Station Utrecht Zuilen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Utrecht Zuilen   
Stationzuilenperron.jpg
Afkorting Utzl
Opening 10 juni 2007
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2
Lijn(en) Rhijnspoorweg
Stadsbus 30
Vervoerder(s) NS
U-OV
Reizigers 2.227 (2014)[1] per dag
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 5′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Utrecht Zuilen
Station Utrecht Zuilen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Utrecht Zuilen is een van de nieuwe stations die gebouwd zijn in het kader van het project Randstadspoor, gelegen aan het traject Utrecht CentraalAmsterdam Centraal (de Rhijnspoorweg). Het station is aangelegd bij de recente spoorverdubbeling op dat traject.

Utrecht Zuilen ligt tussen de woonwijken Zuilen en Ondiep aan de oostkant van het spoor en het bedrijventerrein Cartesiusweg ten westen hiervan. Het heeft vooral een wijkontsluitende functie voor Utrecht-Noordwest.

Het station is gebouwd op het dubbele viaduct over de Cartesiusweg/St. Josephlaan, en heeft aan beide zijden van de weg trappen en aan één zijde een lift om ervoor te zorgen dat het station te bereiken is zonder de drukke weg over te moeten steken. Aan beide zijden van de weg zijn bushaltes, kaartautomaten en fietsenstallingen.

De ingebruikname van het nieuwe station stond oorspronkelijk gepland bij het ingaan van de dienstregeling 2007 op 10 december 2006. Dat werd uitgesteld, in eerste instantie tot 25 april 2007, toen de spoorverdubbeling tussen Utrecht en Amsterdam Bijlmer ArenA in gebruik werd genomen, en vervolgens tot 10 juni 2007 omdat de gemeente Utrecht de straat onder het station nog niet af had.

Dienstregeling[bewerken]

In Utrecht Zuilen stoppen de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7300 Sprinter BreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal Centrum Rijdt alleen in de spits.
7400 Sprinter Amsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-ZeistRhenen 's Avonds en in het weekend alleen tussen Breukelen en Rhenen. In Amsterdam Centraal gekoppeld aan serie 4700 naar Uitgeest. Richting Rhenen rond 11.00, 13.00 en 15.00 uur scheef 21-39 interval in plaats van strakke 30 minuten.

Overig OV[bewerken]

Lijn Route Vervoerder
11 Leidsche Rijn - Cartesiusweg - Zuilen - Overvecht U-OV (Qbuzz)

Foto's[bewerken]