Station Overveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Overveen   
Station Overveen
Afkorting Ovn
Opening 3 juni 1881
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Haarlem - Zandvoort
Buurtbus(sen) 481
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 2391 (2018)[1] per dag
Ligging
Plaats Overveen
Coördinaten 52° 23′ 27″ NB, 4° 36′ 28″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Overveen (Randstad)
Station Overveen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het Station Overveen is een spoorwegstation in Overveen aan de spoorlijn Haarlem - Zandvoort. Het is tegenwoordig de enige halte tussen Haarlem en Zandvoort. Studenten van Hogeschool Inholland Haarlem gebruiken dit station vaak, omdat het zich op loopafstand van de school bevindt. De gemeente Haarlem had plannen om het station te vervangen door een nieuwe halte Haarlem West. Op 4 mei 2007 werd echter bekend dat de gedeputeerde Mooij een streep door die plannen had gehaald. De NS stelde als eis dat Overveen zou moeten vervallen, iets wat Haarlem en de provincie niet wilden, en ook bleek de ingang van de Haarlemse Hogeschool verder van het nieuwe station te liggen dan gedacht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station Overveen werd geopend op 3 juni 1881 als Overveen-Bloemendaal te Overveen. In 1900 veranderde de naam in Overveen, toen Bloemendaal een eigen station kreeg aan de lijn Haarlem - Uitgeest. Het stationsgebouw dateert uit 1881 en is een royaal uitgevoerd stenen gebouw. Sinds de sluiting van het loket op 1 februari 1996 is het stationsgebouw op de begane grond na leegstand verbouwd tot tearoom. Van vrijdag 3 september t/m zondag 5 september 2021 was het station Overveen gesloten i.v.m. het hoge aantal treinen naar en van Zandvoort vanwege de Dutch Grand Prix.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinseries stoppen in station Overveen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5400 Sprinter (NS) Amsterdam CentraalHaarlemOverveenZandvoort aan Zee
15400 Sprinter (NS) HaarlemOverveenZandvoort aan Zee Extra strandtrein, rijdt alleen bij verwachte drukte door zomerweer of bij evenementen.

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Op station Overveen stopt ook buurtbus 481 (Haarlem Delftplein - Santpoort - Bloemendaal - Overveen - Haarlem Ramplaankwartier) van Connexxion.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Vollgens de Stationsbelevingsmonitor 2021 was Station Overveen dat jaar het populairst. Met als rapportcijfer een 8,2 liet het de grote stations achter zich.[2]