Station Vilvoorde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
(NMBS) Naambord Vilvoorde.png
Voorkant-station-vilvoorde.jpg
Opening 5 mei 1835
Telegrafische code FVV
Aantal perrons 6
Lijn(en) 25 - 27
Coördinaten 50° 55′ NB, 4° 26′ OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
5.482
1.541
1.170
Beheerder NMBS
Station Vilvoorde
Station Vilvoorde
Stationsinformatie NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Vilvoorde is een spoorwegstation langs spoorlijn 25 en 27 (Brussel - Antwerpen) in de stad Vilvoorde. Het is een station op de allereerste publieke spoorlijn op het Europese vasteland.

Bouw[bewerken]

Het eerste station van Vilvoorde bevond zich enkele honderden meters noordelijker, bij de kruising met de Leuvensesteenweg. In de jaren 70 van de 19e eeuw werd het station verplaatst naar zijn huidige locatie. Van 1835 tot omstreeks de eeuwwisseling bevonden de sporen zich op straatniveau. Het huidige stationsgebouw dateert uit 1882 en is gebouwd in neo-Vlaamse renaissancestijl. Het stationsgebouw staat op straatniveau en de perrons liggen in de hoogte. Bij de bouw van het nieuwe station eind 19e eeuw werd een heel nieuwe stationswijk gebouwd voor de nieuwe rijken van Vilvoorde. Sinds 1975 is het stationsgebouw een beschermd monument.

Renovatie[bewerken]

Begin jaren tien verkeerde het station in staat van verregaand verval. In het bijzonder de doorgang en de perrons waren slecht onderhouden: de verf bladderde af, de gietijzeren delen vertoonden roest en het tegelwerk was beschadigd. Oorspronkelijk stond er een renovatie gepland voor de zomer van 2014. De NMBS moest dit project echter uitstellen; als reden werden de bezuinigingen door de regering-Michel aangevoerd.[2] Nadat burgemeester Hans Bonte juridische stappen overwoog om een renovatie af te dwingen.[3], werden de renovaties op 31 augustus 2015 goedgekeurd door de raad van bestuur van de NMBS.[4] Het gerenoveerde station krijgt een extra onderdoorgang en er wordt een nieuw busstation gebruikt, dat ook voor de tramlijn van Brabantnet gebruikt zal kunnen worden.

De werken aan de stationsomgeving zijn uitgevoerd in 2016; het voormalige Joker Casino werd afgebroken en in de plaats kwamen er een ruime busterminal met meer (bus)perrons. Dit busstation werd geopend in januari 2017.[5] De werken aan de (spoor)perrons zouden starten in de lente van 2017.[6] De werken zouden afgewerkt moeten zijn tegen 2020.[7] De nieuwe onderdoorgang zal tegen de zomer van 2019 beschikbaar zijn.[8]

Treindienst[bewerken]

Sinds 13 december 2015

Vilvoorde is een IC-station, maar niet alle IC's stoppen in dit station. Van de vijf reguliere IC's tussen Brussel en Mechelen stoppen er drie in Vilvoorde (IC's 05 en 07 rijden het station voorbij).

Dagelijks

Treintype Verbinding Dienstregeling
S1 Brussel-Zuid - Mechelen - Antwerpen-Centraal 1x/u

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 11 Binche - Brussel-Zuid - Mechelen - Turnhout 1x/u
IC 22 Brussel-Zuid - Antwerpen - Essen 1x/u
IC 31 Brussel-Zuid - Antwerpen-Centraal 1x/u
S1 Nijvel - Brussel-Zuid - Antwerpen-Centraal 1x/u
S4 Vilvoorde - Aalst 1x/u, tijdens de piekuren
S5 Mechelen - Brussel-Luxemburg - Halle 1x/u
S7 Mechelen - Halle 1x/u
P Verscheidene diensten Tijdens de piekuren

Weekend

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 22 Binche - Brussel - Antwerpen-Centraal 1x/u
IC 31 Charleroi-Zuid - Brussel - Antwerpen-Centraal 1x/u