Station Stade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
Stade
Stationsgebouw en spoor 1 van station Stade (2013)
Algemeen
Vervoerder(s) metronom
DB
Stationscode 5950
DS100-code AST
Categorie 4
Type Bf
Opening 1 april 1881
Constructie
Perrons 2
Perronsporen 3
Spoorvervoer
Spoorlijn(en) DB 1260 Hesedorf - Stade
DB 1263 Stade - Bützfleth
DB 1720 Lehrte - Cuxhaven
S-Bahn
Lijn Richting Volgend station
Pinneberg Agathenburg
Stade Eindpunt
Ligging
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Plaats Stade
Adres Am Bahnhof 2
Coördinaten 53° 36′ NB, 9° 28′ OL
Station Stade (Duitsland)
Station Stade
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Station Stade (Bahnhof Stade) is een spoorwegstation in de Duitse plaats Stade, in de deelstaat Nedersaksen. Het station ligt aan de spoorlijn Lehrte - Cuxhaven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen op 1 april 1881 de Niederelbbahn vanaf Harburg geopend werd, was Stade een half jaar lang het eindpunt van de spoorlijn. Daarna werd ook het tweede deel naar Cuxhaven geopend. De elektrificering vanaf Hamburg volgde in 1968 en eindigt bij station Stade.

Sporenplan[bewerken | brontekst bewerken]

Het station Stade ligt in oost-west-richting. De sporen van het reizigersstation waren vroeger omvangrijker dan nu, zo waren er vier perronsporen. Spoor 5 is een zijperron in zuidelijke richting voor de treinen naar Bremervörde. Tegenwoordig zijn er alleen nog wat resten van een perron overgebleven. Spoor 3 werd tijdens de modernisering tot een kopspoor omgebouwd, hier maken de S-Bahntreinen kop voor de terugreis naar Hamburg. De opstelsporen, die in 2007 gebouwd werden, bevinden zich direct bij spoor 3 gekoppeld aan de sporen richting Buxtehude. De opstelsporen zijn alleen van spoor 3 te bereiken. Tussen spoor 2 en 3 ligt een eilandperron. Spoor 1 ligt aan het stationsgebouw. In de richting van Buxtehude, zijn er noordelijk van de spoorlijn inhaal- en opstelsporen. Vroeger waren er ook nog opstelsporen ten westen van het station, deze werden al enkele jaren niet meer gebruikt en in 2007 weggenomen. Hier werden elektrische locomotieven en treinen opgesteld. Ongeveer een kilometer richting Cuxhaven zijn er nog overloopwissels, iets verder houdt de bovenleiding op. Voor het goederenverkeer zijn er opstelsporen ten oosten van het stationsgebouw, ook een laad- en kopperron zijn bij de sporen aangesloten. Een groot deel van het voormalig goederenstation is in 2015 zonder sporen.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de nieuwe dienstregeling van 2007 rijden er treinen van metronom met diesellocomotieven Baureihe 246 en dubbeldeksrijtuigen van Hamburg naar Cuxhaven. Hiermee losten zij de toenmalige Regional-Expresstreinen af, die uit N-rijtuigen bestonden met een locomotief van Baureihe 218. Tot december 2007 reden er Regionalbahntreinen Hamburg-Stade. Deze treinen bestonden uit N-rijtuigen getrokken door elektrische locomotieven Baureihe 143. Vanaf 2007 is het een S-Bahnlijn van Hamburg (S3), die gereden wordt met elektrische treinen van het type Baureihe 474.3.

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
RE 5 Regional-Express (Start) Hamburg HbfHamburg-HarburgBuxtehudeStadeOtterndorfCuxhaven
S-Bahn (DB Regio) PinnebergElbgaustraßeEidelstedtAltonaHauptbahnhofHarburgHarburg RathausNeugrabenBuxtehudeStade

In de zomer rijden er treinen vanaf Bremen Hbf via Osterhols-Scharmbeck en Bremervörde naar Stade.

Direct naast spoor 1 ligt het busstation. Vanaf hier vertrekken lokale en regionale bussen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Door een groot stationsfeest in 1993 in Stade kwam er een tiendelige ICE 1, voor het toenmalige spoor 3 was de trein te lang.
  • Tijdens een schoolproject reed er enkele dagen in het jaar 1994 twee treinstellen van de Tram/S-Bahn Karsruhe, om het Karlsruher Modell in Stade voor te stellen. Daarvoor werden extra ritten naar Horneburg en terug aangeboden. Het project kreeg geen vervolg.

Weblinks[bewerken | brontekst bewerken]

Alle websites zijn in het Duits.

Zie de categorie Bahnhof Stade van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.