Station Twello

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Twello   
Station Twello
Afkorting Twl
Opening 21 november 1887
Sluiting 1951
Heropening 10 december 2006
Perrons 2
Perronsporen 2[1]
Spoorlijn Apeldoorn - Deventer
Stadsbus(sen) 15
Streekbus(sen) 170
Buurtbus(sen) 506 t/m 508
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder EBS
Reizigers 1518 (2018)[2] per dag
Ligging
Plaats Twello
Coördinaten 52° 14′ 18″ NB, 6° 6′ 3″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Twello (Nederlands spoorwegstation)
Station Twello
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Twello, december 2017

Station Twello is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Twello aan de spoorlijn ApeldoornDeventer. Van 1887 tot 1944 had Twello een station, na de Tweede Wereldoorlog korte tijd een vervangend station en sinds 10 december 2006 beschikt Twello weer over een in gebruik zijnd station.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk station[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste station van Twello was gebouwd in 1886. Dit stationsontwerp werd Standaardtype KNLS genoemd en werd voor diverse spoorwegstations werd gebruikt in de jaren 80 van de 19e eeuw. De architect was K.H. van Brederode. Bij de toenmalige classificatie in drie stationstypen behoorde dit station tot het type KNLS 1e klasse. Nabij het station vond in 1900 een treinongeluk plaats waarbij twee doden en zeven gewonden vielen.

Station Twello werd verwoest tijdens oorlogshandelingen in 1944. Het station met drie perrons werd niet helemaal verwoest, de wachtruimte bleef gespaard. Toch werd in 1947 tot sloop besloten. Een tweede station werd buiten gebruik gesteld in 1951 en daarna had Twello jarenlang geen station.

Nieuw station[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 stelde de gemeente Voorst voor een nieuw station te bouwen. Na ongeveer twee jaar mocht de bouw beginnen en op 10 december 2006 werd het nieuwe station Twello in gebruik genomen. Dit nieuwe station staat enkele honderden meters ten westen van de oorspronkelijke locatie, een plek met parkeergelegenheid. Tegelijk met station Twello werden in de regio Apeldoorn Osseveld, Apeldoorn De Maten en Voorst-Empe geopend.

In Twello stopt er elk halfuur (in het weekend en in de avonduren na 20:00 uur elk uur) een sprinter op het traject Apeldoorn - Almelo en vice versa. In de spitsuren wordt de trein vanuit Almelo via Hengelo verlengd naar station Enschede.

Treinverbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende treinserie halteert in de dienstregeling 2023 te Twello:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7000 Sprinter (NS) ApeldoornTwelloDeventerAlmeloHengeloEnschede Rijdt in de spits van/naar Enschede

Transport naar en van het station[bewerken | brontekst bewerken]

Stationsplein

Van en naar het station rijden zogenoemde flexbussen, die reizigers in 8-persoonsbusjes vanuit de omgeving naar het station brengen. De volgende bussen rijden nu vanaf station Twello:

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Op het stationsplein bevindt zich een sculptuur van het Nils Holgersson-personage Akka van Kebnekajse, een werk van Herman Lamers uit 2011.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]