Station Utrecht Terwijde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Utrecht Terwijde   
Station Utrecht Terwijde
Afkorting Utt
Opening 14 december 2003
Sluiting 3 november 2007
Heropening 5 november 2007
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Utrecht - Gouda
Stadsbus(sen) 4
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder U-OV
Reizigers 3012 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Utrecht
Coördinaten 52° 6′ 3″ NB, 5° 2′ 35″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Terwijde (Randstad)
Station Utrecht Terwijde
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Utrecht Terwijde is een Randstadspoorhalte aan de spoorlijn Utrecht - Gouda, ten behoeve van de delen Terwijde en Het Zand van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.

In afwachting van de spoorverdubbeling werd op 14 december 2003 een tijdelijke halte in gebruik genomen. Deze tijdelijke voorziening was uit eenvoudige materialen opgebouwd. De overzijde van de sporen was alleen te bereiken via een hoge voetgangersbrug.

Direct naast het tijdelijke station is in 2005 begonnen met de bouw van het viersporige viaduct, dat de oude tweesporige lijn heeft vervangen. De tijdelijke halte is per 3 november 2007 gesloten; op 5 november werden de eerste twee sporen van de hooggelegen spoorlijn in gebruik genomen. De treinen richting Utrecht Centraal stopten al langs het definitieve perron aan de zuidzijde, de treinen in de andere richting nog langs een tijdelijk perron. De oude perrons en sporen werden gesloopt om plaats te maken voor de tweede helft van het viaduct, waarna ook aan de noordzijde een definitief perron kon worden gebouwd dat in juni 2010 in gebruik is genomen.

Dienstregeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie voor alle treinverbindingen en buslijnen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Utrecht

Trein[bewerken | brontekst bewerken]

In de dienstregeling 2024 stoppen op dit station de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6900 Sprinter (NS) Den Haag CentraalGoudaUtrecht TerwijdeUtrecht Centraal Is van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6700. Is na 20:00 uur en van vrijdag t/m zondag te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6000.
8900 Sprinter (NS) (Leiden CentraalAlphen a/d Rijn – )WoerdenUtrecht TerwijdeUtrecht Centraal Rijdt alleen van maandag t/m donderdag in de spitsuren en vormt dan tussen Leiden Centraal en Woerden een kwartierdienst met serie 8800. Enkele ritten aan de randen van de spits rijden niet tussen Leiden Centraal en Woerden.
14000 Sprinter (NS) Utrecht CentraalUtrecht TerwijdeGoudaRotterdam Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.

Bus[bewerken | brontekst bewerken]

Met de bus wordt station Utrecht Terwijde bediend door lijn 4 (Station Terwijde - Langerak - 24 Oktoberplein - Utrecht Centraal/Jaarbeurszijde - Binnenstad - Tuindorp - Voordorp).

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 4.356
2020 1.950
2021 1.923
2022 3.012

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Bron: NS Dashboard, Reizigersgedrag 2022 Utrecht Terwijde, Aantal instappers, uitstappers en overstappers van NS-trein op NS-trein (per gemiddelde werkdag). NB: dit cijfer betreft de reizigers van NS, dus exclusief reizigers van andere vervoerders.
Zie de categorie Station Utrecht Terwijde van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.