Station Vleuten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
    Vleuten   
Station Vleuten Perrontrap.jpg
Afkorting Vtn
Opening 1881
Heropening 1922,2007
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Utrecht - Woerden
Vervoerder(s) N.V. Nederlandse Spoorwegen
Reizigers 3845 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 1′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Vleuten
Station Vleuten
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Vleuten is een spoorwegstation in Vleuten, een woonplaats behorend tot de gemeente Utrecht. Dit station ligt aan de spoorlijn van Utrecht naar Woerden en verder. In Woerden splitst deze lijn zich in een tak naar Leiden en een tak naar Gouda. In Gouda splitst de lijn zich opnieuw, namelijk in een tak naar Den Haag en een naar Rotterdam. Station Vleuten ligt ruim 7 km ten westen van Station Utrecht Centraal. Tussen deze twee stations liggen de stations Utrecht Leidsche Rijn en Utrecht Terwijde op ongeveer 4 km en 2 km afstand van Vleuten. Tussen Vleuten en het circa 9 km westelijker gelegen Woerden zijn geen treinstations.

Station Vleuten wordt bediend door stoptreinen, door de Nederlandse Spoorwegen aangeduid met de term sprinters. Het traject Utrecht-Woerden wordt viersporig gemaakt. Op de binnenste sporen rijden de sneltreinen (intercity's in NS-jargon) naar en van Leiden, Den Haag en Rotterdam en op de buitenste sporen de stoptreinen. Station Vleuten heeft alleen perrons aan de beide buitenste sporen. Sinds 2013 stoppen in Vleuten op werkdagen overdag (tot ongeveer 20:00 uur) vier treinen per uur in elk van beide richtingen. Op andere tijden zijn dit er minimaal twee.

Eind 2017 werd tussen Utrecht en Vleuten een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal naast de bestaande spoorbrug bijgeplaatst. In 2018 worden twee sporen over de nieuwe brug gelegd en wordt het traject tussen station Utrecht Centraal en het bruggenpaar viersporig gemaakt. Zodra dit is voltooid, is de hele lijn Utrecht-Woerden viersporig. Daarna zal de frequentie van de stoptreindienst tussen Utrecht en Woerden worden verhoogd overeenkomstig het plan Randstadspoor.

Geschiedenis[bewerken]

Het huidige station Vleuten.

Het eerste stationsgebouw van Vleuten, dat werd geopend in 1881, lag aan de zuidzijde van de spoorlijn. In 1922 verrees aan de noordzijde, de dorpszijde, van de spoorlijn een nieuw stationsgebouw. Dit gebouw, waarin thans een bloemenzaak is gevestigd, staat op de lijst van gemeentelijke monumenten van de gemeente Utrecht.

In het kader van de grote stadsuitbreiding van Utrecht naar het westen vanaf het midden van de jaren 1990 werd de spoorbaan tussen Utrecht en Vleuten verhoogd en met twee sporen uitgebreid. Een gevolg hiervan was dat het bestaande station van Vleuten moest worden verplaatst. Het op 5 november 2007 geopende huidige station Vleuten ligt ongeveer 300 meter westelijker dan het oude.

Tot omstreeks 1970 beschikte Vleuten over een laad- en losspoor waarop onder andere steenkool werd overgeslagen.

Verbindingen[bewerken]

Trein[bewerken]

In de dienstregeling van 2018, ingegaan op 10 december 2017, wordt te Vleuten gestopt door de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6100 Sprinter WoerdenVleutenUtrecht Centraal Rijdt niet na 20.00 uur en in het weekend. In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6000 naar Tiel.
7800 Sprinter Den Haag CentraalGoudaVleutenUtrecht Centraal In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900 naar 's-Hertogenbosch.
14000 Sprinter Utrecht CentraalVleutenGoudaRotterdam Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.

De series 6100 en 7800 rijden elk twee keer per uur in beide richtingen. De serie 7800, die ook 's avonds en in het weekend rijdt, is ooit in de plaats gekomen van de vroegere treindienst Utrecht - Leiden. De huidige treindienst Utrecht - Leiden rijdt tot Woerden als sneltrein; daarna stopt deze op alle tussengelegen stations.

Bus[bewerken]

Bij station Vleuten kan worden overgestapt op de volgende buslijnen (stand 10 december 2017):

Lijn Route Vervoerder
9 Station Vleuten - Vleuterweide West - De Meern - Papendorp - Kanaleneiland - Station Utrecht Centraal U-OV
28 Station Vleuten - Vleuterweide Centrum - De Meern - Parkwijk - Station Utrecht Leidsche Rijn - Vleutenseweg - Station Utrecht Centraal - Binnenstad - Biltstraat - Rijnsweerd - De Uithof U-OV
9/111 Station Vleuten - Kasteel De Haar U-OV
126 Station Vleuten - De Tol - Station Maarssen U-OV
127 Station Utrecht Leidsche Rijn - Terwijde - Haarzuilens - Kockengen U-OV
N20 Nachtbus Utrecht -> de Meern -> Vleuten -> Maarssenbroek -> Maarssen -> Breukelen -> Nieuwersluis -> Loenen aan de Vecht -> Utrecht Syntus

Trivia[bewerken]

Naar verluidt liet in de jaren 1930, toen station Vleuten wegens onvoldoende reizigers dreigde te worden gesloten, burgemeester Verder een aantal werklozen uit zijn gemeente de hele dag tussen Vleuten en Utrecht heen en weer reizen om deze sluiting te voorkomen.

Foto's[bewerken]