Station Simonis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Simonis
Station Simonis 2.jpg
Opening 29 mei 1983
Sluiting 1 juni 1984
Heropening 14 december 2009
Telegrafische code FKRG
Lijn(en) 28
Coördinaten 50° 52′ NB, 4° 20′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2014)
68
-
-
Beheerder NMBS
Station Simonis
Station Simonis
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Simonis is een spoorwegstation langs spoorlijn 28 (Schaarbeek - Brussel-Zuid) in de Brusselse gemeente Koekelberg, alsmede een station van de Brusselse metro. Het station bevindt zich onder het Eugène Simonisplein, waarnaar het werd vernoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Treinstation[bewerken]

Het station werd in 1871 opgericht onder de naam station Koekelberg maar later gesloten.[2] In 1983 werd het vernieuwd en met de naam station Simonis heropend. Precies een jaar later werd het gesloten met het opheffen van de treindiensten op spoorlijn 28. Het werd daarna lange tijd enkel als noodstation gebruikt. Sinds 14 december 2009 is de stopplaats weer opgenomen in de reguliere dienstregeling. Verder heeft de metro van Brussel hier een halte Simonis. Niet ver hiervandaan ligt de chocoladefabriek Godiva.

Metrostation[bewerken]

Op 6 oktober 1982 kwam de noordwestelijke tak van de Brusselse oost-westmetrolijn in gebruik tussen Beekkant en Bockstael en opende het metrostation Simonis. Deze tak werd bediend door lijn 1A. In juni 1986 werd, een niveau lager, een korte premetrotunnel bij het station aangelegd, die de twee bovengrondse tramlijnen 19 en 103 van het centrum naar het westen met elkaar verbond. Op 2 oktober 1988 werden het station en het oostelijke deel van de tunnel geïntegreerd in de nieuwe metrolijn 2 (ringlijn), waarvan Simonis eindpunt werd. De twee doorgaande bovengrondse tramlijnen 19 en 103 die de centrum van de stad verbonden met het westen werden aan elkaar gekoppeld in een nieuwe tramlijn 19, die in station Simonis een ondergrondse halte heeft. De tramreizigers van/naar de stad moeten verplicht overstappen op de metro. Onder deze tramtunnel, in noordelijke richting, bevindt zich nog een tunnel van 400 meter welke wordt gebruikt om metrotreinen op te stellen en te laten keren voor hun terugreis naar Simonis.

De nog niet in gebruik zijnde tunnelingang voor tramlijn 19 in 1986.

Jarenlang kon men in station Simonis overstappen tussen de lijnen 1A (Herrmann-Debroux - Koning Boudewijn) en 2 (Simonis - Delacroix). Toen in april 2009 het laatste gat in de ringlijn werd gedicht tussen Delacroix en Weststation, onderging het metronet een herstructurering. Er ontstonden twee lijnen (2 en 6) die beginnend in station Simonis de gehele ring berijden. Lijn 2 is daarbij beperkt tot het traject Simonis - Simonis. Lijn 6 rijdt verder door naar Koning Boudewijn. Omdat deze lijnen station Simonis twee keer aandoen, besloot men beide niveaus van het station om verwarring te voorkomen een eigen naam te geven: langs het traject richting Koning Boudewijn heette het station Simonis (Leopold II), het beginpunt van lijn 2 en 6 droeg de naam Simonis (Elisabeth). Dit bleek echter verwarrend voor de reiziger waarop men op 5 november 2013 besloot nieuwe namen te hanteren voor de verschillende kokers: Simonis (Leopold II) werd gewoon Simonis en Simonis (Elisabeth) heet voortaan Elisabeth. In wezen kan men nu spreken van twee verschillende stations, hoewel onmiskenbaar 1 stationscomplex.

Volledig doorgaand ringverkeer is overigens niet mogelijk. Ringlijn 2 begint en eindigt weliswaar op dezelfde plaats, maar doet dit op verschillende niveaus, 'Simonis' en 'Elisabeth' genaamd, waartussen geen spoorverbinding bestaat. Wel bestaat er een verbindingsspoor tussen Elisabeth en het spoor naar Ossegem; op deze manier kan het depot Delta toch bereikt worden.

Treindienst[bewerken]

Sinds 13 december 2015

Treintype Verbinding Dienstregeling
S10 Dendermonde - Brussel - Aalst Dagelijks: 1x/u

Inrichting metrogedeelte[bewerken]

Het perron in noord-zuidrichting, Simonis, ligt direct onder de straat, de aansluitende sporen lopen aan beide zijden van het station in een uitgraving, parallel aan een spoorlijn. De perrons van Elisabeth bevinden zich twee niveaus lager. Hier bevindt zich aan de wanden een compositie in staal en hout van Walter Leblanc. Het drieluik Archetypes, waarvan elk deel uit meerdere elementen bestaat, is een studie van geometrische grondvormen en daarvan afgeleide figuren.

Bovengrondse aansluitingen[bewerken]

Voor de streekvervoer busreizigers van De Lijn vanuit de richting Aalst en Liedekerke is dit station een belangrijke overstapplaats op het Brusselse metronet. Daarnaast hebben sommige Brusselse stadslijnen van de MIVB hier hun eindpunt.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]