Station Rotterdam Blaak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rotterdam Blaak
Station Rotterdam Blaak
Plaats Rotterdam
Afkorting Rtb
Opening 2 mei 1877 (trein)
6 mei 1982 (metro)
Reizigers 24.006 (2018)[1]

29.685 (2018, metro)[2]

Constructie
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 2
Perronsporen 4 (trein) (Sporenschema)
Treinvervoer
Treinvervoerder NS
Spoorlijn(en) Staatslijn I
Metrostation
Metrovervoerder RET
Type Caisson
Perrons 2
Perronsporen 3
Metro
Lijn richting Volgend station
 A  Vlaardingen West Beurs
 A  Binnenhof Oostplein
 B  Hoek van Holland Strand Beurs
 B  Nesselande Oostplein
 C  De Akkers Beurs
 C  De Terp Oostplein
Tram en bus
Tramvervoerder RET
Tramlijn  21   24 
Busvervoerder RET
Stadsbus 32
Nachtbus B5 (BOB-bus)
Ligging
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Rotterdam Blaak (Randstad)
Station Rotterdam Blaak
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Rotterdam

Station Rotterdam Blaak is een ondergronds trein- en metrostation in het centrum van Rotterdam, aan het einde van de Binnenrotte bij de Blaak.

Station aan het luchtspoor (1877-1993)[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste station op deze plaats heette 'Rotterdam Beurs', genoemd naar het nabijgelegen beursgebouw De Beurs. Het station werd in 1877 geopend en was onderdeel van het Luchtspoor. Vanwege de verhoogde ligging van het spoor kreeg het stationsgebouw een verdieping meer dan toentertijd gebruikelijk, zodat de eerste verdieping op gelijke hoogte lag met het perron. Het station kreeg als eerste Nederlandse station een overkapping van smeedijzer in plaats van gietijzer.

Het stationsgebouw werd in 1940 verwoest bij het bombardement op Rotterdam, het viaduct met de overkapping bleef wel behouden. Omdat ook het beursgebouw De Beurs was verwoest en de handelaren in 1941 het nieuwgebouwde Beurs aan de Coolsingel betrokken, kreeg het station in 1945 de naam 'Rotterdam Blaak'. In 1952 werd besloten een nieuw ontvangstgebouw te plaatsen. Dit station van architect Sybold van Ravesteyn werd geopend in 1953 maar deed niet lang dienst, in 1972 werd het gesloopt voor de aanleg van de metrolijn. De overkapping bleef wel bestaan en werd uiteindelijk in 1993 gesloopt.

Ondergronds station (sinds 1982)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 mei 1982 werd het ondergrondse metrostation Blaak geopend aan de onder de naam Oost-Westlijn bekend staande metrolijn. Bij de aanleg van deze lijn was rekening gehouden met een toekomstig ondergronds spoorwegstation. Vanaf 2009 ligt het metrostation na het opheffen van de naam Calandlijn aan de metrolijnen A, B en C. Het metrostation heeft drie sporen (aan een eilandperron en een zijperron). De eerste jaren was er, op de plek waar nu de tramhalte is, een grote metrohal waar een NS-loket in ondergebracht was. Dit gebouw is rond 1990 weer afgebroken om de bouw van het huidige station mogelijk te maken.

Toen het Luchtspoor vervangen werd door de Willemsspoortunnel, werd het spoorwegstation Blaak vervangen door een ondergronds station. Het nieuwe station werd op 15 september 1993 door koningin Beatrix geopend. Het opvallende ontwerp is van architect Harry Reijnders.

De opgave van de architect was een station te ontwerpen dat ondanks de complexe lay-out voldoende oriëntatiepunten zou bieden aan de reizigers. Om daarin te voorzien bedacht hij een opvallende constructie boven de grond die op veel plaatsen van onder de grond zichtbaar en herkenbaar is. Het ziet eruit als een vliegende schotel met een diameter van 35 meter. Sommigen vinden het meer weg hebben van een verwelkte zonnebloem of een fluitketel. Rotterdammers zelf gebruiken soms de minder vleiende naam 'het putdeksel'.

Onder de grond bevinden zich op niveau -1 de sporen van de lijnen A, B en C van de Rotterdamse metro. Zowel ten noorden als ten zuiden van het metrostation bevindt zich een stationshal voor het spoorwegstation. Op niveau -2 direct onder de metro ligt de spoorlijn. De perrons van beide stations zijn rechtstreeks met elkaar verbonden via trappen en liften, waardoor een makkelijke overstap gerealiseerd wordt.

Bovengronds zijn haltes van tramlijnen 21 en 24 en de RET-buslijnen 32, 47 en BOB-bus B5.

Bij de bouwwerkzaamheden werden de fundering van een toren en de stadsmuur blootgelegd die deels zichtbaar is gemaakt in het station.

Vanaf circa 2014 heeft Rotterdam Blaak toegangspoortjes.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2022 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt op weekdagen overdag tweemaal per uur: eenmaal tussen Roosendaal en Vlissingen alleen stoppend te Bergen op Zoom, Goes en Middelburg, en eenmaal stoppend op alle stations daar; deze laatste vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100.
2400 Intercity (NS) Lelystad CentrumAlmere BuitenAlmere CentrumAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakDordrecht Wordt na 20:00 uur en op zondag vervangen door de 3700.
3700 Intercity (NS) DordrechtRotterdam BlaakRotterdam CentraalSchiedam CentrumDelftDen Haag HSLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondVenlo Rijdt alleen 's avonds en op zondag. Vervangt de 2400 en de 3500.
5000 Sprinter (NS) Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht
5100 Sprinter (NS) Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht
5200 Sprinter (NS) Rotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht Rijdt alleen op werkdagen tot 20:00 uur.

Bus en tram[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Bijzonderheden
 21  De Esch - Woudestein - Station Blaak - Beurs - Stadhuis - Rotterdam Centraal - Marconiplein - Schiedam Nieuwland - Woudhoek Na 19:30 uur rijdt deze lijn niet.
 24  De Esch - Woudestein - Station Blaak - Beurs - Stadhuis - Rotterdam Centraal - Marconiplein - Schiedam Nieuwland - Holy
32 Overschie - Eendrachtsplein - Station Blaak - Koninginnebrug - Station Zuid
B5 Rotterdam Centraal → Rotterdam Kralingen → Rotterdam Lage Land → Capelle Schollevaar → Capelle Zevenkamp → Rotterdam Alexander → Rotterdam Centraal

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Rotterdam Blaak van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.