Station Rotterdam Bergweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Rotterdam Bergweg   
Het stationsgebouw aan de oostzijde van het viaduct.
Plaats Rotterdam
Afkorting Rtbw
Opening 1 oktober 1908
Sluiting 3 juni 2006
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn(en) Hofpleinlijn
Vervoerder(s) NS
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Rotterdam Bergweg is een gesloten spoorwegstation aan de Hofpleinlijn in Rotterdam. De halte ligt op het Hofpleinviaduct boven de kruising met de Bergweg in de deelgemeente Noord.

Het station werd geopend op 1 oktober 1908. Het huidige stationsgebouw, naar ontwerp van Sybold van Ravesteyn werd geopend in 1960. Het station had oorspronkelijk twee perrons, maar alleen spoor 1 en het daaraan gelegen oostelijke perron was de laatste jaren nog in gebruik. Van Rotterdam Bergweg vertrok tot 3 juni 2006 ieder half uur een stoptrein naar Den Haag Centraal en een stoptrein naar Rotterdam Hofplein.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station Rotterdam Bergweg is gesloten per 3 juni 2006. Vanaf die datum werd de Hofpleinlijn niet meer geëxploiteerd door de NS, en werd de lijn aangepast voor de metro's van RandstadRail. Van 10 september 2006 tot 17 augustus 2010 exploiteerde de RET de dienst op dit gedeelte van de Hofpleinlijn, maar op station Bergweg werd niet meer gestopt.

Het station Rotterdam Bergweg was verouderd. Het was te duur om het station voor de periode tot de ingebruikname van de metrotunnel (het zogenoemde Statenwegtracé) tussen station Melanchthonweg (de vervanger van het voormalige station Kleiweg) en Centraal Station geschikt te maken voor RandstadRail. Dagelijks kende het station ongeveer 200 instappers. Sinds de ingebruikname van het ondergrondse Randstadrailtracé, is het spoor weggenomen bij de kruising van de A20. Daardoor is het oude Hofpleintracé niet meer verbonden met het overige spoornet.

Het spoorviaduct over de Bergweg in 2005, links is het station.
Sprinter op spoor 1 te Bergweg in 2003. Het linker spoor 2 was al jaren niet meer in gebruik.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]