Station Rotterdam Wilgenplas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Rotterdam Wilgenplas
Voormalig NS-station in 2005
Plaats Rotterdam
Afkorting Rtwp
Opening 15 mei 1933 (treinstation)
Sluiting 3 juni 2006 (treinstation)
Heropening 10 september 2006 (RandstadRail)
Hersluiting 12 mei 2010 (RandstadRail)
Vervoerder NS
RET
Perron(s) 2
Perronsporen 2
RandstadRail  E 
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Rotterdam Wilgenplas is een voormalig spoorwegstation aan de Hofpleinlijn en halte van RandstadRail/metrolijn E in de Rotterdamse wijk Schiebroek, en is in 2010 vervangen door metrostation Meijersplein.

Spoorwegstation[bewerken | brontekst bewerken]

De halte Wilgenplas werd geopend op 15 mei 1933. Ze verving de halte Adrianalaan die iets noordelijker was gelegen. Veel passagiers aan de halte Adrianalaan bezochten het zwembad in de Wilgenplas die was ontstaan door zandafgraving ten behoeve van de aanleg van de Hofpleinlijn. In 1965 werd een modern stationsgebouw geopend. Station Rotterdam Wilgenplas werd 3 juni 2006 gesloten in het kader van de omvorming van de spoorlijn tot metrolijn.

Metrostation[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 september 2006 werd het station heropend. Het voorvoegsel Rotterdam verdween; de halte heette vanaf dat moment Wilgenplas. Het station werd bediend door lijn E van de Rotterdamse metro. In 2010 werd het station definitief gesloten en vervangen door metrostation Meijersplein. Na de sluiting werden de perrons opgebroken. De opgang naar het perron richting Den Haag bleef echter grotendeels in stand omdat in het voormalige stationsgebouwtje een computerunit staat.