Station Spa-Géronstère

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(NMBS) Naambord Spa Géronstère.png
Geronstere02.jpg
Plaats Spa
Opening 1867
Telegrafische code FSSG
Aantal perrons 1
Lijn(en) 44
Coördinaten 50° 29′ NB, 5° 52′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
340
189
153
Beheerder NMBS
Station Spa-Géronstère
Station Spa-Géronstère
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Spa-Géronstère is een spoorwegstation langs spoorlijn 44 in de stad Spa. Het is het laatste station op spoorlijn 44, die loopt van Pepinster naar Spa-Géronstère. Het is een heel eenvoudige terminushalte, een van de kleinste in België. Er is één spoor en een kleine ingang aan beide uiteinden, en verder slechts een eenvoudige abri.

De halte werd geopend in 1867. Sinds 1969 is het een terminushalte. Op dat moment werd het reizigersverkeer op de spoorlijn, die tot 1959 verderliep tot Stavelot en nadien tot Sart, beperkt tot Géronstère. In 1973 werden de sporen richting Stavelot opgebroken. Het is nog duidelijk te zien waar het oude spoor richting het zuiden liep.

Tot december 2002 was de officiële naam Géronstère (zonder Spa ervoor). Ook had het station tot dan toe geen NMBS-afkorting. In december 2002 is de naam gewijzigd in de huidige naam, en men heeft er de afkorting FSSG aan gegeven.

Géronstère verwijst naar de gelijknamige beek en bron.

Treindienst[bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
L 5000RE 29 L-trein / Regional-Express (NMBS) Aachen HbfHergenrathWelkenraedtVerviers-CentraalPepinsterSpa-Géronstère euregioAIXpress In België als L
P 7495 Piekuurtrein (NMBS) Spa-GéronstèrePepinsterVerviers-Centraal Rijdt alleen op werkdagen.