Station Ommen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Ommen   
Station Ommen
Station Ommen
Plaats Ommen
Afkorting Omn
Opening 15 januari 1903
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Zwolle - Stadskanaal
Streekbus Qbuzz logo.svg
31
Syntus Twente.png
81
Syntus Overijssel.jpg
267
Buurtbus Syntus Overijssel.jpg
568
Vervoerders
- Treinvervoerder Arrivalogo.jpg
- Busvervoerder Qbuzz logo.svg Syntus Overijssel.jpg Syntus Twente.png
Reizigers 1.719 (2009) per dag
Coördinaten 52° 31′ NB, 6° 25′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Ommen (Nederlands spoorwegstation)
Station Ommen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Ommen is het station in de Overijsselse plaats Ommen, gelegen aan de zuidelijke rand hiervan. Het station is op 15 januari 1903 geopend, tegelijkertijd met de opening van de spoorlijn Zwolle – Ommen. Station en spoorlijn zijn geopend door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS). Het stationsgebouw van Ommen is een vergrote versie van het type tweede klasse dat ook nog te vinden is in Dalfsen (1903), Mariënberg (1903) en Hardenberg (1905).

Station Ommen wordt in beide richtingen tweemaal per uur (spits: viermaal per uur) aangedaan door een trein op het traject Zwolle – Emmen.

In 2019 is een nieuw perron aan spoor 1 in gebruik genomen. Hierdoor kunnen de reizigers beter gescheiden worden, vooral in de spits was het veel te druk op het smalle perron waar 2 treinen te gelijker tijd arriveren.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3800 Sneltrein (Arriva) ZwolleOmmenEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.
13800 Sneltrein (Arriva) ZwolleOmmenEmmen Onderdeel van Blauwnet. Rijdt alleen tijdens de spits.
8000 Stoptrein (Arriva) ZwolleOmmenMariënbergEmmen Onderdeel van Blauwnet. 1x per uur.

Van 1910 tot 1935 had Ommen een directe spoorverbinding met Deventer via Raalte, aangelegd door de OLDO. Jarenlang heeft men geprobeerd de laatste lijn door te trekken naar Hoogeveen, waarbij de gemeenten Ambt-Ommen, Stad-Ommen, Avereest, Zuidwolde en Hoogeveen financieel wilden bijdragen. De ontworpen spoorweg zou de afstand van Groningen naar Deventer en Twente aanzienlijk verkorten. Onder meer door de opkomst van de autobus in de jaren 20 werden deze plannen nooit gerealiseerd. Ook de verlenging van de spoorlijn (Winterswijk) - Neede - Hellendoorn naar Ommen is vanwege de laag ingeschatte vracht- en reizigersaantallen nooit voltooid.

Busstation[bewerken | brontekst bewerken]

Station Ommen wordt tevens aangedaan door de buslijnen 31 (Hoogeveen - Balkbrug - Ommen) en 81 (Almelo - Vroomshoop - Den Ham - Ommen). Vanaf Ommen rijdt van maandag t/m vrijdag lijn 267 via Dalfsen en Oudleusen naar station Zwolle. Buurtbus 568 verbindt station Ommen van maandag t/m vrijdag overdag met Dalfsen via Vilsteren.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]