Breda
2 doorgaand HSL 4 Richting Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal
3 doorgaand HSL 4 Richting Antwerpen-Centraal, Brussel-Zuid
4 perronspoor HSL 4 Richting Antwerpen-Centraal

Treindienst[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
9200

IC 35

Intercity direct (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBredaNoorderkempenAntwerpen-CentraalMechelenBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Vier keer per dag van/naar Den Haag HS. Via HSL
Verbinding Route Materieel Opmerkingen
P Noorderkempen - Antwerpen-Centraal (- Brussels Airport) Desiro Rijdt via HSL 4, aanvulling van de Beneluxtrein (IC-35)

Reizigerstellingen[bewerken]

Jaar Weekdag Zaterdag Zondag
2009 696 0 0
2012 960 252 410
2013 810 304 516
2014 961 285 478
2015 965 260 494
2017 1.365 421 825
2018 1.394 443 629

Busdiensten[bewerken]

De bussen van De Lijn ontsluiten de hele streek. Sinds juni 2009 geeft de buslijn 440 Essen - Herentals in beide richtingen aansluitingen op de trein. Vanaf september 2009 bedienen meer buslijnen het station en komen veel sneldiensten op de snelweg te vervallen. De combinatie trein + bus is veel sneller voor bestemmingen zoals Hoogstraten. Met de nieuwe dienstregeling in september 2012, rijden er nog nauwelijks bussen van Essen naar Noorderkempen (buslijn 440) en zijn deze vooral gericht op schoolvervoer, op andere ogenblikken is een belbus beschikbaar. Richting Herentals is er vanuit Brecht sindsdien geen enkele verbinding meer, ook niet via een belbus.

Buslijn Traject Dienstregeling
432 Brecht Station - Arendonk Dagelijks: 1x/u, zondag maar tot Turnhout Warande
436 Brecht Biest - Brecht Station - Loenhout Dagelijks: 1x/u
440 Brecht Station - Oostmalle Maandag t.e.m zaterdag: 1x/u
600 Antwerpen - Meerle Week: enkel tijdens de spitsuren
602 Antwerpen - Meer Dagelijks: 1x/u

Wandel- en fietsroutes[bewerken]

Vanaf spoor 2 (Oostkant) is er een wandel- en fietsroute die het station verbindt met het dorp Brecht. Er is een tunnel onder de snelweg die uitmondt op een bedrijf- en voetbalterrein. Via een villawijk bereiken de treinreizigers het centrum van het dorp.

Galerij[bewerken]