Station Schendelbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Schendelbeke
Station Schendelbeke - Foto 1 (2009).png
Telegrafische code FED
Aantal sporen 2
Lijn(en) 90
Coördinaten 50° 48′ NB, 3° 54′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
179
56
34
Beheerder NMBS
Station Schendelbeke (Belgisch spoorwegstation)
Station Schendelbeke
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Schendelbeke is een spoorwegstation langs spoorlijn 90 (Denderleeuw - Jurbeke) in Schendelbeke, een deelgemeente van de stad Geraardsbergen.

Sinds de sluiting van de loketten in 2005 is Schendelbeke een typisch onbemande stopplaats geworden. Toen de spoorlijn Geraardsbergen - Aalst in 1855 opende kreeg Schendelbeke niet onmiddellijk een station. Dit werd pas later (1887) opgetrokken volgens het toen geldende standaardontwerp van de Groep-Namen (onder leiding van architect Robert). Rond het einde van de 20e eeuw is de rechtervleugel (met de wachtzaal) afgebroken omdat het gebouw toentertijd te ruim geworden was naar gebruik. Momenteel doet het resterende gedeelte dienst als woonhuis.

Schendelbeke is zoals gezegd een stopplaats: het telt 2 perrons, die volledig verhard en van het hoge type zijn. In het kader van het GEN-net, het Gewestelijk Express Net rond Brussel dat in 2015 deels ten voege ging, werden de perrons vernieuwd en verlengd in 2012. In totaal beschikt Schendelbeke over een viertal schuilhuisjes (type "Mechelen") gelijkmatig verspreid over de 2 perrons. Het station ligt in een flauwe bocht. Om de sporen over te steken is geen speciale infrastructuur voorzien, reizigers dienen de nabijgelegen overweg te gebruiken.

De plaats waar zich vroeger de rechtervleugel van het stationsgebouw bevond is momenteel ingenomen door een uiterst gelimiteerde parking (een vijftal plaatsen). Deze parking is eigenlijk te beperkt voor een station van die grootte, vaak nemen pendelaars daarom de omliggende straten in beslag. In 2006 werd tevens een nieuwe fietsenstalling in gebruik genomen.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Treintype Verbinding Dienstregeling
S6 Aalst - Geraardsbergen - Brussel - Schaarbeek Week: 1x/u
S6 Denderleeuw - Geraardsbergen - Brussel - Schaarbeek Weekend: 1x/u