Station Santpoort Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Santpoort Noord   
StationSantpoortNoord.jpg
Plaats Santpoort
Afkorting Sptn
Opening 27 september 1957
Perrons 2
Perronsporen 1.5 (Sporenschema)
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn(en) Haarlem - Uitgeest, IJmondlijn
Buurtbus(sen) 481
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 833 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 26′ NB, 4° 38′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Santpoort Noord (Randstad)
Station Santpoort Noord
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Santpoort Noord is een van de twee stations van Santpoort in de provincie Noord-Holland aan de spoorlijn Haarlem - Uitgeest.

Het werd geopend op 27 september 1957 als splitsingsstation van de vleugeltreinen van de spoorlijn Santpoort Noord - IJmuiden en het nieuwe tracé van de spoorlijn Haarlem - Uitgeest door de Velserspoortunnel. Er werd gesplitst en gecombineerd in Santpoort Noord, eerst met mat '54 en ouder stroomlijnmaterieel, later vooral met mat '64. Hieraan heeft Santpoort Noord zijn lange perrons te danken. Het station telt drie sporen, waarvan twee perronsporen.

Na de wijzigingen in de treindienst van Spoorslag '70 kwam splitsen en combineren in Santpoort Noord niet meer voor. In 1983 werd het reizigersverkeer richting IJmuiden opgeheven. Het oude spoor is nog zichtbaar. In het oude loketgebouw bevindt zich tijdelijk het dorpshuis.

Het station wordt bediend door NS Reizigers. Het is een station met poortjes.

Sinds 2018 is Santpoort Noord (als eerste) een 'buitenpoortstation'. Buitenpoorten zijn treinstations die bijzondere natuur- of recreatiegebieden - in dit geval Nationaal Park Kennemerduinen en de stad (Haarlem, Amsterdam) verbinden. Buitenpoorten zijn een initiatief van provincie Noord-Holland, NS, Metropoolregio Amsterdam, gemeente Velsen, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester. Zie https://www.buitenpoorten.nl/

De volgende treinserie doet Santpoort Noord aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4800 Sprinter Amsterdam CentraalHaarlemSantpoort NoordAlkmaarHoorn

Ook stopt op dit station buurtbus 481 (Haarlem Delftplein - Santpoort - Bloemendaal - Overveen - Haarlem Raamplankwartier) van Connexxion.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]