Station Uithoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Station Uithoorn   
Perronzijde
Afkorting Uh
Opening 1 juli 1914
Sluiting 3 september 1950
Externe link  NS-stationsinformatie
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Uithoorn is een voormalig spoorwegstation in Uithoorn aan de Haarlemmermeerspoorlijnen: Bovenkerk – Uithoorn, Aalsmeer – Nieuwersluis-Loenen en Uithoorn – Alphen aan den Rijn. Het station werd geopend op 1 juli 1914 en op 3 september 1950 gesloten voor personenvervoer.

Enkele treinen langs het perron van het NS-station Uithoorn, met rechts de stoomlocomotief nr. 7116 (serie 7100) van de NS; september 1935. Collectie van het Utrechts Archief.
Straatzijde van het station (2008).

Het goederenvervoer bleef bestaan tot de sluiting op 30 mei 1986, waarna de sporen werden opgebroken. Het oude tracé werd benut voor aanleg van een busbaan, waarvoor ook de oude spoorbrug over de Amstel wordt gebruikt.

Het stationsgebouw (gebouwd naar stationsontwerp: HESM I) werd gebouwd in 1911. Tegenwoordig is er in het gebouw een café-restaurant gehuisvest en bevinden zich rondom het gebouw diverse spoorwegattributen ter decoratie. Tevens bevindt zich een wachterswoning bij het voormalige stationsterrein met het nummer 45.

Langs het station ligt een vrije busbaan met een een halte. In 2024 zal nabij het station tevens de eindhalte komen van de te verlengen tramlijn uit Amstelveen.[1][2]

Zie de categorie Station Uithoorn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.