Station Veenendaal-De Klomp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Veenendaal-De Klomp   
Station Veenendaal-De Klomp
Plaats De Kip
Afkorting Klp
Opening 15 maart 1845
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Vervoerders
- Treinvervoerder NRS (tot 1890)
SS (1890-1938)
HSM (1918-1938)
NS (vanaf 1938)
- Busvervoerder Keolis Nederland, Syntus Utrecht & U-OV
Reizigers 4.446 (2018)[1] per dag
Coördinaten 52° 2′ 45″ NB, 5° 34′ 26″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Veenendaal-De Klomp (Nederlands spoorwegstation)
Station Veenendaal-De Klomp
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Veenendaal-De Klomp
Stationsbord Veenendaal-de Klomp

Station Veenendaal-De Klomp is een spoorwegstation aan de Rhijnspoorweg (Utrecht - Arnhem), in het Gelderse dorp De Klomp (gemeente Ede). Het Utrechtse Veenendaal ligt op een kilometer van het station (tweeënhalve kilometer naar het centrum). Het station is het drukste van Veenendaal.

Het heeft twee perrons in bajonetligging.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De Klomp was, voor de komst van de spoorweg, een stopplaats door de diligence Utrecht - Arnhem. Bij de herberg De Klomp werden de paarden gewisseld. Op 15 maart 1845 werd de spoorlijn Driebergen - Veenendaal geopend, enkele maanden later gevolgd door de verlenging naar Arnhem. Het station werd vlak bij de toenmalige herberg gebouwd en is het oudste treinstation van Gelderland.

Aanvankelijk werd het station slechts uitgerust met een directiekeet. Later werd het uitgebreid met onder meer wachtvertrekken, een bureau voor de stationschef, een goederenloods en een dienstwoning. In 1924 werd er een bedieningsinrichting bijgebouwd.

Omdat het station op ruime afstand van Veenendaal ligt, waren de inwoners van die plaats aangewezen op een andere vorm van transport om zich van en naar het station te begeven. In 1901 werden plannen gemaakt een spoorlijn aan te leggen tussen De Klomp en Veenendaal; vanwege te hoge kosten kwam het niet verder dan de ontwerpfase. Ook een tweede plan voor een spoorlijn van De Klomp naar Veenendaal en Elst bleek niet haalbaar.

Station Veenendaal-De Klomp kreeg de beschikking over een emplacement met een laad- en losplaats. Voor de locomotieven bestond er de mogelijkheid water in te nemen. Na circa 1970 is het emplacement opgeheven en later een parkeerplaats voor auto's geworden.

In de Tweede Wereldoorlog raakte het stationsgebouw zwaar beschadigd. In 1962 werd het beschadigde station afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Dit stationgebouwtje, ontworpen door Cees Douma, bood onderdak aan een wachtruimte, dienstruimte en fietsenstalling. Begin 2011 is een deel ervan afgebroken.

Geschiedenis van de naam van het station
jaartal gebeurtenis naam van het station
1856 Opening Veenendaal
1886 Opening van station Veenendaal aan spoorlijn Kesteren - Amersfoort Veenendaal-De Klomp
1918 De Klomp
1947 Spoorlijn Kesteren - Amersfoort opgeheven Veenendaal-De Klomp
1981 Heropening van station Veenendaal Centrum aan Veenendaallijn ongewijzigd: Veenendaal-De Klomp

Het huidige station[bewerken | bron bewerken]

Het huidige station was voorzien van een ruime loketruimte. Ook in de beginfase werd de overweg vanuit het station elektrisch bediend, maar werd bij modernisering van het spoor en seinwezen geautomatiseerd. Wegens bezuinigingen eind jaren 80 en in de jaren 90 viel Veenendaal-De Klomp ten prooi van sluiting van het loket nadat de openingstijden beperkt werden. Veenendaal-De Klomp zou volgens het oude Rail 21 concept worden opgewaardeerd worden tot IR-station, maar door de liberalisering van de Spoorwegen werd dit plan niet uitgevoerd. In 2006 is het station alsnog opgewaardeerd volgens het nieuwe concept van het huidige NS Reizigers. Het station werd bediend door intercity's met de invoering van de dienstregeling 2007. Hierdoor is de reistijd naar Utrecht en Arnhem afgenomen met 10 minuten. In het stationsgebouw is een kiosk gevestigd. Dit werd mogelijk gemaakt door afbraak en verbouwing van de voormalige loketruimte. De parkeerplaats bij het station werd aanzienlijk uitgebreid. Vanaf de nabijgelegen A12 worden automobilisten gewezen op de overstapmogelijkheden op de trein. In 2008 werd nabij het station een op- en afrit gerealiseerd om de bereikbaarheid van het station vanaf de snelweg te verbeteren. In 2015 is aan de zuidzijde van het station een nieuwe parkeerplaats gerealiseerd.

