Station Taplow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
British Rail - Flame Red logo.svg Elizabeth line roundel.svg
Taplow
Station Taplow
Algemeen
Belangrijke data Opening 1871
Spoorwegen
Stationscode TAP
Opening 1871
Perrons 2
Treinvervoer
LijnRichtingVolgend station
Elizabeth line roundel.svgstation Readingstation Maidenhead
Elizabeth line roundel.svgStation London Paddingtonstation Burnham
Zone 9
Website Vertrektijden
Faciliteiten en plattegrond
Ligging
Coördinaten 51° 31' NB, 0° 41' WL
Plaats Taplow
District (borough) South Bucks
Station Taplow (Verenigd Koninkrijk)
Station Taplow
Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M
N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Station Taplow is een spoorwegstation aan de Great Western Main Line in de Engelse plaats Taplow, Buckinghamshire. Het is gelegen in het district South Bucks.

Het station is in handen van First Great Western. Langs dit station rijden treinen van London Paddington naar Reading. Het telt twee perrons.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het vroegere station met de naam Maidenhead Riverside lag 1/4 mijl ten oosten van het huidige station Taplow. Het was tot 1838 het eindpunt van de Great Western Railway, totdat de Maidenhead Railway Bridge werd geopend.

Samen met de brug, werd ook station Maidenhead geopend. Toen werd Maidenhead Riverside opgeschoven naar de huidige locatie. Het station van Taplow is waarschijnlijk ontworpen door de architect J.E. Denks.

Crossrail[bewerken | brontekst bewerken]

Taplow was in de plannen van Crossrail opgenomen als onder deel van hun oost-west lijn, de Elizabeth Line. De bouw van de Elizabeth Line begon in 2008 en zou eind 2018 geopend worden. Het bovengrondse deel van deze lijn ten westen van de stad bestaat uit bestaande spoorlijnen en stations, waaronder Taplow, die zijn aangepast voor stadsgewestelijk verkeer. De Elizabeth Line werd echter pas op 17 mei 2022 geopend, vooruitlopend hierop nam Transport for London op 15 december 2019 de stadsgewestelijke diensten ten westen van Paddington onder haar hoede onder de naam TfL-Rail. De diensten ten westen van Paddington worden sinds 24 mei 2022 gereden onder de naam Elizabeth Line al moeten reizigers tot de opening van Bond Street, in het najaar van 2022, in Paddington overstappen tussen de bovengrondse perrons van het westelijke deel van de lijn en de ondergrondse perrons van het oostelijke deel van de Elizabeth Line.