Station Utrecht Overvecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Utrecht Overvecht   
Station Utrecht Overvecht
Afkorting Uto
Opening 26 mei 1968
Perrons 2
Perronsporen 3[1]
Spoorlijn Centraalspoorweg
Stadsbus(sen) 1 | 6 | 11 | 30
Streekbus(sen) 122
Belbus(sen) U-flex Maarssen/Zuilen
Nachtbus(sen) N20
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder Syntus Utrecht & U-OV
Reizigers 6472 (2022)[2] per dag
Ligging
Plaats Utrecht
Coördinaten 52° 6′ 36″ NB, 5° 7′ 31″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Overvecht (Randstad)
Station Utrecht Overvecht
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Utrecht Overvecht (afkorting: Uto) is een voorstadshalte op de grens van de Utrechtse wijken Overvecht en Tuindorp. Het station werd geopend op 26 mei 1968, aan de toen nog tweesporige spoorlijn Utrecht - Zwolle. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type sextant.

Spoorverdubbeling[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 was bij station Overvecht de spoorverdubbeling gereed, waarbij het station volledig vernieuwd werd, met een nieuw eilandperron. Er zijn nu in feite twee spoorlijnen naast elkaar: voor sprinters en voor intercity's apart.

Alle treinen naar Utrecht Centraal vertrekken van een van de twee sporen langs dit eilandperron, te weten spoor 2 en spoor 3. De treinen in alle andere richtingen vertrekken van spoor 1. De intercitytreinen en andere doorgaande treinen op de lijn Utrecht - Amersfoort gebruiken de sporen 4 en 5 waaraan geen perrons liggen.

Opmerkelijk is dat er op de intercitysporen links wordt gereden: Richting Utrecht op spoor 4 en richting Amersfoort op spoor 5. Hierdoor hoeven de treinen rondom Utrecht Centraal minder kruisende bewegingen te maken. De treinen uit Amersfoort/Bilthoven komen aan op het intercityspoor 4 en de sprinters uit Bilthoven veranderen vlak voor Overvecht van spoor en halteren dan op spoor 3. Bij Blauwkapel kruisen de treinen elkaar ongelijkvloers. Tussen Blauwkapel en Amersfoort rijden ze rechts.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

In de dienstregeling 2023 stoppen de volgende treinen in Utrecht Overvecht:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4900 Sprinter (NS) Utrecht CentraalUtrecht OvervechtHilversumAlmere Centrum Stopt niet in Hollandsche Rading, Hilversum Media Park en Bussum Zuid. Rijdt in de vroege ochtend, 's avonds na 20:00 en in het weekend als 14900.
5500 Sprinter (NS) Utrecht CentraalUtrecht OvervechtDen DolderBaarn Rijdt 's avonds en in het weekend 1x per uur.
5600 Sprinter (NS) Utrecht CentraalUtrecht OvervechtAmersfoort CentraalZwolle
5700 Sprinter (NS) Utrecht CentraalUtrecht OvervechtHilversumWeespAmsterdam ZuidSchiphol AirportHoofddorp Rijdt niet na 20:00 uur. Wordt in het weekend alleen in de vroege ochtend gereden.
14900 Sprinter (NS) Almere CentrumHilversumUtrecht OvervechtUtrecht Centraal Rijdt alleen 's avonds en in het weekend. Stopt niet in Bussum Zuid en Hilversum Media Park. Wordt doordeweeks overdag gereden door serie 4900.

Overig openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Vervoerder Platform
1 Overvecht - Tuinwijk - Centrum - Centraal Station - Rivierenwijk - Hoograven U-OV (Qbuzz) A/B
6 Stadion Galgenwaard - Sterrenwijk - Centraal Station - Centrum - Pijlsweerd - Ondiep - Overvecht-Zuid - Station Overvecht U-OV (Qbuzz) C
11 Maarssen - Vleuten - Leidsche Rijn - Zuilen - Overvecht U-OV (Qbuzz) C
30 Overvecht - Wittevrouwen - Rijnsweerd - Science Park U-OV (Qbuzz) D
122 Utrecht Overvecht - Westbroek - Maarsseveen - Tienhoven - Muyeveld - Nieuw-Loosdrecht U-OV (Qbuzz) C
N20 Utrecht → Overvecht → Zuilen → Maarssen → Utrecht Syntus Utrecht A

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op het station is een glijbaan Transferversneller aangebracht, voor mensen met haast.[3][4] De glijbaan is aan de Overvechtzijde van de voetgangerstunnel geplaatst.
  • De voetgangerstunnel, die niet alleen de sporen, maar ook de wijk Tuindorp met de wijk Overvecht verbindt, zou niet afgesloten worden met OV-chippoortjes. Dat had de Utrechtse gemeenteraad besloten in maart 2014. Volgens de raad fungeerde de onderdoorgang als een belangrijke verbinding tussen Tuindorp en Overvecht. In 2015 zijn er toch poortjes geplaatst en is de tunnel afgesloten voor eenieder die niet incheckt bij de NS.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Sporenschema station Utrecht Overvecht sporenplan.nl
  2. Bron: NS Dashboard, Reizigersgedrag 2022 Utrecht Overvecht, Aantal instappers, uitstappers en overstappers van NS-trein op NS-trein (per gemiddelde werkdag). NB: dit cijfer betreft de reizigers van NS, dus exclusief reizigers van andere vervoerders.
  3. Van de glijbaan op Utrecht Overvecht
  4. NOS
Zie de categorie Station Utrecht Overvecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.