Station Ommen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Station Ommen   
Station Ommen
Station Ommen
Plaats Ommen
Afkorting Omn
Opening 15 januari 1903
Perrons 1 (eilandperron)
Perronsporen 2
Spoorlijn Spoorlijn Zwolle - Stadskanaal
Vervoerders
- Treinvervoerder Arriva
- Busvervoerder Syntus
Qbuzz
Reizigers 1.719 (2009) per dag
Coördinaten 52° 31′ NB, 6° 25′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Ommen (Nederlands spoorwegstation)
Station Ommen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Ommen is het station in de Overijsselse plaats Ommen, gelegen aan de zuidelijke rand hiervan. Het station is op 15 januari 1903 geopend, tegelijkertijd met de opening van de spoorlijn Zwolle – Ommen. Station en spoorlijn zijn geopend door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS). Het stationsgebouw van Ommen is een vergrote versie van het type tweede klasse dat ook nog te vinden is in Dalfsen (1903), Mariënberg (1903) en Hardenberg (1905).

Station Ommen wordt in beide richtingen tweemaal per uur (spits: viermaal per uur) aangedaan door een trein op het traject Zwolle – Emmen.

Verbindingen[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3800 Sneltrein (Arriva) ZwolleOmmenEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.
13800 Sneltrein (Arriva) ZwolleOmmenCoevorden Onderdeel van Blauwnet. Rijdt alleen tijdens de spits.
8000 Stoptrein (Arriva) ZwolleOmmenMariënbergEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.

Van 1910 tot 1935 had Ommen een directe spoorverbinding met Deventer via Raalte, aangelegd door de OLDO. Jarenlang heeft men geprobeerd de laatste lijn door te trekken naar Hoogeveen, waarbij de gemeenten Ambt-Ommen, Stad-Ommen, Avereest, Zuidwolde en Hoogeveen financieel wilden bijdragen. De ontworpen spoorweg zou de afstand van Groningen naar Deventer en Twente aanzienlijk verkorten. Onder meer door de opkomst van de autobus in de jaren 20 werden deze plannen nooit gerealiseerd. Ook de verlenging van de spoorlijn (Winterswijk) - Neede - Hellendoorn naar Ommen is vanwege de laag ingeschatte vracht- en reizigersaantallen nooit voltooid.

Busstation[bewerken]

Station Ommen wordt tevens aangedaan door de buslijnen 31 (Hoogeveen - Balkbrug - Ommen) en 81 (Westerhaar-Vriezenveensewijk - Vroomshoop - Den Ham - Ommen). Vanaf Ommen rijdt deze bus door als lijn 167 via station Dalfsen en Hoonhorst naar station Zwolle. Deze lijnen rijden alleen van maandag t/m zaterdag overdag. Buurtbus 568 verbindt station Ommen van maandag t/m vrijdag overdag met station Dalfsen via Vilsteren.

Fotogalerij[bewerken]