Station Utrecht Leidsche Rijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Utrecht Leidsche Rijn   
Station Leidsche Rijn
Station Leidsche Rijn
Plaats Utrecht
Afkorting Utlr
Opening 8 juni 2013
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn(en) Spoorlijn Utrecht - Rotterdam
Buslijn(en) 10, 11, 15, 16, 18, 28, 37, 48, 127, 138, 536, N02, N07, N20
Vervoerder(s) NS
U-OV
Syntus Utrecht (alleen nachtlijnen)
Reizigers 904 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 4′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Leidsche Rijn
Station Utrecht Leidsche Rijn
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Utrecht Leidsche Rijn is een Randstadspoorhalte aan de Spoorlijn Utrecht - Rotterdam, ten behoeve van de Utrechtse wijken Parkwijk en Terwijde-Oost in Leidsche Rijn. Het station grenst aan het in aanbouw zijnde Leidsche Rijn Centrum.

Het station is gebouwd op het noordelijke uiteinde van de Leidsche Rijntunnel en heeft 4 sporen, waarvan 2 perronsporen.

Bouw[bewerken]

Met de bouw van het station is begonnen in de tweede helft van 2009. Het station is op 9 juni 2013 geopend voor reizigers, waarmee het op 8 juni officieel werd geopend door Utrechtse verkeerswethouder Frits Lintmeijer in bijzijn van enkele directieleden van de NS.

Bediening[bewerken]

Het was oorspronkelijk de bedoeling om vier keer per uur een trein op het station te laten stoppen, zodat er ieder kwartier een snelle verbinding gevormd zou kunnen worden met Utrecht Centraal en Woerden. Door een gebrek aan capaciteit tussen station Leidsche Rijn en Utrecht Centraal[2] kon dit niet direct bij de opening gerealiseerd worden: het station werd toen maximaal twee keer per uur bediend.[3] Vanaf december 2016 wordt er wel vier keer per uur in Utrecht Leidsche Rijn gestopt. De sprinters naar Den Haag Centraal hebben, gedurende 2 jaar, naast de lange stop in Gouda Goverwelle een lange stop van zeven minuten in Woerden. Na de aanleg van een spoorverdubbeling tussen Leidsche Rijn en Utrecht Centraal, die naar verwachting in 2018 opgeleverd wordt,[4] zal de lange stop in Woerden vervallen.

Vanaf dienstregeling 2014 werd het station overdag doordeweeks bediend door de sprinter Woerden - Utrecht Centraal. Omdat deze 's avonds en in de weekeinden niet rijdt, werd het station dan bediend door de sprinter Utrecht Centraal - Den Haag Centraal. Sinds dienstregeling 2017 stoppen beide treinseries altijd te Utrecht Leidsche Rijn.

De volgende treinseries stoppen te Utrecht Leidsche Rijn:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6100 Sprinter WoerdenUtrecht Leidsche RijnUtrecht Centraal Rijdt niet na 20.00 uur en in het weekend. In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6000 naar Tiel.
7800 Sprinter Den Haag CentraalGoudaUtrecht Leidsche RijnUtrecht Centraal In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900 naar 's-Hertogenbosch.
14000 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht Leidsche RijnGoudaRotterdam Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.

Afbeeldingen[bewerken]