Station Sloterdijk Zuid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Station Sloterdijk Zuid   
Het station bij avond, 1956
Plaats Amsterdam
Afkorting assz
Opening 1 juni 1890
Sluiting 1 mei 1905
Heropening 3 juni 1956
Hersluiting 2 juni 1985
Perronsporen 2
Vervoerder(s) Nederlandse Spoorwegen
Coördinaten 52° 23′ 10″ NB, 4° 50′ 47″ OL
Station Sloterdijk Zuid (groot-Amsterdam)
Station Sloterdijk Zuid
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Sloterdijk Zuid was een spoorwegstation in het dorp Sloterdijk dat sinds 1921 bij Amsterdam hoort.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Halte Sloterdijk (1890-1905)[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste halte Sloterdijk werd geopend op 1 juni 1890 en lag midden in het destijds nog grotere dorp Sloterdijk, behorend tot de gemeente Sloten. Het station was een eenvoudige halte en veel treinen stopten er niet. Na nog geen 15 jaar werd op 1 mei 1905 het station alweer gesloten. Inmiddels was Sloterdijk bereikbaar geworden per tram: de tramlijn naar het Nassauplein en sinds 1904 de tramlijn Amsterdam - Zandvoort.

Station Amsterdam Sloterdijk (1956-1983)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 3 juni 1956 werd een nieuw station geopend, nu als Station Amsterdam Sloterdijk omdat de gemeente Sloten in 1921 door Amsterdam was geannexeerd. Het station was vooral van belang voor de inwoners van de Westelijke Tuinsteden maar bood ook compensatie voor de een jaar later opgeheven tramlijn Amsterdam - Zandvoort.

Het station lag een paar honderd meter ten zuidoosten van het huidige station aan de Molenwerf tegenover de Admiraal de Ruijterweg. Het was een eenvoudig uitgevoerd station en een moderne creatie van architect Koen van der Gaast. Het was ontworpen als een tijdelijk gebouw maar desondanks heeft het toch nog 29 jaar dienstgedaan. Het gebouw bestond uit een grote luifel die een deel van het perron in de richting Amsterdam Centraal overdekte, enkele winkelgebouwtjes in gele baksteen en een onderdoorgang naar het andere perron. Een groot deel van het oude dorp Sloterdijk moest hiervoor wijken. Het was opgezet als een tijdelijk station omdat er plannen bestonden voor verlegging van de spoorlijn.

Van 3 juni 1956 tot en met 31 augustus 1957 had dit station in de nabijheid al een tramverbinding van de NZH maar op 20 september 1982 kreeg dit station een nieuwe tramverbinding met de GVB tramlijnen 12 en 14. Deze werden in 1985 verlengd naar het nieuwe station.

Station Sloterdijk Zuid (1983-1985)[bewerken | brontekst bewerken]

Het station kreeg in 1983 de naam Station Sloterdijk Zuid om verwarring met het in dat jaar geopende nieuwe station Sloterdijk, dat de naam Sloterdijk Noord kreeg, te voorkomen. In 1985 na de verlegging van de spoorlijn naar het nieuwe station werd het station gesloten en vrijwel onmiddellijk daarna gesloopt.

1rightarrow blue.svg Zie Station Amsterdam Sloterdijk voor de verdere geschiedenis van het huidige station.

Huidige bestemming[bewerken | brontekst bewerken]

Op de huidige plek herinnerde tot 2015 alleen nog een inhaalspoor van de tram aan de aanwezigheid van het station. Op de voormalige plaats van het station ligt een braakliggend terrein dat door de natuur weer in bezit is genomen. De Molenwerf werd in 2015 heringericht waarbij de trambaan werd verlegd naar het midden en er weer een halte verscheen. Op de plek van het vroegere stationsgebouw ligt nu een plantsoen en staat sinds 2005 het beeld De verdwenen boer.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Amsterdam Sloterdijk Zuid train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.