Station Utrecht Lunetten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Utrecht Lunetten   
Station Utrecht Lunetten.jpg
Afkorting Utl
Opening 10 juni 1874
Sluiting 15 mei 1932
Heropening 25 september 1980
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Staatslijn H
Spoorlijn Hilversum - Lunetten
Buslijn(en) 8 10 15 31
Vervoerder(s) NS
U-OV
Reizigers 2.662[1] (2011) per dag
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 9′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Lunetten
Station Utrecht Lunetten
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Utrecht Lunetten is een voorstadshalte aan de spoorlijn Utrecht – Station 's-Hertogenbosch (Lijn H), aan de rand van de Utrechtse wijk Lunetten.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste station Lunetten, omstreeks 1970. Op de achtergrond het viaduct van de tegenwoordige Waterlinieweg. Voorbij dit viaduct ligt het huidige station

Het eerste station Lunetten werd geopend op 10 juni 1874 en gesloten op 15 mei 1932. In die periode was het een speciaal overstapstation. Reizigers van de treinmaatschappij Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) uit de richting Hilversum konden overstappen op treinen van de Staatsspoorwegen (SS) richting 's-Hertogenbosch en vice versa. Het station had geen gewone in- en uitgang, het was alleen mogelijk om van de ene naar de andere trein over te stappen. Het station was gebouwd door de SS. Het stationsgebouw was een simpel houten onderkomen. Dit was het gevolg van het militaire belang van de omgeving. Nabij het station bevonden zich de forten van Lunetten op de Houtense Vlakte. Het station kon zo, indien nodig, snel worden afgebroken. Ondanks dat het station reeds in 1932 werd gesloten, heeft het stationsgebouw nog tot 1978 bestaan. De sluiting van het station was het gevolg van het aanleggen van een verbinding tussen de HSM-lijn uit Hilversum en de NCS-lijn uit Amersfoort in 1921. Hierdoor konden de treinen uit Hilversum doorrijden naar Utrecht Centraal. Het nut van de stop in Lunetten verdween.

Voorstadshalte Lunetten[bewerken]

Op 15 mei 1980 is één kilometer zuidelijker een nieuw station geopend met de naam Utrecht Lunetten. Utrecht Lunetten is een van de kleine stations waar de NS geen loketten heeft. In de jaren 90 heeft er tijdelijk een plaatskaartenkantoor bestaan. Deze werd gevestigd in een noodgebouw op het stationsplein. Na de ontwikkeling van de kaartautomaat was het snel gedaan met deze bemanning. Het gebouwtje is gesloopt in de voorbereidingen voor de spooruitbreiding.

Door de groei van de wijk Lunetten steeg het belang van het station Lunetten. Tegenwoordig wordt het station druk gebruikt voor inkomende en uitgaande forenzen, studenten en scholieren van de aldaar gelegen onderwijsinstellingen.

Uitbreiding naar vier sporen[bewerken]

Vanwege de uitbreiding van twee naar vier sporen wordt station Utrecht Lunetten vernieuwd. Het station Utrecht Lunetten wordt aangepast en verbouwd tot een station met een eilandperron dat nu alleen door de treinen richting Utrecht wordt gebruikt. De treinen richting Geldermalsen stoppen aan een noodperron langs het meest westelijke spoor zolang er slechts twee sporen beschikbaar zijn. Het nieuwe station is zo'n 250 meter richting het noorden verplaatst. Ook is er een nieuwe fietstunnel gebouwd zo'n 100 meter ten noorden van de bestaande tunnel.[2][3]

Dienstregeling[bewerken]

Na de heropening van het station bood de NS een halfuurdienstregeling. De treinen richting Geldermalsen hebben afwisselend 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tiel als eindbestemming gehad. Sinds december 2006 rijden de treinen richting 's-Hertogenbosch door naar Breda.

Hoewel de NS tussen Utrecht en Geldermalsen een kwartierdienst rijdt, heeft het station lange tijd slechts een halfuurdienstregeling gehad. Een extra stop in Lunetten was in de dienstregeling niet mogelijk, zonder daarbij een ander station over te slaan en op het traject naar Geldermalsen is Lunetten het kleinste station. Pas vanaf 25 augustus 2008 stopten er in beide richtingen vier keer per uur een trein.

Met ingang van de dienstregeling 2014 (ingaande op 15 december 2013) stoppen de treinen uit Tiel wegens capaciteitsgebrek op het spoor niet meer in Utrecht Lunetten, waardoor richting Utrecht Centraal er een halfuurdienst rijdt, terwijl in tegenovergestelde richting wel een kwartierdienst gereden wordt. Vanaf 13 juli 2015 wordt ook deze kwartierdienst omgezet in een halfuurdienst, zodat alleen nog treinen van en naar 's-Hertogenbosch zullen stoppen op station Utrecht Lunetten.[4] Deze situatie zal waarschijnlijk tot eind 2016 aanhouden, dan is de spoorverdubbeling tussen Houten en Utrecht Centraal en het nieuwe station Utrecht Vaartsche Rijn gereed.[3] Maar de NS heeft al aangekondigd dat de kwartierdienst op Utrecht Lunetten vanaf dienstregeling 2016 waarschijnlijk weer terugkomt.[5]

Op het station kan worden overgestapt op de volgende U-OV-buslijnen:

  • Lijn 8: Lunetten - Tolsteeg - Centraal Station - Centrum - Oudwijk - Sterrenwijk
  • Lijn 10: Lunetten - Kanaleneiland - Oudenrijn - Oog in Al - Leidsche Rijn
  • Lijn 15: Hoograven - Tolsteeg (- Lunetten)
  • Lijn 31: Lunetten - Rijnsweerd - De Uithof
1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Utrecht

Foto's[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties