Station Sleidinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Sledinge.png
Station Sleidinge - Foto 4.JPG
Opening 25 juni 1861
Sluiting 3 juni 1984
Heropening 29 mei 1988
Telegrafische code LSD
Aantal sporen 1
Aantal perrons 2 (1 niet in gebruik)
Lijn(en) 58
Coördinaten 51° 8′ NB, 3° 41′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
184
34
19
Beheerder NMBS
Station Sleidinge (Belgisch spoorwegstation)
Station Sleidinge
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het station Sleidinge is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 (GentEekloBrugge) in de deelgemeente Sleidinge van de Oost-Vlaamse gemeente Evergem. Het station heeft geen loketten.

Het stationsgebouw (Type 1895 R4), daterend van 1911, is een beschermd monument dat echter niet meer als station gebruikt wordt. Tegenwoordig is het in privéhanden; anno 2009 is een renovatie aan de gang met als doel het station als woning te gebruiken. Om die reden is recht tegenover het oude station een nieuw perron aangelegd alwaar passagiers moeten op- en afstappen.

Het voormalige wachthuisje is bijna een exacte kopie van haar evenknie in Station Waarschoot. Doch in tegenstelling tot het genoemde wachthuisje in Waarschoot, dat nog in gebruik is en kort voor 2009 gerenoveerd werd, verkeert het wachthuisje van Sleidinge in slechte staat. Het is niet meer toegankelijk voor reizigers en de toegangsopeningen zijn dichtgemetseld. Het bevindt zich op het oude perron dat niet meer voor reizigers toegankelijk is.

Naar aanleiding van het IC/IR-plan, dat een algehele sluiting van niet rendabele stations vooropstelde, werden op 3 juni 1984 op spoorlijn 58 de stations van Sleidinge, Waarschoot, Wondelgem en Gent-Muide gesloten. Vanwege hevige protesten van onder andere buurtbewoners werden deze stations, op Gent-Muide na, amper vier jaar later alweer heropend. In 2007 werd uiteindelijk ook het station van Evergem, dat eerder dan bovengenoemde werd gesloten, heropend.

Galerij[bewerken]

Treindienst[bewerken]

Sinds 3 september 2018

Treintype Verbinding Dienstregeling
S51 Eeklo - Gent - Ronse Maandag t.e.m zaterdag: 1x/u
Zon- en feestdagen: 1x/om de 2u