Station Utrecht Overvecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Utrecht Overvecht   
StationUtrechtOvervecht.png
Afkorting Uto
Opening 1968
Perrons 2
Perronsporen 3
Lijn(en) Centraalspoorweg
Stadsbus 1, 6, 11, 30, 35, 122
Vervoerder(s) NS
U-OV
Reizigers 9170 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 7′ NB, 5° 8′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Overvecht
Station Utrecht Overvecht
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Utrecht Overvecht (afkorting: Uto) is een voorstadshalte op de grens van de Utrechtse wijken Overvecht en Tuindorp. Het station werd geopend in 1968, aan de toen nog tweesporige spoorlijn Utrecht - Zwolle. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type Sextant.

Spoorverdubbeling[bewerken]

In 1992 was bij station Overvecht de spoorverdubbeling gereed, waarbij het station volledig vernieuwd werd, met een nieuw eilandperron. Er zijn nu in feite twee spoorlijnen naast elkaar: voor sprinters en voor intercity's apart.

Alle treinen naar Utrecht Centraal vertrekken van een van de twee sporen langs dit eilandperron, te weten spoor 2 en spoor 3. De treinen in alle andere richtingen vertrekken van spoor 1. De intercitytreinen en andere doorgaande treinen op de lijn Utrecht–Amersfoort gebruiken de sporen 4 en 5 en passeren niet langs een perron.

Opmerkelijk is dat er op de intercitysporen links wordt gereden: Richting Utrecht op spoor 4 en richting Amersfoort op spoor 5. Hierdoor hoeven de treinen rondom Utrecht Centraal minder kruisende bewegingen te maken. De treinen uit Amersfoort/Bilthoven komen aan op het intercityspoor 4 en de sprinters uit Bilthoven veranderen vlak voor Overvecht van spoor en halteren dan op spoor 3. Bij Blauwkapel kruisen de treinen elkaar ongelijkvloers. Tussen Blauwkapel en Amersfoort rijden ze dus gewoon rechts.

Treinen[bewerken]

In de NS-dienstregeling 2018 stoppen de volgende treinen in Utrecht Overvecht:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4900 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht OvervechtHilversumAlmere Centrum Stopt niet in Hollandsche Rading, Hilversum Media Park en Bussum Zuid. Stopt in Utrecht Overvecht alleen in de richting van Utrecht C.. Rijdt niet 's avonds.
5500 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht OvervechtDen DolderBaarn
5600 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht OvervechtAmersfoortZwolle
5700 Sprinter Utrecht CentraalUtrecht OvervechtHilversumWeespAmsterdam ZuidSchiphol AirportHoofddorp Rijdt niet na 20:00 uur.
14900 Sprinter Almere CentrumHilversumUtrecht OvervechtUtrecht Centraal Rijdt alleen 's avonds. Stopt niet in Bussum Zuid en Hilversum Media Park.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Lijn Route Vervoerder
1 Overvecht - Tuinwijk - Centrum - Centraal Station - Rivierenwijk - Hoograven U-OV (Qbuzz)
6 Centraal Station - Centrum - Pijlsweerd - Ondiep - Overvecht-Zuid - Station Overvecht U-OV (Qbuzz)
11 Leidsche Rijn - Cartesiusweg - Zuilen - Overvecht U-OV (Qbuzz)
30 Overvecht - Wittevrouwen - Rijnsweerd - De Uithof U-OV (Qbuzz)
35 Utrecht - Gageldijk - Maarssen Dorp U-OV (Qbuzz)
122 Utrecht - Westbroek - Maarsseveen - Tienhoven - Muyeveld - Nieuw-Loosdrecht U-OV (Qbuzz)
1rightarrow blue.svg Zie voor treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Utrecht

Trivia[bewerken]

  • Op het station is een glijbaan Transferversneller aangebracht, voor mensen met haast.[2][3] De glijbaan is aan de Overvechtzijde van de voetgangerstunnel geplaatst.
  • De voetgangerstunnel, die niet alleen de sporen, maar ook de wijk Tuindorp met de de wijk Overvecht verbindt, zou niet afgesloten worden met OV-chippoortjes. Dat had de Utrechtse gemeenteraad besloten in maart 2014. Volgens de raad fungeerde de onderdoorgang als een belangrijke verbinding tussen Tuindorp en Overvecht. In 2015 zijn er toch poortjes geplaatst en is de tunnel afgesloten voor eenieder die niet incheckt bij de NS.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]