Station Rosersberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rosersberg
Station Rosersberg
Algemeen
Afkorting Rs
Vervoerder(s) SL
Geschiedenis
Opening 1866
Stationsbouw
Type Doorgangsstation
Constructie Talud
Perrons 1
Perronsporen 2
Voorstadsdienst(en)
LijnRichtingVolgend station
MärstaMärsta
Södertälje C.Upplands Väsby
MärstaMärsta
NynäshamnUpplands Väsby
Ligging
Land Vlag van Zweden Zweden
Landschap Uppland
Provincie Stockholms län
Gemeente Sigtuna
Plaats Rosersberg
Coördinaten 59° 35′ NB, 17° 53′ OL
Station Rosersberg (Zweden)
Station Rosersberg
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Zweden

Rosersberg is een station aan de Märstatak van het forensenspoorwegnetwerk van Stockholm op 31,4 km ten noorden van Stockholm C.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke station werd geopend in 1866, toen de noordelijke hoofdlijn werd geopend. Het spoor wordt sinds 1942 als onderdeel van de oostkustlijn beschouwd. Aanvankelijk werd het station bediend door de treinen tussen Stockholm en Uppsala. Sommige van de voorstadstreinen rond Stockholm, die eerder hun noordelijke eindpunt hadden in Upplands Väsby, werden in de jaren 40 van de 20e eeuw doorgetrokken tot Märsta. In 1967 nam SL de verantwoordelijkheid over voor het forensenverkeer in de provincie Stockholm. Dit betekende de invoering van een starre dienstregeling en de ombouw van het station. In de jaren 80 van de 20e eeuw werd het station wederom verbouwd.

Reizigersverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Het station ligt aan de westrand van de bebouwde kom van Rosersberg in de gemeente Sigtuna. Het station heeft een eilandperron met een stationshal die vanuit een voetgangerstunnel toegankelijk is. Het station had in 2015 ongeveer 1.200 instappers op een gemiddelde doordeweekse dag in de winter.