Bediening[bewerken | bron bewerken]

Trein[bewerken | bron bewerken]

Jaren '70, '80[bewerken | bron bewerken]

  • Stoptrein Den Haag CS – Gouda – Utrecht – Arnhem – Dieren – Zutphen
  • Stoptrein Rotterdam CS – Gouda – Utrecht – Arnhem – Nijmegen (deze vleugeltreinen werden in Gouda en in Arnhem gesplitst en gecombineerd)

Jaren '90[bewerken | bron bewerken]

  • Stoptrein Utrecht CS – Arnhem – Dieren – Zutphen

Eind jaren 90 tot 10 december 2006[bewerken | bron bewerken]

Heden[bewerken | bron bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3000 Intercity NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompUtrecht CentraalAmsterdam CentraalZaandamAlkmaarDen Helder Driebergen-Zeist wordt alleen na 22:00 bediend door deze serie.
23400 Intercity Utrecht CentraalDriebergen-ZeistVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalElstNijmegen Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Stopt richting Utrecht Centraal niet in Veenendaal-De Klomp en Driebergen-Zeist.

Bus[bewerken | bron bewerken]

Het station wordt bediend door lijnbussen naar o.a. Amersfoort, Zeist, Ede, Rhenen en de twee andere Veenendaalse stations, Veenendaal Centrum en Veenendaal West:

Lijn Route Vervoerder Bijzonderheden
Stadsbus 5 Veenendaal, Station De Klomp – Ede (Kernhem, station Ede-Wageningen) Keolis Nederland/Syntus Utrecht Lijn 5 (station Ede-Wageningen - Veenendaal De Klomp), lijn 83 (Veenendaal De Klomp - Veenendaal Centrum) en lijn 85 (Veenendaal Centrum - station Ede-Wageningen) zijn aan elkaar gekoppeld.
U-link 50 Utrecht Centraal – Zeist – Driebergen-Zeist Station – Doorn – Leersum – Amerongen – Elst – Veenendaal (station Centrum, station De Klomp)/Wageningen Syntus Utrecht/U-OV Om en om naar Veenendaal of Wageningen.
Streekbus 80 Amersfoort Centraal – Leusden – Woudenberg – Scherpenzeel – Renswoude – Veenendaal, Station De Klomp Syntus Utrecht
Stadsbus 83 Veenendaal (station De Klomp, station West, station Centrum) Syntus Utrecht/Keolis Nederland Lijn 5 (station Ede-Wageningen - Veenendaal De Klomp), lijn 83 (Veenendaal De Klomp - Veenendaal Centrum) en lijn 85 (Veenendaal Centrum - station Ede-Wageningen) zijn aan elkaar gekoppeld.
Stadsbus 87 Veenendaal (station De Klomp, Petenbos, station Centrum) Syntus Utrecht Rijdt niet 's avonds en op zondag
Snelbus 89 Veenendaal, Station De Klomp – Wageningen Campus Keolis Nederland
Buurtbus 505 Overberg – Veenendaal (station West, station Centrum, station De Klomp) – Ederveen – Lunteren – Wekerom Keolis Nederland Rijdt niet 's avonds en op zondag
Schoolbus 680 Rhenen – Veenendaal (station Centrum, station De Klomp) – Renswoude – Woudenberg – Leusden – Amersfoort Syntus Utrecht 's Ochtends richting Amersfoort, 's middags richting Rhenen
Schoolbus 683 Veenendaal, Station De Klomp – Renswoude – Woudenberg – Hoevelaken Syntus Utrecht 's Ochtends richting Hoevelaken, 's middags richting Veenendaal-De Klomp

Andere stations in Veenendaal[bewerken | bron bewerken]