Station Vleuten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
    Vleuten   
Station Vleuten Perrontrap.jpg
Afkorting Vtn
Opening 1881
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Utrecht - Gouda
Vervoerder(s) NS
U-OV
Reizigers 3845 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 1′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Vleuten
Station Vleuten
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Vleuten is een spoorwegstation in Vleuten (gemeente Utrecht), gelegen aan de spoorlijn UtrechtRotterdam/Den Haag (km. 7).

Het station werd geopend in 1881. Het eerste stationsgebouw stond aan de zuidzijde van de spoorlijn. In 1922 werd een nieuw stationsgebouw geopend (aan de noordzijde). Dit is niet meer in gebruik; hierin is nu een bloemenzaak gevestigd. Tot omstreeks 1970 beschikte Vleuten over een laad- en losspoor waarop onder andere steenkool werd overgeslagen.

Spoorverdubbeling en nieuw station[bewerken]

Het huidige station Vleuten.

Parallel aan de bestaande spoorlijn is een verhoogde, tweesporige spoorbaan gebouwd. Aan deze spoorbaan is op 5 november 2007 het nieuwe station Vleuten geopend. Het oude station is per 3 november 2007 gesloten. Na het opbreken van de oude sporen kon de verhoogde spoorbaan worden verbreed, zodat op 21 juni 2010 de lijn viersporig in gebruik kon worden genomen. De stoptreinen maken van de buitenste sporen gebruik. Dit zijn de enige sporen met een perron. De meeste doorgaande treinen rijden over de binnenste sporen. Er zal in de toekomst een intensieve Sprinter-dienstregeling worden gereden onder de naam Randstadspoor. In 2013 is het aantal treinen per uur op maandag tot en met vrijdag tot ca. 20.00 uur uitgebreid tot vier in iedere richting. Het voormalige stationsgebouw is een gemeentelijk monument en blijft behouden. Hierin is thans (2017) een bloemenwinkel gevestigd.

Verbindingen[bewerken]

Trein[bewerken]

In de dienstregeling van 2018, ingegaan op 10 december 2017, wordt er gestopt door de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6100 Sprinter WoerdenVleutenUtrecht Centraal Rijdt niet na 20.00 uur en in het weekend. In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6000 naar Tiel.
7800 Sprinter Den Haag CentraalGoudaVleutenUtrecht Centraal In Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6900 naar 's-Hertogenbosch.
14000 Sprinter Utrecht CentraalVleutenGoudaRotterdam Centraal Rijdt alleen 's morgens vroeg en alleen richting Rotterdam.

Voorheen stopten in Vleuten altijd de treinen van de lijn Utrecht - Leiden. Sinds deze treinserie als intercity wordt gereden worden de stations tussen Utrecht Centraal en Woerden niet meer door deze serie aangedaan.

Bus[bewerken]

Bij station Vleuten kan worden overgestapt op de volgende buslijnen (stand 10 december 2017):

Lijn Route Vervoerder
9 Utrecht Centraal - Kanaleneiland - Papendorp - Oudenrijn - De Meern - Vleuten U-OV
28 Vleuten - Vleuterweide - Terwijde - De Meern - Utrecht CS - Centrum - Rijnsweerd - De Uithof U-OV
111 Station - De Haar U-OV
126 Vleuten - Maarssen U-OV
127 Utrecht - Vleuten - Haarzuilens - Kockengen U-OV
536 Vleuten - De Meern - Utrecht U-OV
N20 Utrecht -> de Meern -> Vleuten -> Maarssenbroek -> Maarssen -> Breukelen -> Nieuwersluis -> Loenen a/d Vecht -> Utrecht Syntus

Trivia[bewerken]

Toen in de jaren 1930 station Vleuten gesloten dreigde te worden wegens te weinig reizigers, liet burgemeester Verder een aantal werklozen de hele dag heen en weer reizen tussen Vleuten en Utrecht om de reizigersaantallen op te krikken[bron?].

Foto's[bewerken]