Station Rosmalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
    Rosmalen   
Station Rosmalen 2.jpg
Afkorting Rs
Opening 1881
Sluiting 1938
Heropening 1981
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Brabantse Lijn
Vervoerder(s) NS
Reizigers 2429 (2016)[1] per dag
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Rosmalen is een spoorwegstation in het centrum van Rosmalen aan de Brabantse Lijn, tussen station 's-Hertogenbosch Oost en station Oss West.

Geschiedenis[bewerken]

1881 - 1938[bewerken]

Het station werd geopend in 1881. Het oude stationsgebouw van Rosmalen (met stationswoning) uit 1880 bestaat nog, maar is tegenwoordig in gebruik als woon- en kantoorpand. Het is gelegen aan de Stationsstraat en Spoorstraat. Ter hoogte van dit station was er in december 1920 een treinongeval. Bij dit treinongeval vonden drie mensen de dood.

Ook waren er stopplaatsen bij Sprokkelbosch en Kruisstraat. In het landschap is er echter niets dat daar aan herinnert. Waar zeer waarschijnlijk halte Sprokkelbosch heeft gestaan is thans de Peelhoeven. Het huis dat tevens dienst heeft gedaan als wachthuis voor de overwegen, en tot eind 70'er jaren als (een van de laatste handmatig bediende) seinpost, is in de jaren 80 gesloopt.

Het oude pand heeft van 1881 tot en met 1938 dienstgedaan als stationsgebouw. In 1938 werd het station gesloten voor reizigersvervoer. Het stationsgebouw had daarna wel een functie als wachthuisje voor de bediening van seinen en overwegen, en het laadperron werd nog tot 1972 gebruikt voor goederenvervoer.

1981 - heden[bewerken]

Het huidige station is geopend in 1981 en is gelegen aan het Stationsplein. Het is een voorbeeld van een 'voorstadshalte' van de architect Hans Bak. Inmiddels heeft het station geen loketfunctie meer, maar vindt de kaartverkoop plaats via de vier kaartautomaten. In het oude loketgebouwtje is een Kiosk xl gevestigd.

Ter gelegenheid van de opening van het station kon men in 1981 gratis naar het circus op het Gildeplein als men een treinreis maakte naar station 's-Hertogenbosch of station Oss.

Treindienst en voor- en natransport[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in 's-Hertogenbosch

Er zijn onbewaakte fietsenstallingen en fietskluizen aanwezig. Ook is er parkeergelegenheid voor auto's.

Ingang en trap vanaf het Stationsplein.

Zie ook[bewerken]